Кућа Добрих Вести

Login

Арсовићева светска рекордерка, Максимовићевој бронза у Кореји

Оцените овај чланак
(1 Глас)

cangvonivanapostoljeЧАНГОВОН - Андреа Арсовић репрезентативка Партизана са 419,7 кругова (по серијама 105, 105,7, 104,6, 104,4) у основном делу ваздушном пушком поставила је нови светски рекорд на Светском купу у Чангвону у Кореји, док је Ивана Максимовић освојила бронзу овим оружјем.


Ранији светски рекорд држала је Ивана Максимовић са 418 кругова са Шампионата Европе у Одензеу у Данској у фебруару ове године. Сада, тако, Србија има прву и другу светску рекордерку ваздушном пушком по новим правилима.
 Максимовићева (Нови Београд Ушће) је са 185,6 кругова освојила бронзану медаљу у финалу овим оружјем, а Арсовићева, која је у финале ушла  са прве позиције, морала је да се задовољи седмим местом! У Одензеу, када је Ивана Максимовић поставила први светски рекорд по новим правилима ваздушном пушком и ушла у финале као прва, завршила је као – осма.  У Чангвону је Ивана Максимовић у распуцавање за медаље ушла осма – завршила  трећа!
cangvionivana8Ово је друга медаља Иване Макисимовић  на Светским куповима, обе су бронзане и обе је освојила у Чангвону, прву 2011.  такође ваздушном пушком!
Победница финала Свеског купа 2009. Лиу Кси Ву (Кина) са 205,2 кругова освојила је злато ваздушном пушком. Пре финала је била друга. Немица Силвија Рахл је са 206 кругова освојила сребро (била пета пре финала) док је бронза припала  Ивани Максимовић. Мало је недостајало да се српска олимпијска вицешампионка из Лондона у троставу Ивана Максимовић пласира у финале финала и гађа за злато: 16. и 17. дијаболом погодила је 10,5 и 10,4 круга, а  Рахл 10,1 и 9,6. Пресудила је предност коју је Немица стекла у ранијим хицима и за 0,1 круг Рахл је прошла даље.
- Мени је Чангвон, на неки начин срећан град – казала је Ивана Максимовић. - Пре две године сам освојила прву медаљу у каријери  на светским куповима, али што је још важније и олимпијску визу за Лондон. У овом финалу било је мало повуци – потегни када сам шестим метком „убила“ 9,3 круга. Ту  се доста губи, али сам касније ухватила ритам и наређала сам све  јаке центре до 18. дијаболе. Тада су одлучиле су нијансе да се не пласирам у финале финале и борим за злато, али сам пресрећна и због овог трофеја.
cangvonandreasrНови светски рекорд је изазвао велико одушевљење у редовима српске селекције:
- Презадовољан  сам због резултата Андрее Арсовић - каже њен тренер у Партизану Драган Доневић.- Гађала је одлично основни део, у финалу је  попустила. Мислим да је још „држало“ узбуђење због светског рекорда али и то што је претекла у основном делу олимпијски шампионку Кинескињу Си Линг Ји и другу Кинескињу Ву.
Други дан Светског купа у Кореји био је успешан и за остале српске стрелце. У финале МК пиштољем 30 плус 03 метака пласирале су се Зорана Аруновић и Јасна Шекарић. На жалост, Аруновићева је остала пета са 13 поена. Пласман међу четири које су гађале за медаље вредео је 13 поена колико је имала и Јинг Ми Ким из Кореје. Домаћа такмичарка прошла је после распуцавања. Аруновићева је пре финала имала 583 круга (291 и 292) и била је шеста, а Јасна Шекари 581 круг (290 и 201) и била је осма. Трећа српска такмичарка овим оружјем Бобана Величковић је завршила 28. са 566 кругова (290 и 276).
cangvonbobanazoranajasnaЗлато је освојила Рахи Сарнобат (Индија)  победивши у финалу финала Кие Онгае Ким (Кореја) са 8:6. Бронза је припала Јанг Ми Ким (Кореја) која је са 8:6 савладала Јинг Јин Џанг (Кина).
