Logo
Одштампајте ову страницу

Велики трендови интернет – ИоТ

Оцените овај чланак
(3 гласова)

iotПАЛИЋ – Следећи велики тренд ИоТ – Internet of things, на палићком скупу Е-трговина објашњавали су своја искуства Стеван Мајсторовић из Мајлаба (Majlab) и др Срђан Крчо, оснивач CEODunavNet u Новoм Саду. По њиховим искуствима овај вид електронског пословања у свету, али и код нас се већ значајно примењује у области здравља, паметних кућа, пољипривреде, кућних љубимаца, паметних аутомобила и многим другим стварима.

- Интернет је заживео средином 90-тих година и имао је разне фазе. Између осталог имали смо web 2 нула, па разне друштвене мреже последњих година. Оно што нас очекује као један од будућих трендова је ово о чему причамо данас на Е-трговини – Интернет ствари, објашњава Мајсторовић. - Тренд је да се повећава број паметних уређаја по становнику којих већ сада има пуно; телевизори, рерне, возила, кафе апарати, клупе, столови и многи други предмети, па је предвиђање да ће до 2020. године у свету бити у употреби 50 милијарди уређаја. То у ствари показује колико се брзо све развија.

 

Срђан Крчо се надовезује на причу и додаје да су компјутерски данас “паметни” и људи, животиње и градови, те да они повезани Интернетом заједно вреде много више и могу исто толико ствари да одраде заједно.

- Изгледа веома шашаво, али може да буде веома користно и исплативо, почиње предавање Крчо показујући податак који је недавно објављен на интернету и гласи: Cisco CEO – Internet of things освојио је тржиште вредно 17 билиона долара. - То се не дешава само у иностранству, већ имамо и ми “коња за трку”. У плану је да се поспеши превоз у Новом Саду, да направимо апликацију за навигацију па ћемо видети шта ће од тога испасти. Следећа на листи нам је аплиакција која показује праћење људи – колико су заинтересовани на предавању, колико се померају, причају, па тако људи који предају знају када да направе паузу, неки штос или било шта слично како би се публика разбудила. У Новом Саду ћемо да радимо и “расположометар”, који ће да прати индекс расположења: ко је насмејан, срећан, тужан…

 

Један занимљив позив, који многим амбициозним људима може да буде од користи јесте да је CEODunavNet, руководећи се интересовањима тржишта, формирао фонд од 15 хиљада евра за људе који желе да учествују и направе неку нову, корисну апликацију.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 15 април 2014 19:13
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015