Logo
Одштампајте ову страницу

Почела школска година – прваци јуриш!

Оцените овај чланак
(3 гласова)

skolaaaaБЕОГРАД - Нова школска година почела је за око 876.000 основаца и средњошколаца у Србији, а међу њима је и око 70.000 ђака првака.

Родитеље ђака од првог до четвртог разреда обрадоваће уштеда у буџету, јер су за њих обебеђени бесплатни уџбеници. Држава је за те уџбенике издвојила око 700 милиона динара.

Због ове могућности али и због тога што су се родитељи определили да плаћају комплете уџбеника на рате још од почетка ове године, традиционалних редова купаца, односно родитеља испред Завода за уџбенике и наставна средства на Обилићевом венцу – нема.
Новина од ове године је и могућност наставе од куће за ђаке са здравственим проблемима или оне који из других разлога не могу редовно да долазе у школу, као и могућност да школе обезбеђују исхрану и оброке за ђаке.
Слабо интересовање за будућег машинца и грађевинара
Према подацима Форума средњих стручних школа, због мањег броја ђака и поништене матуре, у Србији ће бити најмање 124 одељења мање, а процене Уније синдиката просветних радника јесу да ће око 1.000 просветних радника остати без посла или ће радити са смањеним фондом часова.
У школским клупама су се појавиле и већ традиционалне нелогичности, па ће тако поједине школе имати празне клупе, нарочито у машинској, грађевинској и пољопривредној струци, док ће друге имати пребукирана одељења, посебно у гимназијама, економским и медицинским школама.
То све говори у прилог томе да деца нису заинтересована за оне делатности које производе додату вредност и где се процењује да ће постојати потражња на тржишту рада, већ за област услуга. На тржишту рада, већ има много свршених средњошколаца економске, правне, па и медицинске струке, али као да то не допире до деце, која мисле да тек у руинираној индустрији немају шансе.
Овај податак надлежни треба да узму ка знању и да ураде оно што се од њих већ тражи годинама а то је да прилагоде образовни систем, потребама на тржишту рада.

Све мање првака
Оно што се са поузданошћу зна јесте да ова генерација првака има мање око 1.500 ученика, што значи да ће у школске клупе сести 71.500 најмлађих основаца. Мањак првака забележен је у готово свим земљама бивше СФРЈ. У клупама су 280.422 средњошколаца, а њима предаје 30.120 наставника.
Све мањи број ђака у школама, осим на све израженији проблем беле куге у Србији, указује на још један проблем а то је несразмера између све мањег броја ђака и све већег броја васпитача и професора.
Синдикати упозоравају да ће око 1.000 наставника остати без пуног броја часова, због све мањег броја ђака.
Само у Београду на листи технолошких вишкова налази се скоро 740 просветних радника, а школе су исказале потребе за око 420 наставника, с тим што најмање 100 од тог броја може да буде ангажовано на одређено време.
Нова школска година почиње уз новог министра просвете Томислава Јовановића, који је већ најавио да неће бити отпуштања у просвети и науци, јер ту, како је рекао, нема вишка. Када се у држави говори да има много функционално неписмених не може бити вишка оних који образују, нагласио је он.
Добра вест је што ће ове године у пензију отићи између три и пет хиљада запослених у просвети, чиме ће се, отворити места за младе који су завршили факултете и годинама седе на бироима.

Септембарски „удар“ на буџет

У сусрет новом почетку школске године, већина књижара, као и велики супермаркети утркују се ових дана нудећи по нижим ценама ђачке торбе и школски прибор, па се тако мале свеске могу купити за 12 динара, велике за 32 динара, пернице се могу наћи и по цени од 160 динара, а дрвене бојице за 55 динара.

И поред повољних цена, родитељи купују за сада само најнеопходније ствари. Пазаре се углавном јефтиније свеске од 12 динара и школски прибор чија је цена прихватљивија.

Родитељи воде рачуна да почетка школске године додатно не оптерети већ полупразан буџет, јер је потребно купити и јесењу гардеробу деци, спремити зимницу....
Колико су се продавнице прилагодиле џепу родитеља говори и пример цене ранчева који се могу наћи од 700 динара, па до 5.000 динара, у зависности да ли је ојачан, анатомски и да ли је на њему омиљени лик из цртаног филма.

Прваци који желе да им маме и тате купују и свеске са посебним дизајном, „избиће“ из џепова од 90 за малу, а 170 динара велику свеску.

Како год, родитељима предстоје тешке борбе – од борбе са минусом у буџету, решавања све тежих задатака из математике, па до борбе са великим саобраћајним гужвама у граду, којих ових дана, на сву срећу али и изненађење – није било.
Ко зна, можда је то знак неког доброг почетка?

                                                                                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 02 септембар 2013 23:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015