Logo
Одштампајте ову страницу

Нон - стоп онлajн продавница

Оцените овај чланак
(5 гласова)

е-трговина: Марко ИлићПАЛИЋ – У оквиру 14. конференције Е-трговине, међу првима је говорио Марко Илић, извршни директор е-продаје Ringier Axel Springer d.o.o, на тему NonStopShop.rs - Раст и развој онлajн продавнице у домаћим условима, проблем и решења.

Пројекат је настао пре четири године, а како Илић каже могу да се похвале чињеницом да је Ringier Axel Springer власник најпосећенијег портала – Блиц, који има више од три милиона посета дневно.

-Идеја при оснивању била је да трговцима који се оглашавају у принт издањима понудимо да се по јефтинијим ценама оглашавају онлине, нудећи им бесплатну промоцију производа. Због тога је основни циљ NonStopShop-а “Бити јефтинији од осталих!”

 

Раст и развој

Он такође наглашава да су одабрали тежи пут ка остваривању циљева, како би олакшали послодавцима пут до корисника. Данас на свом сајту имају 241 подтрговца, 19 категорија производа, 747 подкатегорија производа, и више од 320 дневних куповина. Ипак, и даље је најзаступљеније плаћање поузећем и износи око 70% укупне продаје. Планирају увођење плаћања онлине на рате преко банке Интеса Београд, а Илић још додаје:

- Изложени смо покушају злоупотребе картица на интернету, поготово у време новогодишњих празника. Међутим једни смо од ретких који су добили похвалу од банке за спречавање злоупотребе.

Марко Илић је поручио свима да покушају да ауторизују било шта. Унос производа у понуди NonStopShop-а за 2012. годину износио је више од пет хиљада (5343) производа, за прошлу 2013. годину двоструко више (11668), а статистика показује да су прва три месеца ове године ипак оборила рекорд, са више од 7 хиљада производа у понуди.

NonStopShop.net победник је у категорији е-маркет WebTop 50, за 2013. годину. Илић истиче да пословање није лако и да је потребно предузети неколико корака од почетка до краја продаје.

 

Добављачи добродошли

- Процедура за наручивање, фактурисање и книжење је следећа: прво пратимо стање магацина и пристигле робе, потом комплетирање пакета и штампање адресница, слање пошиљака, провера калкулација и провера цена и лагера подтрговаца и на крају повезивање CMS-а са књиговодством. Оно што је још нова могућност коју NonStopShop омогућава јесте Мarket place, објашњава Илић - Дозволићемо добављачима да директно кроз наш портал нуде своју робу нашим купцима. База података је нешто што је највредније што имамо и о чему водимо највише рачуна.

Циљ компаније Ringier је да у нaредним годинама постане регионални лидер у онлине продаји, а за узврат они свима нуде знање и огромно искуство, нов начин продаје, 24 сата целом регион, велики број задовољних купаца, демографску базу од 80 хиљада онлине куповина и маркет кроз медије.

NonStopShop у свом плану има занимљиве и напредне ствари као што су Inn store pick up – правне регулативе, доставе у земљама и окружењу – цене услуга, промо кодови, лоyалтy програм, награђивање купаца, мобилна апликација NonStopShop push нотификацијама, повећати број онлине трансакција платним картицама – едукација становништва и покретање продаје категорија које још увек нису развијене.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 16 април 2014 10:33
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015