Logo
Одштампајте ову страницу

Форум о друштвеној одговорности - додељене награде за корпоративно волонтирање

Оцените овај чланак
(7 гласова)

vinersБЕОГРАД - Друштвено одговорно пословање се у Србији значајно развија а у прилог томе говори и чињеница да је све већи бој компанија које извештавају о одрживости као и све већи број заједничких пројеката компанија и организација на решавању пословних изазова данашњег друштва, једна је од оцена Пете међународне конференције о друштвено одговорном пословању – ЦСР Форум, одржаној у Народној банци Србије, у организацији Форума за одговорно пословање и Смарт колектива.

 

 У оквиру целодневног Форума о друштвено одговорном пословању у резиденцији Амасадора Шведске додељене су и награде за корпоративно волонтирање, која је ове године посвећена ангажовању у отклањању и ублажавању последица поплава.

 

 

Овогодишњи добитници награда су компаније "Ерсте Банка", "Societe Generale Srbija", "Coca-Cola", "Philip Morris", "Lafarge", "GSK", "Straus Adriatic", "Eurobank", "Delta Holding" и "Мерис". 

 

Овогодишња Награда посвећена је компанијама које су омогућиле запосленима да време, знања и вештине употребе за отклањање последица поплава.

 

ambasi
Специјална признања су додељена свим компанијама које задовољавају услове конкурса, а награда је додељена у оквиру међународне конференције о друштвено одговорном пословању ЦСР Форум.

 


Након престанка ванредног стања, многе компаније наставиле су да, кроз волонтерске програме, омогућавају запосленима да се ангажују у отклањању последица поплава, имајући у виду да је рад волонтера за многе активности, као што је расчишћавање терена и даље био кључан.

 

Иначе, Награда за корпоративно волонтирање установљена је 2011. године поводом Европске године волонтирања, када је додељена на европском нивоу у 23 земље.

 

 

 andrej

 

Мартиненко: реакција пословног сектора на време


Андреј Мартиненко, стручњак за друштвено одговорно пословање који ради при Амбасади Шведске објашњава да је реакција пословног сектора била на време током поплава у мају ове године.


„Да ли друштвено одговорно пословање подразумева помоћ жртвама поплава? Како компаније могу бити ефикасније у напорима да се ублаже последице? Управо о овим, и многим другим питањима о друштвеном доприносу пословног сектора, разговарало се 16. децембра када је амбасадор Шведске у својој резиденцији у Београду био домаћин церемоније доделе награда за корпоративно волонтирање”, наглашава он.


„Подршка компанија, кроз новчане донације погођеним срединама, ангажовање волонтера и опреме, показала се изразито битном у напорима у олакшавању последица поплава”, додаје.

 

prijem

 

„Доприноси награђених компанија обухватали су велике донације влади и Црвеном Крсту, пројектима обнове школа, куповину чамаца за спасавање, воде и хране за бебе, као и хиљаде сати волонтирања у помоћи жртвама поплава или преношењу врећа са песком. Већина добитника награда позната је по напорима у сфери корпоративне одговорности чак и изван акција у олакшавању последица поплава. Чини се, из стратешке перспективе, безобзирним анализирати друштвено одговорно пословање компанија у временима катастрофе која погађа целу нацију. Иако не смемо да занемаримо да квалитетан програм друштвено одговорног пословања, утемељен у основној делатности и усмерен на специфичне проблеме, помаже да се оствари резултат чак и у кризним временима”, истиче Мартиненко.


„Као најбоља илустрација стратешке корпоративне одговорности може да послужи прича о Мерису, заступнику шведског произвођача пумпи „Флyгт“ у Србији. Иако њихова донација није била највећа по обиму, Мерис је успео да пружи директну помоћ тамо где је она била најпотребнија. Стручњаци Мериса одмах су реаговали када је дошло до поплава, јер су били свесни неопходности уклањања великих количина воде из подручја погођених поплавама, посебно из рудника. Преузели су иницијативу и контактирали Амбасаду Шведске како би затражили помоћ у донацији и инсталацији три дренажне пумпе у угроженим подручјима”, наводи он.


“Компанија је већ успоставила пословне односе са организацијама којима је помоћ била потребна, што им је омогућило да се укључе у акцију великом брзином. Поред тога, стручњаци у Мерису увидели су да је пумпа већег капацитета хитно потребна и понудили своју помоћ у набављању пумпе, уколико се обезбеде додатна финансијска средства. У сарадњи са мисијом ОЕБС-а, шведска влада успела је да обезбеди потребних 20 000 евра у кратком року. Резултат ове акције је да су пумпе биле од велике помоћи у избацивању воде из важних објеката, као што је рудник у Колубара”, нагласио је он.


„Акција ове компаније пример је иновативности модерног друштвено одговорног пословања: чинити оно што најбоље умете – користити знања компаније о основној делатности и потребама сарадника, обезбедити не само новац већ и експертизу и опрему. Знати за кога то чините: идентификовати специфичан проблем који је потребно решити (а да то не спада у општи добротворни рад). Знати са ким то можете спровести: партнерство са другим организацијама како би се остварио бољи резултат. Амбасада посебну пажњу поклања промовисању ефикасног стратешког друштвено одговорног пословања, као што то илуструје пример Мериса и других добитника награде за корпоративно волонтирање“.


„У духу шведске усмерености на одрживо пословање, Амбасада Шведске у Србији континуирано подржава развој стратешког друштвено одговорног пословања у земљи. Амбасада такође ангажује помоћ професионалних консултаната за друштвено одговорно пословање и у партнерству је са Мрежом Глобалног договора, Привредном комором, невладиним организацијама, универзитетима, другим амбасадама и међународним организацијама. Тежећи да обавља своју делатност на друштвено одговоран начин, Амбасада организује тренинге из те области за своје запослене, семинаре за шведске компаније које послују у Србији, као и радионице за студенте на факултетима и новинаре из различитих медија у земљи”, закључује Мартиненко.

 

 

Форум за одговорно пословање 


Форум за одговорно пословање и Смарт колектив наставили су да награду додељују једном годишње у Србији с циљем да се награде и промовишу компаније које улажу у локалну заједницу кроз ангажовање запослених, развијајући конструктивна партнерства са организацијама и институцијама у локалној заједници.

 

 Раније, током дана, на Форуму који је одржан у Народној банци Србије, присутнима су се обратили Фредерик Куен, председник Форума за одговорно пословање и председник ИО Сосијете Женерал банке у СРбији и Аза Ел-Абд, директорка мисије УСАИД-а.


На панел дискусији "Друштвено одговорно пословање из угла пословних лидера" закључено је да руководство компаније има изузетно важну улогу за ширење овог концепта како унутар компаније тако и шире, као и да само компаније које имају успостављену стратегију одговорног пословања могу успешно одолети ризицима и бити успешне.


Сајам партнерства који се и ове године одржао у оквиру конференције омогућио је социјалним предузећима и организацијама да пословном сектору представе предлоге за сарадњу и тиме обезбедио повољну климу за међусекторску сарадњу која је окосница развоја сваког друштва.


На панелу посвећеном развоју ЦСР-а у региону, панелисти су оценили да је потребно интензивирање сарадње с обзиром да су економије региона у сличној позицији, као и да је у ЕУ одговорно пословање основ развоја здраве и конкурентне привреде.

 

Извор: Кућа добрих вести



 

 


Последњи пут измењено петак, 19 децембар 2014 22:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015