Logo
Одштампајте ову страницу

О предузетништву, младима и јахтама са балканском предузетницом

Оцените овај чланак
(4 гласова)

u1222222БЕОГРАД - Почетком децембра све нас је обрадовала вест да је архитектица и власница студија "Salt & Water" из Новог Сада, Светлана Мојић, освојила балканску награду за жене предузетнице (Balkan Female Enterpreneurship Award).

 

У разговору за портал Startit.rs Светлана прича о својим почецима, послу и њеном виђењу стања предузетништва у Србији.

 

Преко једне деценије Светлана је једрила за српску репрезентацију, а када је требало да се одлучи за тему дипломског рада на факултету, избор није био тежак – окренула се пројектовању ентеријера за мегајахту, преноси портал Startit.rs

 

На новосадском факултету је пронашла ментора који је њену идеју подржао, а у циљу остварења овог живог пројекта отпочела је праксу у једној канадској фирми чије је седиште за Европу било у Херцег Новом. Након три месеца проведених на пракси, Светлану су и запослили, а све што је научила о раду са клијентима, презентовању и практичном раду у професији покупила је са овог првог радног места.

 

Успут, док се присећамо њених почетака и студентских дана, примећујемо да је учинила оно што много студената/киња и даље не ради – прихватила се праксе, а онда и посла у току кога је добила вредно практично знање. Светлана се убацује и коментарише апатију из перспективе послодаваца:

 

„Недавно сам расписала конкурс за праксу у нашој фирми. Идеја је да примимо још једну особу која би радила два, два и по месеца, шест сати недељно“.

 

„Нећете веровати, али мени се више људи пријавило из Европе и Индије, него из Србије. Слушам људе који не знају шта да раде када заврше факултете, али испада да би сви одмах желели да буду на водећим позицијама у фирмама“.

 

Након што је криза узела маха, фирма у којој је Светлана била запослена затворила се 2009. године, а она је одлучила да настави са својим образовањем и уписала је специјалистичке студије за дизајн јахти у Италији. Своје место на престижним студијама, које по години упише мање од десеторо студената и студенткиња из целог света, као и стипендију, обезбедила је освајањем награде коју додељује Istituto Europeo di Design.

 

Скок у предузетништво

 

Након специјализације, Светлана је одлучила да се врати у Србију и отвори своју фирму. “Salt & Water”  од 2011. постоји у Новом Саду, а већ од самог почетка имала је подршку своје породице, посебно оца који је и сам предузетник.

 

“Све је кренуло полако. У почетку сам радила за Италију, али када је Италија запала у кризу, проширили смо се даље. Не сећам се када сам последњи пут ја нудила услуге клијентима, углавном они по препоруци дођу до мене“.

 

„У 90 одсто случајева, то су људи који знају моје пројекте и рад“.

 

Како и сама истиче, добар пројекат може бити само резултат доброг тима – појединци не могу у свему бити супер-талентовани и морају се међусобно допуњавати у послу. Стога и Светлана пажљиво приступа запошљавању када жели да прошири тим.

 

За сада „Salt & Water“  екипа броји троје чланова, а Светлана се нада да ће им се четврта особа придружити ускоро.

 

Светлана је и више него задовољна својим послом, а када јој је потребан одмор, она не оде превише далеко од воде и соли – оде на једрење

 

“Слободно време имам тако што одем на једрилицу, где не могу да радим. Овог месеца два пута. Радног времена нема, посебно за иностране клијенте који су у другој временској зони”.

 

“Понекад се деси да имам клијенте у Сингапуру који је шест сати испред нас и у Америци која је шест сати иза нас”.

 

Иако Светлана као предузетница није имала већих потешкоћа при пословању у Србији, указала нам је на неколико препрека на које наилазе они који желе да се баве предузетништвом:

 

„Пре свега, ту је недостатак образовања у области предузетништва. Организација учења кроз образовни систем не подстиче предузетничко размишљање и понашање – деца и студенти су само конзументи и јако мало појединаца изађе из тога“.

 

Што се 2015. године тиче, Светлана је изузетно оптимистична, али за сада не открива много:

 

„Имамо пар добрих пројеката. Надам се да ћемо наставити овим темпом, да ћемо имати занимљиве пројекте и да ће резултати бити добро прихваћени“.

 

Aутор: Марија Гаврилов


Последњи пут измењено уторак, 30 децембар 2014 10:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015