Logo
Одштампајте ову страницу

Пословни форум "Србија у Бечу” 24. марта

Оцените овај чланак
(2 гласова)

becccccБЕОГРАД - Привредна комора Србије (ПКС) саопштила је да ће 24. марта у Бечу са Привредном комором Аустрије организовати Пословни форум „Србија у Бечу 2015“ на коме ће учествовати 45 српских компанија и институција. 

 

Како са наводи, на том скупу, који се организује четврти пут у Бечу, највише пријављених фирми из Србије је из области прехрамбене индустрије, прикупљања секундарних сировина, рециклаже и комуналне привреде.


Скуп у Бечу организује се са намером да се аустријској пословној заједници представи инвестициони амбијент у Србији и резултати реформи усмерених на унапређење услова пословања.


У саопштењу ПКС-а се наглашава да ће након пленарног дела Пословног форума бити одржани билатерални разговори српких и аустријских привредника, у којима ће менаџери компанија из Србије имати прилику да се у директним разговорима упознају са представницима аустријских фирми које су заинтересоване за пословање у Србији.


Укупна размена Србије и Аустрије у 2014. била 748 милиона евра, до чега је извоз из Србије био 264,6 милиона евра, а увоз из Аустрије 483,4 милиона евра.


„Аустрија је традиционално међу највећим и најважнијим спољнотрговинским партнерима и инвеститорима у Србији. Привредна сарадња и робна размена бележе позитивне трендове, али има још доста могућности за унапређење економских веза“, истиче се у саопштењу.


Према подацима ПКС у Србији је регистровано око 450 фирми са аустријским капиталом и са инвестицијама од 2,6 милијарди евра Аустрија је водећи страни инвеститор у српску привреду од 2.000. до 2013. године.


Аустријска улагања издвајају се у сектору банкарства и осигурања – Raiffeissen International, Hypo Alpe Adria Austria, Volksbanken, (HvB), Erste Bank, Wiener Staedtische, Uniqa, Grawe, u oblasti telekomunikacija Mobilkom Austrija, koji je i najvechi "greenfild" investitor, kao i u energetici OMV Austrija, наводи ПКС.


„Ангажовање аустријских компанија у Србији карактеришу и примери добрих приватизација, као што су крушевачка Мерима, Потисје из Кањиже, Север Суботица. Нове шансе за инвестирање у Србији, аустријске фирме виде у енергетици, екологији, инфраструктури, прехрамбеној, металској, текстилној, као и индустрији намештаја“, пише у саопштењу.


Пословни форум, како се истиче, биће добра прилика и да се обележи деценија рада представништва ПКС у Бечу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 09 март 2015 20:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015