Кућа Добрих Вести

Login

Микец вицешампион Европе, репрезентацији бронза пиштољем!

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

1SREBROMIKECSAMEDALJOMАРНХЕМ - Трећег дана Шампионата Европе у стрељаштву у Арнхему у Холандији српски стрелци су освојили две медаље ваздушним пиштољем: сребром се окитио Дамир Микец  са 194,9 круга, док је бронзу са 1.729 кругова  освојила репрезентација Србије (Микец 579, Гргић 576, Златић 574).


Микец се у финале пласирао као шести са 579 кругова, али је у узбудљивом надметању за медаљу дошао до друге позиције. Победио је Немац Филип Грим (199,8 кругова). Бронза је припала Антону Гурианову (Русија) са 175,4 круга. Димитрије Гргић је заузео 16. место са 576 кругова, док је Андрија Златић 23. са 574 круга.
После шест дијабола у финалу Микец је био трећи, од осме до 14. дијаболе био је четврти, а међу три је ушао пошто је Рус Исаков 15. и 16. дијаболом погодио 8,3 и 8,5 кругова и испао из трке. Убедљиво је водио Немац Грим, а Микец је ушао у финале финала пошто је  17. и 18. дијаболом погодио 9,2 и 10,2 круга а Рус Гурианов 8,1 и 10,2 - укупно 175,6:175,4 круга за српског аса. На крају је Грим рутински завршио посао 19. и 20. дијаболом -10,2 и 9,9, Микец 9,7 и 9,6 Али довољно за сребро и велику радост:
- Трудио сам се да не гледам шта раде остали финалисти и то ми је помогло да се максимално  концентришем. Било је неколико критичних тренутака и лоших хитаца, али сам се, ипак,  стално одржавао међу кандидатима за медаљу.   Имао сам и мало среће, пре две године у Одензеу био сам – четврти.  Осоколила ме је  и екипна бронза, борили смо се за сваки круг. На први поглед седам кругова до злата је велико, али ако анлизиримао наше мечеве свако је у по некој серији могао круг –два више.  Захваљујем се мом тренеру Горану Микецу и психологу Марији Срећков, директору репрезентације Срећку Пејовићу и члановима стручног штаба репрезентације на подршци. Ово је наш заједнички успех.
1pistoljbronzasrbijadesnoУ конкуренцији 11 селекција екипно злато је припало Немачкој са 1.736 кругова и 69 унутрашњих центара. Сребро су освојили Руси такође са 1.736 кругова али 61 унутрашњим центром. Четврта је Турска са 1.725 круга, пета Украјина са 1.715 кругова.
- Честитке Микецу на сребру, али и Гргићу и Златићу на великој борбености која је допринело да се оките екипном бронзом.  Више од половине меча су водили, посустали су у последњим серијама. Ово ће им много значити у наставку сезоне, то је права инјекција за први Светски куп кроз месец дана у Кореји где се ваде олимпијске визе за Рио. Микец је, маниром аса,  издржао много обрта у финалу.
Микецу је ово прва европска појединачна сениорска медаља. Има јуниорско сребро МК пиштољем из Минхена 2004.  На ОИ у Пекингу био је седми. Власник је три злата и три сребра са Светских купова.
У прва три дана Шампионата Европе српски стрелци су освојили три медаље: сребро ваздушним пиштољем Дамир Микец и две бронзе сениорска мушка репрезентација пиштољем и јуниорке ваздушном пушком.
- Потврдили смо у ова три дана наш висок положај у европском стрељаштву, имамо три медаље и то  је велики успех и доказ доброг рада целе стрељачке организације. Како би се рекло у шали - нисмо џабе долазили - коментар је Синише Машовића председника Стрељачког савеза Србије.- Захваљујемо се Олимпијском комитету Србије и Министарству омладине и спорта - МОС на подршци нашим програмима. Стално смо у светском и европском врху, доказали смо се и овде у Арнхему па нас чуди да смо у буџету МОС добили у предолимпијској години 24 процената мање средстава него лане.
1SREBROMIKECLEVO 2Ово је укупно пета европска сениорска екипна медаља пиштољем у мушкој конкуренцији, и све су их освојили Златић, Гргић и Микец. Једна је МК пиштољем (бронза, Београд 2005) а четири су ваздушним пиштољем: два сребра 2009. у Прагу и 2013. у Одензеу, бронзе 2011. у Бреши и 2015. у Арнхему.
Женска сениорска репрезентација Србије у гађању ваздушном пушком заузела је високо четврто место са 1.235,9 кругова (Арсовић 413,3, Тодоровић 412,7 Максимовић 409,9) и није одбранила титулу из Москве 2014.
 У конкуренцији 14 репрезентација, злато је припало Немачкој са 1.246,3 круга, сребром су се окитиле Чехиње са 1.244,1 круг, док је бронза припала Италијанкама са 1.242,8 кругова.
 Ни једна српска такмичарка није се пласирала у појединачно финале које је вредело 414,9 кругова. Андреа Арсовић је завршила на 14. месту у конкуренцији 71 такмичарке са 413,3 круга, Драгана Тодоровић је 17. са 412,7 кругова, док је Ивана Максимовић била 47. са 409,9 кругова. Појединачно златo припало је Селин Гшвандтнер (Немачка) са 206,8 кругова, сребро је освојила Сабрина Сена (Италија) са 204,3 круга, док је бронза припала Нини Лаури Кројцер (Немачка) са 183,6 кругова. Пре финала најбоља је била Паула Гранде (Италија) са 418,3 круга.
- Девојке су подлегле притиску високих резлтата прошле године, дошле су као европске првакиње и рекордерке и то се осетило – оценио је учинак Срећко Пејовић спортски директор СС Србије.- Не смемо, ипак да будемо незадовољни,  четврто место је висок пласман и леп успех. Нема места бризи, оне су светска класа и поново ће доћи на врх.
Последњег, четвртог, дана  гађаће мушка репрезентација пушком (Плетикосић, Стефановић и Себић) и женска репрезентација пиштољем (Аруновић, Величковић, Шекарић).


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија