Logo
Одштампајте ову страницу

Пројекат поверења – темељ за нову фабрику у БиХ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dobojДОБОЈ - У Добоју у Босни и Херцеговини (БиХ) је полагањем темеља за фабрику за прераду воћа, поврћа, и других пољопривредних производа, почела реализација “Пројекта поверења”, који се реализује уз подршку Владе Азербејџана и Уједињених Нација (UN).

Пројекат се остварује и уз средства приватне азербејџанске компаније “Бенконс Груп” (Benkons Group), а према саопштењу амбасаде Азербејџана у Београду, која је надлежна и за БиХ и Црну Гору, у првој етапи изградње предвиђено је улагање више од 40 милиона евра.

 

На церемонији полагања темеља 26. јуна су били и Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, министар саобраћаја и телекомуникација Дамир Хаџић, и координатор УН у БиХ Јуриј Афанасјев, високи представник међународних организација у тој држави Валентин Инцко, као и амбасадор Азербејџана у Србији, БиХ и Црној Гори, Елдар Хасанов са сарадницима.

 

Значајна азербејџанска инвестиција

 

"Пројекат поверења" представља крупну азербејџанску инвестицију у БиХ, а његова реализација допринеће отварању нових радних места, развоју пољопривреде уз примену нових технологија и економском развоју те земље. Запошљавајући раднике разних националности ова инвестиција допринеће и учвршћивању међуетничког дијалога, сарадње, јачању поверења и даљем зближавању народа и религија, саопштила је амбасада.

 

Амбасадор Хасанов је у говору на церемонији полагања камена темељца рекао да азербејџанска држава даје у међународном односима допринос ширењу толеранције, међукултуралног и међуцивилизацијског дијалога.

 

Хасанов је такође истакао, да компанија “Бенконс Груп” има велико искуство у производњи и преради пољопривредних производа, да активно послује у европским земљама, примењује најсавременије технологије и запошљава професионалне кадрове.

 

Амбасадор Азербејџана је истакао да у време светске финансијске и економске кризе инвеститори иду у земље у којима им пружају свестрану подршку, стварају услове и тамо где постоји политичка стабилност.

 

Председавајући Изетбеговић, координатор Афанасијев, градоначелник Добоја Обрен Петровић и директор компаније “Бенконс Босна” Елин Залов су изразили уверење да ће, осим доприноса учвршћивању пријатељских односа између Азербејџана и БиХ, овај пројекат, такође, помоћи јачању мира и безбедности у БиХ и у читавом региону.

 

Званичници БиХ су изразили захвалност држави, народу и Председнику Азербејџана Илхаму Алијеву за хуманитарне пројекте из те нафтом и земним гасом богате кавкаске државе, која се све брже развија, као и за помоћ која је пружена у отклањању последица елементарних непогода.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 01 јул 2014 17:44
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015