Logo
Одштампајте ову страницу

39. Међународни сајам пчеларства “Ташмајдан 2013.”

Оцените овај чланак
(5 гласова)

medБЕОГРАД - Друштво пчелара Београда и Београдско удружење пчелара, у сарадњи са Савезом пчеларских организација Србије, организује по тридесет и девети пут Међународни сајам пчеларства “Ташмајдан 2013.”, који ће се одржати у период од 03. до 06. октобра. Као и предходних година, Сајам је под покровитељством Скупштине града Београда.

Традиција дужа од једног века
Прва изложба меда одржана је у Београду 30. септембра 1900. године, под највишом заштитом Њеног Величанства Краљице Драге, а исте године на Светксој изложби у Паризу српски медари излажу пчелиње производе и добијају златну медаљу. Изложбе су се шириле великом брзином, па је због велике заинтересованост и повећаног броја излагача, уместо излагањау Дому Синдиката, изложба премештена у Ташмајдански парк, и постаје велика манифестација са преко 200 излагача меда и произвођача опреме.
Сваке године све већи број учесника
И ове године биће преко двеста излагача из наше земље и десетак учесника из Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Мађарске. Пчелиње производе попут меда, прополиса, полена, саћа али и разних мелема, представиће 132 излагача, а пчеларску опрему 72 излагача, истакао је Живорад Тодоровић, председник организационог одбора Сајма пчеларства, и додао да ове бројке расту из године у годину. Према његовим речима, по договору излагача цена меда ће бити као и предходне три године - 600 динара.
Школа пчеларства
Представник Друштва пчелара Београда, Слободан Чумић, истакао је данас на конференицји за штампу, да ће на сајму посетиоци моћи да се информишу и о школи пчеларства за нмладе, коју је прошле и ове године завршило више од 100 полазника. "Пчеларство је пољопривредна активност која има смисла и помаже да се млади отргнуи са улице и врате у природу", рекао је он.
Спашавање “Београдских пчела”
Секретар Београдског удружења пчелара, Слађан Симоновић, истакао је да је подручје Београда препуно медоносних биљака и да београдски пчелари учествују око 30% у укупној производњи меда у Србији. Такође, он је рекао да Удружење пчелара Београда редовно спашава велики број ројева пчела са кровова зграда, а да су само ове године спасили преко две стотине. Симоновић је рекао да је прошла година била слабо медоносна али да је ова још мање у односу на предходну, међутим просек по кошници износи 25 кг меда.

Средства за обуку
Секретар за пољопривреду града Београда Александар Јанковић рекао је да су београдски пчелари у прошлој години извезли меда у вредности од око 13 милиона долара и то углавном у Француску, Енглеску,Немачку, Македонију и Црну Гору.
“Управа је ове године издвојила 500 хиљада динара за обуку и едукацију пчелара, а следеће године планирано је издвајање у вредности од 20 милиона динара” додао је Јанковић.

“Пчеларство је велики потенцијал Београда а мед би могао да се користи као “здрав сувенир” главног града” закључио је директор Туристичке организације Београд (ТОБ) Дејан Веселинов.
Како су данас најавили организатори, Сајам пчеларства биће отворен од 9.00 до 18.00, а 4. октобра у 11.00 биће одржано предавање за посетиоце "Пчелињим производима до здравља".

                                                                                                                     Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 октобар 2013 00:49
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015