Logo
Одштампајте ову страницу

Фаб Форум окупио светске и регионалне предузетнице у Београду

Оцените овај чланак
(5 гласова)

slikaaaБЕОГРАД - Прва конференција посвећена женском предузетништву у области биотехнологије у нашој земљи под називом Фаб Форум одржана на Метрополитан универзитету у Београду.

Организаторка конференције др Ивана Гађански каже да је акценат током конференције стављен на женско предузетништво базирано на научним достигнућима, јер је спој науке и предузетништва одавно постао тренд у свим развијеним земљама, док се у нашој земљи још увек углавном бавимо “науком ради науке”.

“Данас свуда у свету основна истраживања добијају све мање новца, па научници у развијеним земљама све чешће размишљају на комерцијални начин и покрећу бизнис заснован на својим истраживања. Тиме обезбеђују средства за наставак свог научног рада, а истовремено својим иновацијама стимулишу и развој привреде, па је корист од такве праксе двострука”, каже др Гађански.

Она каже да би то требало да постане и пракса у нашој земљи, јер Србија има велики број жена које су изузетни стручњаци у својим научним областима, али веома ретко покрећу бизнис заснован на својим истраживањима и открићима.

Женско предузетништво – велики потенцијал у Србији

Аташе за културу амбасаде САД у Београду Џон Дру Гиблин рекао је током отварања конференције да је женско предузетништво велики потенцијал Србије и да је стога амбасада САД-а са великим задовољством подржала пројекат Фаб Лаб и организовање конференције посвећене женском предузетништву у биотехнологији.

„Од женског предузетништва све више зависи привредни развој свих земаља, не само САД-а, већ и Србије и целог Балкана. Због тога су овакви пројекти све значајнији за вашу земљу, јер охрабрују предузетнице и помажу им да започну свој бизнис, а то је огромни потенцијал ваше земље који треба искористити“, каже Џон Дру Гиблин.

Научни сарадник за предузетништво и иновације Универзитета Хадерсфилд Тобајас Стоун каже да је један од проблема за развој „научног предузетништва“ и то што многе владе још увек не схватају да наука може бити врло профитабилна на тржишту.

“Владе често не схватају да је спој науке и предузетништва у интересу свих, па тако у време кризе често чујемо како владе прво скраћују буџет намењен науци и академским истраживањима, управо због тога што не схватају да им то заправо може донети значајне приходе”, каже Стоун.

Организовањем Фаб Форума уједно почиње стварање регионалне заједнице женских предузетница у области биотехнологије које ће бити у стању да се међусобно подрже, размењују искуства и заједно покрећу нови бизнис у области биотехнологије.

Најбољи стручњаци из области биотехнологије

Први Фаб Форум у Србији је окупио неке од најбољих стручњака из области биотехнологије из региона и света, међу којима су професорка биомедицинског инжењеринга на Универзитету Колумбија др Гордана Вуњак-Новаковић, професорка Технолошко-металуршког факултета у Београду др Бојана Обрадовић, директор биотехнолошке фирме Генос из Хрватске др Гордан Лауц, техничка директорка словеначке биотехнолошке компаније Educell  др Невенка Крегар Великоња, научна сарадница Cryosave банке матичних ћелија др Мима Фазлагић, директорка Центра за промоцију науке Александра Дрецун, као и професорка глобалног бизнис менаџмента из САД др Кларис Молад.

Конференција је реализована уз помоћ Фулбрајт алумни фондова Амбасаде САД у Београду, а учесници су осим предавања посвећеним покретању бизниса у области биотехнологије понудили и мноштво успешних примера из праксе и указали и на све потешкоће на које би будуће предузетнице требало да рачунају.

Представљени и неки од првих стартапова у Србији у области биотехнологије, међу којима су Пубсоник, КреативТех и Екофунги, а организоване су и радионице и панел дискусије са циљем да се будуће предузетнице упознају са свим корацима које је потребно спровести током покретања нових стартап пројеката.

                                                                                                              Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 22 септембар 2013 11:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015