Logo
Одштампајте ову страницу

Србија крајем октобра организује инвестиционе конференције у Лондону и Москви

Оцените овај чланак
(3 гласова)

moskvaБЕОГРАД – Србија ће крајем овог месеца организовати две велике инвестиционе конференције са намером да заинтересује стране инвеститоре за улагања у наша предузећа и привреду.

У Лондону ће у уторак 29. октобра бити организована конференција „Serbia investment Day“  на којој би инвеститорима из читаве Европе требало да се обрате премијер Србије Ивица Дачић и потпредседник Владе Александар Вучић.

Како је најављено пословни људи и највећи инвеститори из Европе имаће прилику да се ближе упознају са могућностима за улагање у Србију.

На скупу ће, о могућностима за пословање говорити и директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза Божидар Лаганин, директор Европске банке за обнову и развој у Србији Матео Патроне и председник Британско-српске привредне коморе Пол ЏаЏ.

На инвестиционом форуму у Лондону инвеститорима у Европи биће указано на повољан географски положај Србије као кључне земље за пословање, посебно за оне компаније које су заинтересоване за централну и југоисточну Европу и Азију.

Такође, Србија је потписница и регионалног споразума о слободној трговини ЦЕФТА, који привредницима омогућава бесцарински извоз на тржиште од око 29 милиона људи.

О искуствима пословања у Србији говориће и представници британских компанија које послују на том тржишту, а највећи инвеститор је Бритиш Американ Табако (БАТ), који је 2003. године купио Дуванску индустрију Врање (ДИВ).

Председник Британско-српске привредне коморе Пол ЏаЏ, раније је рекао да 70 британских компанија изражава интерес за инвестирање у привреду Србије, посебно у области рударства, енергетике, телекомуникација, пољопривреде, туризма и стручног образовања предузетника.

У Москви 30. октобра Инвестициона конференција

У Москви ће 30. октобра бити организована Инвестициона конференција на којој ће потенцијалним руским инвеститорима бити представљено 75 пројеката српских компанија, институција и локалне самоуправе, вредних готово седам милијарди евра.

Организатор  скупа „Инвестициони потенцијали Србије“ је Привредна комора Србија која је саопштила да ће бити представљени пројекти из области енергетике, аграра, грађевинарства, туризма и индустрије, изабрани на јавном конкурсу који је ПКС расписала почетком августа.

Очекује се да ће конференцији у Трговинско-индустријској коморе Руске Федерације присуствовати представници виссе од стотину руских компанија.

Циљ ПКС је, како је истакнуто у саопштењу тог удружења привредника, да у Москви споји добре идеје и пројекте са озбиљним инвеститорима који ће их препознати као профитабилне и перспективне.

Конференцију у Москви ПКС организује у сарадњи са рговинско-индустријском комором Руске Федерације.

ПКС је подсетила да је Русија међу најзначајнијим економским партнерима Србије и да привредна сарадња две земље иде узлазном путањом јер све је више српских производа на руском тржишту и руских инвестиција у Србији.

Највише улагања било је у сектору енергетике, а руски инвеститори улагали су и у обојену металургију, машиноградњу, хемијску индустрију, туризам и банкарство.

Регионални инвестициони самит данас у Аранђеловцу

 Регионални инвестициони самит, чији је циљ да укаже на главне препреке за инвеститоре и начине њиховог уклањања, кроз размену искустава са земљама из региона, биће одржан данас у Аранђеловцу, у хотелу „Извор“.

На самиту ће кроз отворени дијалог своје ставове изнети највиши званичници Србије, Европске Уније и земаља региона, као и лидери страних пословних асоцијација и великих инвеститора.

Теме скупа који се одржава уз институционалну подршку Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине биће и то да ли има ли инвестиција без подршке банака, могу ли кредити бити јефтинији и како, као и о значају осигурања за привлачење инвеститора у земље у транзицији.

Најављено је учешће министра енергетике Зоране Михајловић, министра привреде Саше Радуловић, гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић и специјалног саветника првог потпредседника Владе Србије Алфреда Гузенбауера.

Говориће и помоћник премијера и министар економије Молдавије Валериу Лазар, министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, амбасадор Турске Мехмет Кемал Бозај, председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић, директор СИЕПА Божидар Лаганин,- директор УСАИД пројекта локалног одрживог развоја, Хауард Окман председник коморе италијанско-српских привредника, Андреа Симончели, генерални директор ФИАТ аутомобили Србија, Антонио Ћезаре Ферара...

Овај догађај биће прилика и да се јавности представе инвестициони планови водећих компанија из приватног и јавног сектора Србије и региона уз акценат на добре примере, а све у циљу даљег развоја друштва и повећања конкурентности привреде.

Скуп организује недељник НИН уз институционалну подршку Министарства енергетике.

                                                                                                                    Извор/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 октобар 2013 22:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015