Logo
Одштампајте ову страницу

Уштеда огревног дрвета је и еколошка тема

Оцените овај чланак
(5 гласова)

ustedadrvetaБЕОГРАД - Пројекат „Ефикасно коришћење огревног дрвета у домаћинствима у Србији„ у сврху уштеде топлотне енергије и очувања животне средине представили су у Медија центру стручњаци за ову важну енергетску и еколошку област из Немачке и Србије.

Овај програм, који подразумева сарадњу са локалним самоуправама и едукацију становништва, спроводи се у оквиру билатералне сарадње Владе Савезне републике Немачке и Републике Србије, а за примену је задужена Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ.

„Циљ нам је да ојачамо постојеће капацитете у Србији за коришћење одрживих извора енергије“, рекао је руководилац програма Томас Микел истовремено објаснивши да је ГИЗ субјекат из приватног сектора који функционише у оквиру Владе Немачке.

„У Србији смо ради унапређења иституционалних и регулаторних  капацитета јер је раст сектора биомасе могућ једино уз прилагођавање законодавног сектора“, рекао је он.

Према речима руководиоца програма у Србији и међународног експерта Милице Вукадиновић, развој тржишта у нашој земљи условљен је регулаторним мерама које мора да успостави држава, док ће носиоци програма у периоду од три године настојати да унапреде ефикасну употребу дрвних горива у домаћинствима.

У програм су укључени Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа и Регионална развојна агенција Златибор, а реализацију подржавају министарства енергетике и пољопривреде.

Национални експерт за биомасу  Бранко Главоњић рекао је да је веома важно идентификовати број домаћинстава, корисника огревног дрвета, и да су почетне анализе урађене на узорцима два пилот региона  Јабланичко-Пчињског и Златиборског.

Израчуната је, рекао је, потрошња дрвне енергије изражена у киловат часовима по квадратном метру, а у те прорачуне нису укључена домаћинства која користе даљинско грејање.

Како рационалније користити огревно дрво

Учесници скупа су закључили да се у поменутим регионима грејно дрво користи нерационално и да се због лоших услова, лоше изолације стамбених и других објеката  и застарелих грејних тела губи велика количина топлотне енергије.

У неким случајевима, искоришћеност топлотне енергије грејног дрвета не прелази ни 30 одсто што има за последицу већу употребу дрвета и самим тим веће загађење животне средине које је последица сагоревања.

Циљ овог пројекта је да се да се повећа ефикасност, односно смањи количина употребе грејног дрвета, а самим тим и емисија угњендиоксида и угљен моноксида у спољашњу средину.

Закључено је, такође, да такав приступ отвара могућност да се дрво користи више у друге сврхе, а да је највећа и корист смањење загађења и температуре што  је последица неконтролисане емисије димних гасова.

Програм ће у Србији бити спроведен кроз едукативне радионице на терену.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 октобар 2014 13:19
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Најновије од Gordana Zankovic

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015