Logo
Одштампајте ову страницу

Сајам технике прави још један „Корак у будућност“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajammmmmmmБЕОГРАД - Наредна радна недеља на Београдском сајму посвећена је модернизацији, иновацијама и савременим трендовима, јер се од 12. до 16. маја одржава 58. Међународни сајам технике и техничких достигнућа.

Под слоганом „Корак у будућност“ представиће се више од 500 излагача из Србије и још 16 земаља - Словеније, Чешке, Турска, Хрватске, Италије, Немачке, Босне и Херцеговине, Аустрије, Пољске, Мађарске, САД, Швајцарске, Тајвана (Народне Републике Кине), Русије, Македоније и Бугарске.
Свечано отварање 58. Сајма технике је у понедељак, 12. маја у 11 часова у хали 1 Београдског сајма.
Драган Зечевић, шеф пројекта, најавио је Сајам технике као најстарију манифестацију, на којој се приказују најзначајнији пројекти и иновације:
“Као и сваке године, заступљене су све робне групе, а од 100 новитета половина ће бити премијерно приказана у овом делу Европе. Значај Сајма технике треба тражити и у чињеници да се за тих пет дана на Београдском сајму представљају достигнућа из целог света. Поред изложбеног, веома је значајан и богат пратећи програм”, рекао је Зечевић.

За сваког по нешто

Говорећи у име Центра за промоцију науке, Добривоје Лале Ерић је рекао да су програм и активности Центра усмерени управо на промоцију и популаризацију науке. Овогодишња специфична позиција Центра на Сајму технике огледа се у успостављању боље комуникације – на њиховом штанду представиће се више од 40 тимова и њихових сарадника.
Окосницу сајамске поставке овог вероватно најзначајнијег регионалног развојно-технолошког догађаја чини Интегра - изложба алата, процесне технике, робота, софтвера и комуникационих линија неопходних у једном производном процесу 21. века. Смештена је у хали један и нуди све: од компоненти и модула за флексибилну аутоматизацију, електронских мерних инструмената и уређаја и индустријских робота, преко нумерички управљаних машина, обрадних и мерних центара, па до опреме и софтвера за пројектовање применом рачунара - или софтвера за планирање и управљање производњом.
Сектор електроенергетике укључује опрему и уређаје за производњу и дистрибуцију електричне енергије, мерење и изворе напајања, инсталације, расвету за пословне и стамбене просторе, енергетску, индустријску и кућну електронику и сл.
Веома значајна област климатизације, грејања и хлађења посвећена је штедњи, коришћењу обновљивих извора енергије и заштити животне средине.
Заступљене су и друге области - телекомуникације, мерна опрема, процесна техника, логистика и транспорт, материјали, опрема за професионалне и научне сврхе, научно-техничка литература.
Висококвалификовани жири доделиће награде „Корак у будућност“ и посебна признања излагачима и другим учесницима за врхунска техничко-технолошка решења. Уручење награда је у четвртак, 15. маја.

tehnikaa1

Б2Б сусрети

Пословни карактер Сајма технике подржан је сајамским веб порталом www.beogradskisajamtehnike.rs
који осим информација у вези са излагачима и изложбеним и пратећим програмом, регистрованим пословним посетиоцима и излагачима омогућава једноставно аутоматизовано заказивање билатералних Б2Б пословних састанака, умрежавање и међусобно прегледање пословних профила, а све у циљу оптимизовања програма пословних састанака у предсајамском и сајамском периоду.

БизИТ

Паралелно са Сајмом технике први пут је организована специјализована сајамска изложба БизИТ, посвећена пословној примени информационо-комуникационих технологија. Београдски сајам ову изложбу организује у партнерству са издавачком кућом PC Press уз директну подршку Привредне коморе Србије и светских компанија Google и Мicrosoft.
БизИТ би могао да постане својеврстан домаћи одговор на ЦеБИТ, светски сајам информационих технологија, телекомункација и софтвера.

Ко је промотер Сајма технике

Почасни промотер 58. Међународног сајма технике и техничких достигнућа је Коста Јовановић, инжењер, асистент и докторант на Електротехничком факултету у Београду, један од најбољих младих научника у Србији.
“Позивам младе и привреднике да дођу, позивам родитеље да доведу децу. Поред едукације, биће и занимљивих ствари, јер ће посетиоци, на пример, моћи да се опробају у баскету са роботима. Јапанци, који традиционално предњаче у овој области, за 2050. годину су заказали фудбалски меч између екипе која те године буде светски првак и екипе робота. Ова информација врло сликовито говори какав развој технологија се очекује у наредним годинама и деценијама“, објаснио је промотер Сајма технике.
Коста Јовановић је рођен 1986. у Чачку. Године 2009. дипломирао на смеру за управљање процесима и роботику на ЕТФ-у као најбољи студент генерације. После тромесечне стручне праксе у једној компанији у Немачкој, завршио је мастер студије. Потом је два месеца боравио на усавршавању на једном од најбољих техничких факултета у Европи - ТУМ у Минхену. Прво велико признање добио је од Универзитета у Београду за најбољи студентски научни рад у области техничких и технолошких факултета у 2010. години. Већ друго признање је било светско - у мају 2011. године у Истанбулу је са трочланим тимом студената победио на међународном такмичењу у области инжењерских пројеката, и то у конкуренцији од 100 тимова из Европе, САД и Азије. Члан је ЕТФ Роботикс, истраживачке групе која се бави роботиком на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.
Богат стручни пратећи програм највећим делом оплеменили су предавачи БизИТ-а и Машинског факултета Универзитета у Београду. Стручни пратећи програм понеће још и ДОС - Српско друштво за осветљење, Друштво за информатику Србије са научним скупом „Информатика 2014“, Привредна комора Србије а руски Стројмасхсервис и трстенички САНВИ организатори су скупа посвећеног перспективама руско-српске сарадње у области машиноградње.

Сервисне информације
Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте стручних техничких школа 150 динара. За паркирање путничких аутомобила плаћа се 100 динара по сату.
Радно време Сајма технике је од 10 до 18 часова.

Извор:Кућа добрих вести/Београдски сајам


Последњи пут измењено среда, 07 мај 2014 17:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015