Logo
Одштампајте ову страницу

Величковићева сребром украсила визу за Рио!

Оцените овај чланак
(2 гласова)

 

1VELICKOVICSREBROМИНХЕН - Бобана Величковић стрелац Бора 030 освојила је сребрну медаљу ваздушним пиштољем петог дана Светског купа у Минхену са 198,2 круга и обезбедила и олимпијску визу за Рио 2016.


- Пресрећна сам, мој тренер Бобан Марковић и ја смо прижељкивали да управо у Минхену освојим олимпијску визу и сада предстоји миран, али и  напоран рад до Рија - рекла је Бобана Величковић, двострука европска првакиња ваздушним пиштољем из 2010. и 2102.-  Пре борбе за медаље, израчунали смо да нас три  финалисткиње немамо олимпијску визу и да је све решено, пошто су се и делиле три квоте, без обзира на коначни пласман. Међутим, успаничио ме је спикер, када је на почетку финала најавио да се нас четири боримо за три олимпијске визе. Лакнуло ми је када сам видела да Јасна, Зорана, Јасмина и Јелена вичу из публике да је то грешка и спикер је, потом, дао тачну информацију. Морам да признам да ми је лакнуло...
Основни резултат је био одличан, 387 кругова, али је друга серија  од 93 круга била – критична:
- Унервозила сам се, јер сам имала чак четири поготка електронски мерено 9,9 и, потом, и један погодак од 8,9, али се нисам предавала, у следећој серији сам „убила“ апсолутних 100 и вратила се у борбу за финале  за шта је било потребно чак 385 кругова. Ушла сам потпуно растерећена у финале, циљ сам испунила освајањем визе и  после  осам дијабола избила сам на друго место и остала до краја.  Изузетно сам задовољна како сам гађала и основни део и финале, све се уклопило како треба, а још је лепше што олимпијска виза има и сребрни сјај моје прве медаље са светских купова...
 Злато је припало Антоанети Боневој из Бугарске са 200,6 кругова којој је то била четврта медаља са три светска купа ове године, док је бронзу освојила  Рускиња Љубов Јаскевич са 177,4 круга. Још две олимпијске визе припале су четвртопласираној Кинескињи Гуо и осмопласираној Американки Петерсон. Пре финала Величковићева је била друга са одличних 387 кругова (99, 93, 100, 95).
Ово је прва медаља Бобане Величковић на Светским куповима. До сада јој је најбољи пласман било пето место у Минхену 2014. У Минхену је ове године гађала четврти пут у каријери у финалу на Светским куповима. Дебитовала је на Олимпијским играма 2012. у Лондону када је освојила 22. место ваздушним пиштољем.
Зорана Аруновић је освојила 16. место са 383 круга (98, 96, 95, 94) и за улазак у финале недостајала су јој два круга. Јасмина Гргић се пласирала на 48. место у конкуренцији 129 такмичарки са 377 кругова (909, 95, 94, 98). За „ем ку ес“ (норма 365 кругова) гађала је Јасна Шекарић и забележила 375 кругова.
У борбу за олимпијску визу последњег дана ушао је и Миленко Себић МК пушком тростав. Пласирао се  у финале као други са 1.178 кругова (клечећи 394, лежећи 396, стојећи 388)  и у два дана два пута је поправљао лични рекорд, прво у елиминацијама у недељу 1.177, потом и у квалификацијама 1.178.  Финале је, међутим почео веома лоше,  у првој серији од пет метака у клечећем ставу 47,9 кругова, што је био најслабији резултат међу осам финалиста  и већ тада је изгубио прикључак. Од осморице учесника финала, петорица нису имала олимпијску визу и Себић је мора да претекне тројицу... На жалост, остао је осми са 403 круга. Победио је Немац Андре Линк са 458,7 кругова и освојио и олимпијску визу. Сребрна медаља припала је кинеском чуду од детата јуниоруХаоран Јангу са 457 кругова, што је, уједно био и нови омладински светски рекорд финала (стари Линк, Немачка 456,1 на СП у Гранади 2014). Бронза је припала Русу Назару Лугинецу са 444,8 кругова. Другу олимпијску визу освојио је  четвртопласирани Алексис Рајно (Француска).
 Немања Миросављев завршио је на 36. месту са 1.167 кругова (390, 398, 379), док је Стеван Плетикосић био 41. са 1.166 кругова (387, 395, 384). Финале је вредело високих 1.175 кругова.
Српски стрелци завршили су учешће на Светском купу у Минхену са једном сребрном медаљом, две освојене олимпијске визе и  пет финала. Сребром се окитила и уједно освојила и олимпијску визу Бобана Величковић (ваздушни пиштољ). Шеста места у финалу освојили су Дамир Микец МК пиштољем и Димитрије Гргић ваздушним пиштољем, седми је био Стеван Плетикосић ваздушном пушком што му је донело и олимпијску визу, док је Миленко  Себић био на осми МК пушком тростав. Државне рекорде оборили су Ивана Максимовић МК пушком тростав са 588 кругова и Стеван Плетикосић МК пушком 60 метака лежећи са 628,7 кругова.
- Честитке Бобани Величковић, сјајно је гађала и обрадовала нас медаљом и олимпијском визом. Ово је одлична комбинација, сада смо испунили бонус на ваздушном пиштољу, јер визе имају Шекарићева и Величковићева, тако да ће је Зорана Аруновић „јурити“ МК пиштољем. Верујем да ће нас обрадовати већ на првом наредном такмичењу – коментар је Срећка Пејовића, спортског директора СС Србије.-  Штета за Себића, у трећем финалу му је трећи пут измакла виза. Лоше је почео, у прва три метка је прокоцкао шансу. Први пут је гађао у затвореном стрелишту за финале и каже да је јако лоше видео мету. Али, показао је да је у врхунској форми, резултати су му сјајни и  уверен сам да ће се и он наћи на списку путника за Рио.
Сада Србија има укупно осам квота за Рио, четири пушком и четири пиштољем. Две су у Гранади прошле године на СП освојиле Андреа Арсовић (пушка) и Јасна Шекарић (пиштољ), а по две су ове године на Светском купу у Кореји освојили Ивана Максимовић (пушка) и Димитрије Гргић (пиштољ), у Форт Бенингу Милутин Стефановић (пушка) и Дамир Микец (пиштољ) и у Минхену Стеван Плетикосић (пушка) и Бобана Величковић (пиштољ).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 01 јун 2015 18:11
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015