Logo
Одштампајте ову страницу

Винофест – Овде вино није случајно

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vinooooooБЕОГРАД - Јубиларни, 10. Међународни сајам вина у Вршцу – ВИНОФЕСТ одржаће се 20. и 21. марта 2015. године у великој сали хотела “Србија”.

 

На сајму се представи око 60 излагача, буде оцењено више од 200 вина, а манифестацију посети око 2000 људи, објавила је Туристичка организација Србије.

 

Свој јубилеј, 10 година постојања, ове године прославља и Банатски вински витешки ред “Свети Теодор”. У оквиру сајма вина, одржава се и годишња скупштина винских витешких редова Србије, али и различите радионице за винаре и љубитеље вина. Овогидишњем сајму вина посету је најавио и велики број сомелијера из Србије.

 

Вршац је град изузетно богате виноградарске традиције.

 

Први писани документ о вршачком вину датира из 1494. године. У 19. веку вршачко виногорје је било највеће у Угарској, а по неким подацима и у Европи и простирало се на 10.000 хектара. О значају виноградарства на овом подручју говори и чињеница да се у грбу града Вршца, који је усвојен још 1804. године, налази винова лоза.

 

Данас, Вршачко виногорје има око 2000 ха под виновом лозом и представља највеће виногорје у овом делу Европе. Око 1700 ха припада «Вршачким виноградима», али се последњих година отвара и све већи број мањих, приватних винарија.

 

О угледу Вршачког виногорја сведоче бројни винарски конгреси, уз које су одржаване изложбе вина, грожђа и производа занатства намењених виноградарству.

 

Први такав конгрес одржан је 1902. године, а други, који је имао међународни карактер, 1909. године коме је присуствовало око 1000 гостију из западне Европе.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 09 март 2015 20:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015