- Показали смо и на овом Светском купу да смо светска велесила, оборили смо светски рекорд, имали четворо финалиста и освојили и бронзану медаљу – задовољан је в. д. селектора Горан Максимовић.-  Светски рекорд Андре Арсовић је изузетно висок и заслужује све честитке. Још једном показало да стрелци са најбољим резултатима из основног дела тешко долазе до медаље. Штета за Зорану Аруновић, распуцавала је за улазак међу четири, али није имала среће.  Нова правила су сурова, траже максималну концентрацију и добру припремљеност јер се гађа много више метака, па је самим тим већа могућност грешке. Очекујем још неку медаљу до краја.
Рускиња Жукова је са за 0,5 кругова претекла Андреу Арсовић после десет дијабола. Андреа је деветом дијаболом имала 10,6 а Рускиња 102, круга, десетом дијаболом обе су погодиле по 9,6 кругова, тако да Арсовићева није успела да надокнади разлику из првих осам хитаца.
Трећег дана Светског купа у Чангвону гађаће Немања Миросављев МК пушком 60 метака лежећи  а ваздушним пиштољем Дамир Микец и Андија Златић.
Ево и неколико објашњења како се гађају финала по новим правилима:
ВАЗДУШНО ОРУЖЈЕ, МК ПИШТОЉ СЛОБОДНОГ ИЗБОРА ЗА МУШКАРЦЕ И МК ПУШКА 60 МЕТАКА ЛЕЖЕЋИ ЗА МУШКАРЦЕ: осам најбољих стрелаца после основног дела улази у финале. Не рачуна им се основни резултат, почињу „од нуле“. Сви финалисти гађају две серије од по три метка и једну од два после чега испада најслабији и заузима осмо место. Време је 150 секунди за три, односно 100 секунди за два метка. Потом следе серије од по два метка и после сваке испада још један стрелац на основу укупно најслабијег резултата: после деветог и десетог осваја седмо, после 11. и 12. метка – шесто, после 13. и 14. – пето, после 15. и 16. – четврто, после 17. и 18. – треће и последња два учесника финала гађају 19. и 20. метком за злато.
МК ПУШКА 3 ПУТА 20 МЕТАКА ЗА ЖЕНЕ И 3 ПУТА 40 МЕТАКА ЗА МУШКАРЦЕ: Осам најбољих после основног дела иде у финале и крећу „од нуле“. Сви прво гађају три серије од по пет метака клечећи (по 200 секунди за пет метака), потом три серије по пет метака лежећи (по 150 секунди за пет метака) и на крају две серије по пет метака стојећи (по 250 секунди за серију). Ово је најзахтевије финале, јер је време за „препакивање“ (подешавање) оружја за сваки став ограничено (између клечећег и лежећег седам, а између лежећег и стојећег девет минута). После ових 40 метка, два најслабија стрелца освајају седмо и осмо место. Остали настављају по једним метком из стојећег става и после 41. метка  најслабији осваја шесто место, после 42. – пето, после 43. – четврто, после 44. – треће и 45. хитац одлучује освајаче злата и сребра.
МК ПИШТОЉ 30 ПЛУС 30 МЕТАКА ЗА ДАМЕ: осам најбољих после основног дела (гађа се 30 метака прецизна паљба и 30 метака брза паљба) улази у финале. Оно је подељено у два дела – полуфинале и борба за медаље. У полуфиналу свих осам финалисткиња гађа пет серија по пет метака брзом паљбом и сваки погодак који је електронски мерено 10,3 и бољи („унутрашњи центар“) доноси поен. Максимално може да се сакупи 25 поена. Број поена одређује редослед финалисткиња, а такмичење настављају прве четири. Прва и друга гађају за злато, трећа и четврта за бронзу.
Мечеви за медаље су, такође, на поене. Гађају се серије од по пет метака брзом паљбом, број серија није ограничен а побеђује такмичарка која прва сакупи седам поена. У свакој серији оцењује се која ривалка је имала више „унутрашњих центара“ и она добија два поена. Уколико је скор „унутрашњих центара“ у серији исти, свака добија по поен. Уколико ни једна није имала ни један погодак у „унутрашњи центар“ у серији, следује им по поен.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 05 април 2013 15:02
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија