Logo
Одштампајте ову страницу

Шта нуди Канцеларија за брзе одговоре привреди?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kancelarijaaaaaБЕОГРАД – Да ли је мукама привредника који са великим тешкоћама успевају да пробију „кордон“ бирократије и заврше послове дошао крај?Да ли ће сада боље протумачити пореске прописе који се стално мењају?Да ли ће лакше пословати, добијати неопходне дозволе за градњу?


Сва ова питања намећу се након недавног отварања Канцеларија за брзе одговоре привреди. Привредници од ових Канцеларија –  доста очекују,  а да ли ће очекивања да се остваре, остаје да се види. Ми желимо да будемо оптимисти и да верујемо да је ово важан корак у "сусрету" и приближавању привреде, бирократије и државе заједничком циљу а то је ефикаснија и продуктивнија привреда.

 

Да подсетимо, Град Београд, у сарадњи са Регионалном агенцијом за развој и европске интеграције Београд, Привредном комором Београд и градским општинама oотворио је Канцеларије за брзе информације привреди-БИЦ.


Циљ отварања ових Канцеларија је да домаћи и инострани привредници добијају информације потребне за решавање проблема везаних за своје пословање на брз и ефикасан начин, напомињу за Кућу добрих вести у Градској управи.


Канцеларије су на услузи потенцијалним и постојећим привредницима са територије града Београда, као и онима који желе да инвестирају у развој Београда,без обзира у којој делатности послују или намеравају да послују.

 

Ове Кaнцеларије привредницима неће решавати директно проблем, али ће им дати веома јасне смернице како да га реше , пружајући им комплетну информацију која ће им бити достављена у року од 72 сата.

Области на које можете добити одговоре:


- едукација предузетника
- запошљавање
- заштита интелектуалне својине
- издавање дозвола
- категоризација смештаја,летње баште
- комунална делтаност
- локалне таксе
- оглашавање ван пословног простора
- оснивање привредних субјеката
- пореска политика
- постављање привремених објеката
- правна регулатива
- увоз/извоз
- управљање отпадом
- финанијска подршка за постојећа МСП и за почетнике у бизнису
- царински прописи

Привредници, предузетници и инвеститори , постојећи или потенцијални, своја питања могу доставити попуњавањем упитника на порталу https://portal.beograd.gov.rs/bic


Канцеларије за брзе одговоре привреди отворене су у 16 београдских општина у којима сви привредни субјекти и инвеститори, посебно мала и средња привредна друштва и предузетници, могу ефикасно и стручно, у року од 48 - 72 сата, да добију одговоре и савете о пословању.


Привредници, предузетници и инвеститори, постојећи или потенцијални, питања могу да поставе путем упитника на порталу, телефоном или могу да дођу у канцеларију општине на којој послују. Питања која превазилазе њихову надлежност општински инфо центри прослеђују Бизнис Инфо Центру Привредне коморе Београда или Скупштини града за поједине секретаријате.


Завод за информатику и статистику је осмислио веб апликацију Канцеларије за брзе одговоре с функцијама обраде питања, припреме одговора, дистрибуирање одговора, као и прегледа података о питањима и одговорима. Највећи број питања биће у надлежности Бизнис Инфо Центра Привредне коморе Београда, на чију адресу привредници могу и директно да упуте питања. Бизнис Инфо Центру логистику пружају сви коморски центри и удружења, као и ресурси Скупштине града.


Сва питања која нису у надлежности општине ће се апликативно упућивати канцелрији Бизнис Инфо Центра Привредне коморе Београд и Скупштини града за надлежне секретаријате.


Посебни циљеви овог пројекта усмерени су на учешће у стварању оквира нефинансијске помоћи формираног према потребама предузетничког сектора који би стимулисао отварање одрживих малих и средњих предузећа, а такође и побољшао пословање и унапредио конкурентност постојећих.

 

На тај начин ће се задовољити велики број специфичних потреба које једно предузеће или будући предузетник може да има, на једноставан и брз начин, без икакве надокнаде, кажу у Градској управи.


Услуге Канцеларије Бизнис Инфо Центра Привредне коморе Београд:


а) за предузећа у старт-ап фази:


· информације и помоћи приликом регистрације предузећа (избор најприкладнијег законског облика),
· интерпретација и помоћ у примени релевантних законских и пореских прописа и процедура,
· пружање информација о постојећим кредитним линијама или могућим подстрецима за оснивање предузећа,
· информације и помоћ у припреми пословних планова,
· општа и циљана дисеминација информација о одговарајућим обукама и курсевима за старт-уп предузећа,
· идентификација и процена пословних идеја, на основу резултата истраживања тржишта,
· информације и помоћи у вези рачуноводства и књиговодства,
· информативне и консултантске услуге у вези информационих технологија: примана прописа, упућивање нових или недовољно искусних корисника у примену ИТ у пословању, избор најадекватнијег хардwаре и софтwаре решења за одређену фирму итд.
· информације и помоћ у налажењу канцеларијског или складишног простора ради куповине или закупа,
· едукације, округли столови, радионице.

б) за постојећа предузећа:


· интерпретација и помоћ у примени релевантних законских и пореских прописа и процедура,
· пружање информација о расположивим изворима финансирања, постојећим кредитним линијама, програмима помоћи, финансијском лизингу, тарифама које наплаћују различите банке, леасинг компаније, брокери итд.
· информација о потенцијалним инвеститорима
· информација и помоћи у вези рачуноводства и књиговодства,
· информације и помоћ у налажењу канцелариског или складишног простора ради куповине или закупа,
· информација о бонитету фирме,
· информације и помоћ у припреми пословних планова, статистичких и финансијских анализа, анализи тржишта, приватизацији, итд.,
· информације из области заштите животне средине (екологија, обновљиви извори енергије итд.),
· помоћ приликом аплицирања за средства из програма ЕУ,
· помоћ у изради пројектних предлога, итд.
· информације о страним тржиштима и проналажењу нових тржишта,
· помоћ у погледу пројеката из области ЈПП
· информативне и консултантске услуге у вези информационих технологија: примена прописа, упућивање нових или недовољно искусних корисника у примену ИТ у пословању, избор најадекватнијег хардвер и софтвер решења за одређену фирму итд.,
· помоћ у идентификацији тржишних могућности у Србији и ван ње, информације о увозним и извозним процедурама, захтевима ЕУ и других тржишта, царинским стопама, квотама, итд.,
· информације о страним улагањима (помоћ у проналажењу локација, помоћ у административним процедурама, повезивање са локалним компанијама);
· информације о извозним потенцијалима привредних субјеката и локалних самоуправа са територије Београда;
· едукација привредних субјеката по различитим темама.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 02 октобар 2014 22:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015