Logo
Одштампајте ову страницу

Државни пчеларски сајам крајем фебруара

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pceleБЕОГРАД -  Државни пчларски сајам са међународним учешћем биће одржан по седми пут, 28. фебруара и 1. марта, у Хали два Београдског сајма, у организацији Савеза пчеларских организације Србије - СПОС.

 

Сајам ће имати изложбени и продајни део, а улаз ће бити бесплатан за грајдане који буду долазили да купују мед и друге пчелиње производе. Биће присутни и туристички садржаји, промотивни, али и образовни, јер је по традицији предвиђени стручни семинар "Знањем против препрека".

 

Семинар ће својим предавањем отворити саветник у Пчеларском савезу Финске Ари Сепала, који ће говорити о искуствима у свом пчелињаку од 1.510 кошница.

 

Последњих седам година фарма је специјализована за производњу меда, а позната је и по узгоју око 1.500 матица годишње, чије се парење одвија у изолованим подручјима.

Фарма располаже модерном опремом за врцање меда, има неколико аутоматских уређаја за паковање, а понекад раде услугу паковања меда за друге пчеларе. Имају стално запослена два радника, а током сезоне и пет.

 

Према речима председника СПОС-а Родољуба Живадиновића, Финска је посебно занимљива за српске пчеларе, јер има јако кратку пчеларску сезону, па је неопходно брзо развити пчеле, како приноси не би изостали.

 

Њихова искуства свакако могу помоћи нашим пчеларима у искоришћењу багремове паше, која је сада веома рана због климатских промена.

 

Виши стручни саветник у Саветодавној служби Хрватске и потредседник Хрватског апитерапеутског друштва Златко Томљановић ће одржати предавање на тему како да се уз помоћ савремене технике пчларења дође до пристојних приноса и у лошим сезонама за пашу.

 

Уредник часописа "Пчелар" Рајко Пејановић ће говорити о томе да ли је двоматицно пчеларење једно од могућих решења за лоше пашне сезоне. Улаз за члнове СПОС-а је бесплатан, а за остале кошта 300 динара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 12 јануар 2015 21:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015