A+ A A-

Српски четверац са кормиларом одбранио светски трон

Оцените овај чланак
(1 Глас)

uvodnaТРАКАИ (Литванија) - Александар Филиповић, Јован Јовановић, Лука Ђорђевић, Игор Луцић и кормилар Матеја Јошић освојили су данас злато на Светском првенству за сениоре до 23 године у Литванији и тако потврдили успех са прошлогодишњег шампионата у Амсетрдаму.

Српски четверац са кормиларом наставио је да влада светским веслањем у конкуренцији млађих сениора. Александар Филиповић, Јован Јовановић, Лука Ђорђевић и Игор Луцић и кормилар Матеја Јошић освојили су златну медаљу на Светском првенству за сениоре до 23 године у Литванији и тако одбранили трон на који су се попели прошле године у Амстердаму када су и оборили пет година стар светски рекорд, саопштила је прес служба Веслачког савеза Србије.

Наш чамац с једном разликом у односу на лане (у Литванији уместо Веселина Савића веслао је Александар Филиповић) у суботу, 14. јула 2012, у финалу ове дисциплине је с временом 6:34.13 заузео прво место испред посада САД (6:35.42), Новог Зеланда (6:37.87), Француске (6:38.88), Аустралије (6:39.65) и Немачке (6:47.20). Освајањем најсјајнијег одличја наш четверац са кормиларом је остварио огроман резултат у изузетно јакој конкуренцији и још једном доказао да се ради о веслачима чијим ћемо се успесима тек радовати у сениорској конкуренцији.

Сама трка за одличје у Литванији је била крајње неизвесна. Наша посада је после првих 500 метара била на последњем месту. Ипак, од тог тренутка почела је да „гази“ и већ у другу половину трке је ушла као лидер, а на челу се осамила са Американцима, који су једини успели да одрже корак са нашима. Након велике битке која је трајала готово 700 метара САД је изгубила дах. Српски четверац је 300 метара од циља стекао солидну предност коју је рутински сачувао до краја прошавши кроз циљ са више од секунде предности у односу на одличне Американце.

– Мало је рећи да смо презадовољни. Конкуренција је била много јача него лане, а момци су извеслали одличну трку, тактички зрелу и испоштовали све договоре. Знали смо да ће нам САД и Нови Зеланд бити највећи конкуренти за постоље. Међутим, доказали смо квалитет и наш чамац је заслужено одбранио светску круну – био је пресрећан селектор јуниорске веслачке репрезентације Србије Дејан Гуслов.

Лука Ђорђевић се сложио са Гусловим да је конкуренција у Литванији била много јача него у Амстердаму и „подукао“ да му ово злато, као уосталом и амстердамско изузетно слатко.

Поновила се ситуација од прошле године. Због обавеза на колеџу у Америци касно смо стигли у Србију и припремали смо се за ово такмичење свега месец дана. Веслали смо прво у двојцима, а само десетак дана пред шампионат пала је одлука да наступимо у четверцу са кормиларом. Управо због тога ово одличје за мене има посебну тежину. Био сам светски првак са Луцићем у двојцу, али смо се тада припремали готово пола године. Сада смо доказали класу иако смо имали неупоредиво мање времена за припреме у односу на конкуренцију – казао је Ђорђевић.

Као и у Амстердаму првих 500 метара смо били последњи што је последица неувесланости, али нисмо губили самопоуздање јер смо знали да смо најачи средином трке што се и потврдило. У последњих 1.000 метара ушли смо као првопласирани и ту је кренула битка на „нож“ са Американцима. Све време смо веровали у себе и били сигурни да имамо брзину. Преломили смо трку на 300 метара до циља и све што је било потребно јесте да је рутински приведемо крају. Све у свему презадовољан сам а још једном се потврдило да у биткама за медаље пресуђује жеља и вера у себе које су код нас биле огромне, додао је Ђорђевић.

И за Игора Луцића ово злато има посебну тежину из разлога што су победили САД чији су им веслачи велики ривали и на колеџу:
– Посаду САД чини студенти са Универзитета Вашингтон који је у Америци „вечити веслачки ривал“ Берклију на којем студирамо Ђорђевић, Јовановић и ја. С њима смо били у директном окршају за злато и пресрећан сам што смо их надвисили. Ветар је шарао на стази од почетка и умногоме отежао посао свима. До 1.500 метара сви чамци су били у комбинацији за постоље што је најбољи доказ огромне и прејаке конкуренције. Ипак, тада су и због префорсираности неки почели да посустају. Ми с друге стране после квалификација нисмо били начисто колико можемо али смо били решени да „погинемо“ на стази. Од почетка смо веслали нашу трку а у последњих 700 метара кренула је битка за злато на „нож“ са САД. По договору пре трке кренули смо раније у финиш што Американци нису могли да прате и на крају смо прошли кроз циљ са више од секунде предности у односу на њих.

Као и у Аместрдаму и у Литванији након трке у води је завршио кормилар Матеја Јошић.
– Када смо га у Амстердаму убацили у воду умало није изгубио медаљу. Сада смо му, поучени тим искуством, прво скинули медаљу, а тек онда га бућнули – пренео је део слављеничког расположења из Тракаија Луцић.

Наступ четверца са кормиларом у Литванији помно је пратио и селектор веслачке репрезентације Србије Небојша Илић по чијом се диригентском палицом сениори у Словенији припремају за Олимпијске игре у Лондону.

– Златом у Амстердаму лане и овим у Литванији четверац са кормиларом је поновио успех четверца без кормилара који је 2000. и 2001. на два узастопна светска првенства за млађе сениоре освојио светску круну. Више сам него задовољан овим резултатом. Ови момци су потврдили светску класу и показали да ће уз актулени четверац бити носиоци наше репрезентације у наредном олимпијском циклусу који се завршава Играма у Рију 2016. – рекао је Илић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 16 јул 2012 17:37
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани