Logo
Одштампајте ову страницу

Индијски самит: Нова ера напретка

Оцените овај чланак
(2 гласова)

indijaaaaaa

 

Од нашег специјалног извештача:

БЕОГРАД - Премијер Индије Нарендра Моди оценио је данас у Гандинагару да је највећа светска мора нестабилност међународне привреде.


"Морамо сви да нађемо начин да стабилизујемо светску привреду и да је опоравимо", казао је индијски премијер на отварању седмог самита Живахни Гуџарат.


Гуџарат, западна индијска савезна држава је имала једну од највиших привредних стопа раста у последњој деценији када је њен главни министар био управо Моди.


"Морамо да радимо за одржив раст који ће укључивати све делове друштва", казао је Моди пред око пет хиљада гостију на скупу у главном граду Гуџарата.


Међу гостима су били генерални секретар Уједињених Нација Бан Ки Мун, амерички државни секретар Џон Кери, премијери Македоније и Бутана, Никола Грујевски и Черинг Тобгај, неки од министара у владама земаља чланица Европске Уније, председник Светске Банке Џим Јонг Ким.


Моди је казао да је за седам месеци нове влада Индије, којој је он на челу, радила на оживљавању привреде. Он је подсетио и на процене Међународног Монетарног Фонда да ће Индија бити друга велика привреда у развоју. Моди је поменуо и последње предвиђање Организације за економску сарадњу и развој (ОECD) да би Индија могла да буде земља која ће имати највишу стопу раста ове године међу свим великим светским привредама.


Индијски премијер је цитирао и најновији извештај банке HSBC која је утврдила Индију као земље чија стопа извоза најбрже расте и која ће бити највећа на свету до 2030 године.


"Покренули смо иницијативу "Прозводимо у Индији" (Made in India) како би подстакли раст индустријске производње у земљи и веома се трудимо да Индија постане светско чвориште производње", казао је Моди.


Џон Кери је изјавио да сматра како је за све веома прихватљива Модијева крилатица "Учешће свих, развој за све" (Sabka Saath, Sabka Vikaas).


Кери је такође оценио да је одржива енергетска политика одговор на климатске промене.


Индија и Сједињене Америчке Државе имају заједничку одговорност и прилику да покажу да демократија може да служи њиховим народима, казао је Кери.


"Уколико будемо радили заједно сигуран сам да ће стратегија најстарије и најмногољудније демократије у свету помоћи да настане нова ера напретка и безбедности за све." Кери је истакао да ће Барак Обама бити први активни председник САД који посећује Индију два пута у току мандата. Обама треба да стигне у Њу Делхи 25.јануара да би следећи дан био гост као први амерички председник на прослави националног празника Индије.


Генерални секретар Уједињених Нација Бан Ки Мун је оценио да би самит у Гандинагару због састава својих учесника могао да допринесе развоју у међународној заједници и подсетио да УН треба у овој години да донесу дугорочну стратегију за одрживи развој.

 

Јануар је традиционално месец мега инвестицијских конференција у Индији, другој најмогољуднијој земљи на свету, са 1,25 милијарди становника и трећој по величини економији у светској привреди мерено паритетом куповне моћи (према тржишним ценама, ППП, у 2013. је процењена на 4,5 билиона долара).

 

Идуће среде почиње 25. Партнерски самит у Џајпуру, главном граду северније савезне државе Раџастан. У Гуџарату је  завршена конвенција Индуса из дијаспоре, Праваси Баратија Дивас (ПБД), а у Калкути самит “Бенгал предводи 2015”, престижан догађај који организује влада те источне савезне државе како би је представила као примерну дестинацију за инвестирање.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 јануар 2015 10:54
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015