Logo
Одштампајте ову страницу

Унапредити вештине жена у корпоративном управљању

Оцените овај чланак
(3 гласова)

 

женеБЕОГРАД -  Добра пракса корпоративног управљања важна је јер омогућује бољи приступ капиталу и међународним финансијерима, па је ефикасан рад у управним и надзорним одборима у предузећима од пресудног значаја за успех једне фирме и њених менаџера.

Истраживање спроведено у Србији 2013. године је показало да постоји недостатак и интерес за специјализованим обукама о корпоративном управљању за чланове одбора.

Дошло се и до закључка - зашто нема жена на високим позицијама? Знање не недостаје, жене су у просеку, образованије од мушкараца, али вештине у којима им је потребно унапређење јесу у области управљања ризицима и када је у питању дефинисање стратешке улоге одбора и начина на који треба да функционише.

Имајући то у виду, Привредна комора Србије (ПКС) h и Међународна финансијска корпорација (IFC), организовале су обуку намењену женама, чланицама надзорних одбора и одбора директора привредних друштава у Србији – како да унапреде корпоративно управљање у својим предузећима и постану ефикасан члан одбора.

 Брза реакција на промене у окружењу

 Потпредседница ПКС Видосава Џагић истакла је на скупу у ПКС да је циљ обуке, намењене чланицама надзорних одбора и одбора директора привредних друштава о корпоративном управљању унапређење вештина жена у одборима.

Она је указала да је добра пракса корпоративног управљања важна јер омогућује бољи приступ капиталу и међународним финансијерима. Према њеним речима добро корпоративно управљање претпоставља јасно дефинисану улогу управљача, јасну корпоративну стратегију, смањење ризика и брже реаговање на промене у окружењу.

Арминио Росић, пројектни координатор Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији истакао је да Влада Швајцарске подржава иницијативе и пројекте усмерене ка јачању нивоа корпоративног управљања у Србији, јер је успешно управљање у компанијама предуслов поштовања права акционара и инвеститора.

Стопа незапослености већа је код жена у Србији, а недавно истраживање показало је и да је женама потребно више времена и способности да би постале чланице одбора

Инвеститори цене добро корпоративно управљање

 Мерима Зупчевић Бузаџић, руководилац пројекта за корпоративно управљање IFC објаснила је да је та корпорација огранак Светске банке који се бави развојем приватног сектора, а он се развија кроз инвестиције и анимирање локалних ресурса кроз саветодавне услуге.

Без доброг корпоративног управљања ограничен је приступ капиталу, а што су инвеститори селективнији, све више долази до изражаја значај доброг корпоративног управљања и заштите инвеститора.

Такође, жене мало времена посвећују повезивању са људима у истој области.

На скупу је указано и на то шта сваки члан одбора треба да зна када су у питању корпоративне финансије, а представљена је и улога чланова одбора у надгледању управљања ризицима

Скуп је организован  уз подршку Швајцарског државног секретаријата за економске послове (SECO).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 29 март 2014 10:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015