Logo
Одштампајте ову страницу

Како у Србији да пронађете донаторе за ваш НВО, МСП или предузетнички пројекат?

Оцените овај чланак
(4 гласова)

varagicccccБЕОГРАД - Велики број појединаца и организација различитих врста није упознат са могућностима финансирања у Србији на нивоу донација које даје велики број домаћих и иностраних фондација, амбасада, компанија (…), као и сама држава.

 

 

Практично све невладине организације (укључујући и струковне организације), мала и средња предузећа, привредници, али и појединци имају могућност да самостално конкуришу за средства донатора.


Од 2007. г. постоји документ који обједињује скоро све домаће и иностране изворе финансирања у Србији за све области, под називом “Водич кроз потенцијалне домаће и иностране изворе финансирања за пројекте НВО, локалних самоуправа, малих и средњих предузећа и предузетника“.

 

Овај документ креира једна државна институција у сарадњи са једном невладином организацијом (детаљи на самом сајту), а актуелна верзија овог водича је за 2014. г. Верзија водича за изворе финансирања пројеката за наредну годину може се очекивати у марту 2015. године.


Разлози зашто сада објављујем информацију о овом документу су:


Велики број појединаца и организација не зна да овакав документ постоји, а требало би да знају.


Сада је крај године, праве се планови за наредну годину, и припрема за потенцијално проналажење донација захтева време ако желите реално и да дођете до средстава која вам се нуде.


Велики број организација некомерцијалног и комерцијалног типа не успева да дође до преко им потребних средстава из једноставног разлога што не знају како се припрема и спроводи процес који доводи до остварења донације.


Шта је потребно знати да бисте реално успели финансирати ваш пројекат/пројекте на основу донација?


Најважнији аспекти успешног финансирања ваших пројеката се односе на начине како се бира организација која ће финансирати пројекат, шта је у основи тај пројекат и ко ће израдити/водити пројекат.


Различити донатори финансирају пројекте из појединих области!


Постојање водича за финансирање пројеката примарно служи да би могли да одаберете оне организације код којих ћете конкурисати за средства из области које су вези са вашом облашћу рада и/или пословања. Веома је погрешна честа претпоставка да ако сте “уловили” која је то организација која даје паре, да ће та организација дати вама паре без обзира на то за чега вам паре требају.


Важно је да веома пажљиво проучите и пронађете оне организације које донирају средства баш у тој области у којој је ваш пројекат. То значи да за ваш пројекат морате пажљиво дефинисати које су то области финансирања које имају директне везе са тематиком пројекта.


Какав је у основи ваш пројекат? Донатори неће да донирају ваше плате, већ финансирају пројекте!


Значајан број организација које се већ годинама финансирају донацијама за одређене пројекте имају разрађен систем креирања пројеката који “погађају сриду” код донатора да би са што већом вероватноћом ти пројекти дошли до средстава. То је у основи добро за организације које се финансирају из пројеката, добро је за оперативце који у донаторским организацијама прате извођење пројеката, али генерално то није нарочито пожељно за донаторску организацију из следећих разлога:


Једнократни пројекти – осмишљени промашај


Пројекти осмишљени да се једнократно “узму паре” од донатора у преко 99 одсто случајева су једнократни пројекти са веома ограниченим дејством – делују на веома мали број особа у веома ограниченом периоду времена. Ово је најчешћи случај при донирају средстава за потребе организација.
Организације које донирају средства генерално имају циљ да се обраћају што широј циљној групи особа (одређеног сегмента становништва) и да средства која дају имају што дуже пројектовани ефекат.
Управо из представљених разлога, веома је пожељно да ваш пројекат из ваше области пословања што више буде окренут постизању дугорочнијих ефеката за што ширу популацију, јер у том случају ћете имати много мање проблема да пронађете адекватну организацију која ће финансирати ваш пројекат.


Пројектно оријентисано финансирање значи да се средства додељују за конкретне потребе конкретног пројекта – не за ваше запослене којима треба плаћати плату. На жалост, и даље постоји велики број организација које су мишљења да њихово постојање треба финансирати, а не то шта те организације раде.


Важно је да се што конкретније дефинише шта је пројекат, који је његов допринос заједници којој се обраћа, како ће се то извести, и шта се тачно ту финансира.


Писање и вођење пројеката дугорочно обезбеђује средства од различитих врста донатора!


Разлог број један због чега постоји веома ограничен број некомерцијалних и комерцијалних организација које константно долазе од средстава донатора јесте што је писање и вођење пројеката на начин како то очекују донатори – посебан посао!
Веома важна препорука ако никада до сада нисте добили нека донаторска средства на основу пројекта – ангажујте професионалце из ове области!


Имате велики број појединаца и организација чији је посао израда пројеката за потребе различитих донаторских организација (колико је то уносан посао можете видети на примеру Хрватске).


Уобичајени систем плаћања оваквих појединаца и организација јесте провизија од уплаћених донираних средстава, када та средства стигну на рачун ваше организације. То значи да овај посао не морате да плаћате док немате тражене ефекте донирања пројекта!


Важно је знати да што су већа средства која можете повући за одређене пројекте (нпр. ИПА пројекти), то је теже доћи до ових средства из великог броја разлога – ригорознији захтеви донатора, велика конкуренција, креирање успешних конзорцијума, велика корупција…


Ви можете уз припрему и вођење донаторског пројекта учити од ових професионалаца како се ради овај посао, и то је много ефикасније него да самостално испробавате овај посао и да га не урадите како се то од вас очекује.
У сваком случају, на вебу постоји доста места где самостално можете научити како се пишу пројекти, као што је нпр. упутство за писање ЕУ пројеката.

 

Савет као закључак


За учествовање у пројектима које донирају различите организације потребно је доста рада и труда, и ако мислите да можете доћи до оваквих средстава не радећи ништа (чекате да вам стигну паре) – немојте се ни трудити да уђете у овакве послове…

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 30 децембар 2014 10:14
Драган Варагић

Драган Варагић је потпредседник компаније InternetGroup, блогер, онлајн стратег и бави се саветодавним услугама из области пословне примене Интернета. Власник је Wеб сајта www.pretraga.rs и најстаријег е-маил часописа у Србији “Претрага и презентовање“; блога www.draganvaragic.com и сервиса за онлине дистрибуцију саопштења PRobjave.com. Координатор је специјалистичких струковних студија из Е-пословања www.iimeuro.uns.ac.rs, ФТН, Нови Сад. Предавач на ИТС Београд.

Адреса сајта www.draganvaragic.com/

Најновије од Драган Варагић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015