Logo
Одштампајте ову страницу

Марко Чадеж нови председник ПКС

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cavezЕОГРАД - Скупштина Привредне коморе Србије, на предлог Управног одбора, једногласно изабрала Марка Чадежа за председника ПКС.


На седници Скупштине, свечано су уручене награде ПКС за 2014. годину појединцима и компанијама.


Нови председник Привредне коморе Србије је Марко Чадеж, досадашњи потпредседник задужен за модернизацију коморског система и директор представништава ПКС у Аустрији и Немачкој. Одлуку је, данас, једногласно, на предлог Управног одбора, донела Скупштина Привредне коморе Србије. Чадеж је, иначе, стручњак за српско - немачке односе и комуникације и један од оснивача и председавајући Форума Србија - Немачка.


Обраћајући се члановима Скупштине, новоименовани председник ПКС поручио је да ће убрзати процес модернизације и успостављања јединственог коморског система Србије по прилагођеном аустријском моделу. Чадеж је најавио да ће до краја јануара бити урађена мапа пута за предстојећу реформу коморског система, да би до средине 2015. године, за улазак у скупштинску процедуру био припремљен предлог новог закона. План модернизације припремиће радни тим, који чине представници ПКС, регионалних привредних комора, Делегације немачке привреде у Србији, Привредне коморе Аустрије и ГИЗ-а. Модернизација коморског система предуслов је и за увођење дуалног система образовања које ће омогућити брже запошљавање, посебно младих људи.


Циљ реформе Привредне коморе Србије је унапређење конкурентности српских предузећа и стварање могућности за њихово укључивање у ланац добављача међународних компанија и велике инвестиционе пројекте.


На предлог Чадежа, изабрани су и нови потпредседници ПКС: Никола Петровић, директор „Електромреже Србије“, Владан Атанасијевић, директор компаније „Асеко” и председник УО Наледа, Немања Жугић, директор представништва „Дојче банк” у Београду, Зоран Матијевић, сувласник компаније „Матијевић“, Зоран Вујовић, директор „ТМФ2005” и Миливоје Милетић, председник ПК Београда.


Председник и потпредседници ступају на дужност 1. јануара 2015. године.


За новог председника Скупштине ПКС изабран је Милош Ненезић, генерални директор „Трајал корпорације“ у Крушевцу, а за генералног секретара Предраг Петровић, дипломирани правник.


Очекује се већи раст инвестиција


Управни одбор и Скупштина ПКС, на одвојеним седницама размотрили су макроекономске показатеље и привредна кретања у нашој земљи. Оцењено је да су остварени значајни реформски кораци неопходни за унапређење амбијента за пословање и инвестирање, али и да је неопходно наставити спровођење системских реформи у наредној години. Потребно је у предвиђеном року окончати процес приватизације, решити статус предузећа у реструктурисању и успоставити финансијску дисциплину у привреди.


Позитивно је оцењено смањење незапослености са 20,3 на 17,6 одсто, што је највеће смањење од априла 2010. године. Очекује се и већи раст инвестиција у наредном периоду захваљујући спровођењу системских реформи.


У оквиру дијалога привреде, државе и струке „Имате реч - будите део решења“ који су организовали Министарство привреде и ПКС, идентификовано је 500 проблема са којима се суочава привреда у свакодневном пословању и представљена су решења за унапређење пословног и инвестиционог амбијента. У двонедељној дебати учествовало је 1200 привредника.


Скупштина ПКС усвојила је Извештај о раду Коморе у периоду јануар-септембар 2014. године, Програм рада, који је представио Миливоје Милетић, досадашњи в. д. председника ПКС и председник Привредне коморе Београда. Заступање и заштита интереса чланова Коморе, унапређење конкурентности, едукација у складу с потребама привреде, модернизација и унапређење рада коморског система, као и учешће у процесу трансформације привредног система у складу са динамиком приступања Србије ЕУ, стратешки су циљеви ПКС, навео је у свом излагању.

komora

 

Уручене награде


На седници Скупштине, свечано су уручене награде ПКС за 2014. годину појединцима и компанијама за постигнуте резултате у привређивању, иновативности, унапређењу менаџмента и информисању јавности о раду ПКС и привредним кретањима.
Јубиларна награда ПКС у виду плакете са повељом припала је „Траyал корпорацији“ из Крушевца за 125 година успешног пословања, „Југоинспекту“ из Београда за 65 година успешног пословања, „Литопапиру“ ДОО из Чачка за 60 година успешног пословања и ЈКП „Београдске електране“ за 50 година успешног пословања.


Плакета са повељом уручена је привредним друштвима: „ЕП БЕЛТ“ ДОО Лозница, „Изолир“ АД Зрењанин, „Југпром“ ДОО Лесковац, „Креативни центар“ Београд, „Pharma swiss“ ДОО Београд, „СГС Београд“ ДОО Београд.


Београдски аеродром „Никола Тесла“ добитник је Награде за посебно остварене резултате у пословању у виду плакете са повељом.
Драган Јовановић, директор ПД „ТЕ-КО“ Костолац, Миша Лукић, председник Управног одбора „Publicis Group Serbia“ Београд, Иван и Снежана Савић, сувласници „Wеltex“ Чачак, Милена Тошић, представник Компаније „Tigar Tyres“ Пирот и Милисав Чугуровић, власник „Чугура принт“ Београд, заслужни су појединци, награђени плакетом са повељом и новчаном наградом. Награда за иновативност и постигнуте резултате у науци - плакета са повељом и новчана награда, уручена је др Лазару Турубатовићу, научном саветнику у Институту за водопривреду „Јарослав Черни“ Београд.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 24 децембар 2014 21:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015