Logo
Одштампајте ову страницу

Корак у будућност – мото сајма технике

Оцените овај чланак
(3 гласова)

tehnikaБЕОГРАД - БЕОГРАД - Под слоганом "Корак у будућност" на Београдском сајму ће се од 13. до 17. маја одржати 57. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, на коме ће учествовати више од 600 излагача из 22 земље.

Ова најстарија велика приредба Београдског сајма, први пут је организована 1937. године, а две деценије касније постала је члан Међународне уније сајмова UFI.
Највише излагача ове године долази из Словеније, Чешке Републике, Немачке, Хрватске, Аустрије, а на Сајму технике представиће се и излагачи из Белгије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Италије, Кореје, Мађарске, Македоније, Пољске, Русије, САД, Словачке Републике, Швајцарске, Шведске, Тајвана (НР Кина), Турске, Велике Британије и Србије.
На овогодишњем Сајму технике и техничких достигнућа биће приређене националне и групне изложбе. У организацији Министарства индустрије и трговине Чешке биће приређена Национална изложба привреде Чешке Републике, а у организацији Министрства економије Словачке Републике организује се Национална изложба ове земље.
И словеначка јавна агенција СПИРИТ организује националну изложбу на којој ће се представити 25 фирми из Словеније, а Мађарска агенција за инвестиције и трговину ХИТА организује националну изложбу мађарских компанија. Хрватска господарска и Обртничка комора организатори су групног наступа излагача из Републике Хрватске.

Више од 200 новитета

На 57. Сајму технике, како је најављено на данашњој конференцији за новинаре, биће више од 200 новитета, од којих ће 77 технолошких новости представити научне организације и институције под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, као и 124 новитета осталих излагача.
Државни секретар Министарства просвете проф. др Радивоје Митровић казао је да је тај сајам постао бренд који Србији отвара врата у будућност. "Србија мора подићи ефикасност и релевантност знања и образовања, а то је могуће подизањем квалитета научно истраживачког рада", рекао је, између осталог, Митровић.
Представљајући Сајам технике као манифестацију која оправдава овогодишњи мото - „Корак у будућност“, професор Митровић рекао је да је реч о манифестацији која нам „отвара врата у свет“.

 sajam

"Импресиван је број новитета који ће бити представљени на Сајму технике, а свакако не треба пропустити прилику да се они из истраживачког сектора пребацују у сферу реализације. Српска економија мора да се заснива на знању, а оно мора бити ефикасно и доступно свима. Предуслов за овакву економију је стално подизање квалитета научно-истраживачког рада".
Професор др Бранислав Живковић, са београдског Машинског факултета представио је две специјализоване изложбе, а Гордана Даниловић Грковић, директор Пословно-технолошког инкубатора техничких факултета у Београду, говорила је о подршци коју пружају малим стартап (startup) фирмама у раној фази развоја бизниса - од инфраструктурне подршке, преко административне и стручне помоћи, до обука и савладавања различитих програма.

Студент Вукашин Стојисављевић промотер Сајма технике

Вукашин Стојисављевић, успешан студент Математичког факултета, освајач бројних медаља на међународном нивоу и овогодишњи промотер Сајма технике, захвалио се на укључивању младих и перспективних људи у овакве манифестације, и позвао ђаке и студенте стручних школа и факултета, за које је посета Сајму бесплатна, да не пропусте прилику да посете ову сајамску манифестацију на којој, како је рекао, могу да виде и науче много нових ствари.
За индустријски напредак сваке земље, како је истакнуто, важни су савремени технички и технолошки производи. Стога Сајам технике ове године посебан акценат у излагачкој концепцији усмерава ка домаћим излагачима који нуде иновације, иновативне производе и иновативне пројекте.
Савремене технологије из области аутоматизације, роботи, бежичне комуникације, електроенергетика, електроника, расвета, процесна техника, логистика, материјали, као и области: реиндустријализација, енергетска ефикасност, алтернативни и обновљиви извори енерије, примена ИТ-а у индустрији, обележиће 57. Међународни сајам технике и техничких достигнућа.

Компјутерски интегрисана фабрика 21. века

“Интегра”, компјутерски интегрисана фабрика 21. века, која обједињује компјутерску интеграцију и аутоматизацију свих процеса, представља се и ове године у хали 1 Београдског сајма. Компоненте и модули за флексибилну аутоматизацију, електронски мерни инструменти и уређаји, уређаји и софтвер за развој и тестирање програма, управљање и надзор, нумерички управљане машине и алатке, обрадни и мерни центри, индустријски роботи, алати и системи алата, опрема и софтвер за пројектовање применом рачунара – CAD/CAM (рачунарски подржано пројектовање и рачунарски подржана производња) су међу најзначајнијим областима излагачког концепта ове групе.
У области - климатизација, грејање и хлађење, биће представљени многи новитети који доприносе штедњи и коришћењу обновљивих извора енергије и заштити животне средине. Осим промоције излагача на штандовима биће приређене две специјализоване изложбе у овој области: Зграде близу нулте енергије и Биомаса-корак у чистију будућност, а као пратеће манифестације ових изложби биће организовани и симпозијуми.

Електроенергетика, енергетска, индустријска електроника, инсталације и расвета за индустрију, пословне просторе и куће представљају веома значајну излагачку област ове манифестације. Због све већег значаја коришћења обновљивих извора енергије и унапређења енергетске ефикасности, на Сајму технике биће организован форум са темом:Обновљиви извори и ефикасно коришћење енергије.
Процесна техника, логистика и транспорт, заваривање, материјали, опрема за професионалне и научне сврхе такође су део богатог излагачког садржаја Сајма технике.

Истраживање за иновације

Фонд за иновациону делатност представиће резултате свог Пројекта подршке иновацијама у Србији. Пословно-технолошки инкубатор техничких факултета Београд представиће неколико атрактивних иновација међу којима су Уређај за рану дијагностику меланома коже и Систем за дигностику и побољшање мишићне јачине и издржљивости. Предузеће Византина које се бави истраживањем и експерименталним развојем у техничко-технолошким наукама представиће пројекат “Снага и дејство калцедона”.
На Сајму технике, у оквиру пратећег стручног програма, промовисаће се многи стручни пројекти, а биће обележено и више јубилеја излагача и то чак 19 компанија и институција.
Биолошки факултет из Београда обележиће 160 година свог постојања, АТБ Север доо Суботица обележиће 90 годишњицу, по 65 година Електротехнички факултет, Институт за проучавање лековитог биља и Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина из Београда, компанија “Шибел Антрибстехник” (Schiebel Antriebstechnik gmbh) из Аустрије 55 година....
Свечано отварање Сајма технике и техничких достигнућа је у понедељак, 13. маја у 11 х у хали 1 Београдског сајма.

Велика награда “Корак у будућност”

За врхунска техничко технолошка решења и на овогодишњем Сајму технике и техничких достигнућа биће додељене традиционалне сајамске награде: Велика награда “Корак у будућност” и посебна признања. Уручење награда је 16. маја у 12 сати у Свечаној сали Управне зграде Београдског сајма.
Радно време Сајма технике је од 10 до 18 сати. Задњег дана трајања Сајма, у петак, 17. маја, радно време је до 17 сати.

                                                                                                 Извор: Кућа добрих вести




Последњи пут измењено петак, 10 мај 2013 00:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015