Кућа Добрих Вести

Login

Максимовићевој сребро, Арсовићева четврта, Гргић осми у Форт Бенингу

Оцените овај чланак
(2 гласова)



1fbproglasenjeivanalevoФОРТ БЕНИНГ - Српски стрелци гађали су у оба финала другог дана Светског купа у Форт Бенингу у САД, а Ивана Максимовић, репрезентативка „Академије Максимовић“ освојила је сребрну медаљу ваздушном пушком са 207,6 кругова. Злато је припало Кинескињи Јинг Чанг са 209,1 круг, а бронза Рускињи Ани Жуковој са 186 кругова. Друга српска представница у финалу Андреа Арсовић, олимпијка Партизана заузела је четврто место са 165,4 круга.


У финалу је гађао и освојио осмо место ваздушним пиштољем Димтрије Гргић репрезентативац Академца.
Ивани Максимовић је ово  четврта медаља са Светских купова у каријери, прва сребрна. Има три бронзе, све у Чангвону: 2011. (ваздушна пушка) и две 2013. (МК и ваздушна пушка). Ово јој је било седмо учешће у финалима на Светским куповима.
- Имала сам трему у финалу, баш као у Москви на Првенству Европе када сам освојила бронзу – причала је после меча сребрна са ОИ у Лондону Ивана Максимовић - Трудила сам се да правилно дишем, да се концентришем и одрадим сваки метак тактички и технички максимално добро, да буду „јаки“ центри. Није све ишло како треба,  неки слабији хици су ме бацали тамо – амо  по семафору, била сам друга, па трећа. Све сам пратила, како се развија ситуација  и какав је редослед  и то ми је појачало трему, таква сам по природи. Основни део је био нешто слабији него што сам планирала. У форми сам за висок резултат, овај је био ипак сасвим довољан за пласман у финале.
1FBPROGLASENJESTEFANOVICОво је трећа медаља српских стрелаца у Форт Бенингу. Првог дана сребро је ваздушном пушком освојио Милутин Стефановић, а бронзу ваздушним пиштољем Зорана Аруновић.
Ивана Максимовић је ушла међу осам са трећим резултатом (417,1), а Андреа Арсовић са четвртим (такође 417,1). Две Кинескиње Чанг и Ченг су биле прва и друга са 419,1, односно 418,3 круга. Финале је вредело 416,4 круга. Трећа српска такмичарка Катарина Бисерчић, стрелац Ниша која је на после дипломским студијама у Кентакију завршила је на одличном 18. месту са 414,8 кругова. Укупно је било чак 60 такмичарки!
У финалу, после шест дијабола Максимовићева је била прва, Арсовићева друга,  после осам дијабола на прво емсто избила је Чанг (Кина) и остала до краја. Арсовићева је била друга, Максимовићева трећа. После десет дијабола, Андреа Арсовић је на дугој позицији имала пола круга мање од Кинескиње, а Максимовићева на трећем месту 0,9 кругова мање. Претила је Рускиња Жукова која је имала само 0,2 круга мање од Максимовићеве и 0,6 кругова од Арсовићеве.
 После 12 дијабола Жукова се пробила на  друго место, трећа је била Максимовићева, четврта Арсовићева. После 14 дијабола Максимовићева је опет дошла на друго емстио, Жукова је била трећа, а Арсовићева четврта, али је разлика била 1,1 круг до Рускиње. У борби за бронзу, Рускиња је сачувала предност, 15. и 16. дијаболом погодила је 10,9 и 10,4, Арсовићева 10,8 и 10,5 и српска репрезентативка, вицешампионка Европе из Москве ове године, остала је четврта (166,5:165,4).  
У борби за злато, остале су, потом Кинескиња  Јин Чанг и Ивана Максимовић. Пре златних дијабола (19. и 20.) било је 188,6:186,9 за Кинескињу. Максимовићева је у последња два хица имала 10,2 и 10,5, Чанг 10,1 и 10,4 и сачувала прво место 209,1:207,6.
1FBPROGLASENJEARUNOVICDESNOДимитрије Гргић се пласирао у финале као четврти са  582 круга (97, 99, 95, 98, 97, 96) колико је и вредела доста скупа „улазница“, али је  имао други најбољи учинак од финалиста по броју „строгих центара“- чак 23. Само је Вијетнамац Тран имао више – 26. Рус Гончаров са 585 кругова и Јапанац Хоримицу са 585 кругова били су први и други, док је трећи са 584 круга био Тран (Вијетнам). Сви остали финалисти имали су по 582 круга.
Финале је Гргић лоше почео, први хитац осмица, потом серија од четири слабе деветке, затим први центар, поново деветка и завршио је са центром, укупно 75,6 кругова и први је испао из финала. Вијетнамац Тран је са 77,3 круга наставио такмичење као седми и одмах и потом испао. Ово је било треће финале Гргићу у каријери на светским куповима. Био је пети 2013. у Гранади и осми 2011. у Чангвону.
Дамир Микец је са 579 кругова (97, 96, 96, 94, 100, 96) био три круга далеко од финала и завршио је на 13. месту, док је Андрија Златић био 31. са 570 кругова (91, 98, 93, 97, 94, 97). Укупно је било 48 такмичара.
- Настављају се дивни дани за српско стрељаштво у Форт Бенингу – коментар је Срећка Пејовића спортског директора Стрељачког савеза Србије.- Освојили смо и трећу медаљу, сребром нас је обрадовала Ивана Максимовић. Само су Србија и светска велесила Кина имале по две учеснице у финалу и честитке Ивани Максимовић и Андреи Арсовић на пласману међи осам најбољих. Било је у финалу веома напето и узбудљиво, штета што се и Андреа Арсовић није нашла на постољу, пресудиле  су нијансе у одлучујућим хицима. Гргић је пиштољем  имао само један лош хитац на старту финала и то га је коштало бољег пласмана, док је Микец  пропустио шансу да и у тој дисциплини имамо двојицу финалиста. После два дана већ имамо два учесника финала Светског купа у октобру у Габали у Азербејџану, Милутина Стефановића и Ивану Максимовић. Њихове сребрне медаље су им обезбедиле “улазницу”.
Трећег дана првог Светског купа ове сезоне у Форт Бенингу гађаће Милутин Стефановић, Стеван Плетикосић и Миленко Себић МК пушком тростав, док ће Јасна Шекарић, Бобана Величковић и Зорана Аруновић гађати МК пиштољем 30 плус 30 метака.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 29 март 2014 22:55
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија