Logo
Одштампајте ову страницу

Свечано отворен први конгрес привреде и цивилног друштва

Оцените овај чланак
(1 Глас)

serbaiiiiii

БЕОГРАД - Први конгрес привреде и цивилног друштва „Сербиан Висионс“(Serbian Visions) отворен је вечерас у Београду.


Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је вечерас да представници привреде до сада нису били довољно фокусирани на сарадњу са цивилним сектором и да се нада да ће убудуће бити јача улога цивилног друштва у стварању повољнијег привредног амбијента.


Он је на отварању изјавио да привреда живи од идеја и иновација које не потичу из корпоративног, већ из цивилног сектора и да управо због тога овом сектору мора да се прида много већи значај.


Привреда мора више да прихвата грађанске иницијативе и да са цивилним друштвом развија дијалог о томе каква је привреда Србији потребна и како да она постане што конкурентнија.


Потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, такође, је истакла да комуникација представника владе са цивилним друштвом и привредом мора да буде доста јача, наводећи да је то обострана одговорност.


Она је, најављујући да ће у наредних десет дана јавности бити представљен програм рационализације броја запослених у јавном сектору, позвала невладине организације да се прикључе представницима владе како би јавност обавестили о колико великом послу се ради.


Удовички је рекла да је веома важно да се у Србији развија што више невладиних организација које се баве економским развојем, јер је привредни раст у овом тренутку од кључног значаја за Србију.


Удружена акција доприноси развоју заједнице


Председник Немачко-српског привредног удружења Роналд Зелигер је рекао да се на први поглед чини да конгрес цивилног друштва и привреде никако не иду заједно, али да, напротив, те две области, како је оценио, баш иду једна уз другу, јер њихово удружено деловање доприноси развоју заједнице.


Он је подсетио да у Немачкој, која има 80 милиона становника, око 20 милиона људи је организовано у невладине организације, којих у тој држави има око 600.000 и да оне представљају једну посебну професионалну грану.


Зилингер, чије удружење је организатор овог конгреса у сарадњи са Привредном комором Србије, истакао је важност цивилног сектора, наводећи да он чини трећу руку власти, јер је његова улога и да посаветује и да помогне.


Како је навео, у наредна два дана током трајања конгреса биће присутно око 60 невладиних организација, од којих се једна трећина бави образовањем, једна трећина здрављем и породичним бизиносм, и једна трећина политиком.


"Сербиан Висионс - први мултиконгрес у Србји и фестивал цивилног друштва" је велика манифестација, која ће бити одржана током викенда, а која ће окупити организације цивилног сектора и привреде на једном месту, како би се дао допринос стварању бољег привредног амбијента.


Мултиконгрес је добра прилика и за компаније да кроз разне видове презентација промовишу своје производе, услуге или пројекте, склопе партнерства са организацијама цивилног друштва на реализацији њихових свежих и креативних идеја и успоставе контакт са младим људима који могу постати део њиховог тима за реализацију постојећих и нових пројеката.


Привредници ће имати на располагању изложбени простор од 30 штандова, на којима ће моћи да представе свој производни програм, услуге и пројекте.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 мај 2015 09:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015