Кућа Добрих Вести

Login

Потписан споразум о сарадњи Привредних комора Београда и Марибора

Оцените овај чланак
(2 гласова)

komoreБЕОГРАД - Председници Привредне коморе Београда и Регионалне обртничке коморе Марибор, Миливоје Милетић и Алеш Пулко потписали су данас у Привредној комори Београда Споразум о билатералној сарадњи две коморе.

 

Ово је један од споразума који ће бити потписани за време дводневне посете делегације Марибора Београду у оквиру платформе за јачање веза два града у свим областима.

 

Потписивању споразума, након пословних разговора словеначких и домаћих привредника, присуствовао је градоначелник Марибора др Андреј Фиштравец и помоћник градоначелника Београда, Борко Милосављевић.


Наша привредна сарадња има историјску димензију, али је добила и нови замах, рекао је председник Привредне коморе Београда, Миливоје Милетић.

 

Он је истакао да обе коморе имају добру сарадњу и подршку својих градова и додао да је Београд направио велики развојни заокрет и да све више доприноси унапређењу укупног амбијента пословања Србије.

 

Здрав пословни однос требало би подржати, а коморе су идеална места за то, рекао је Милетић и нагласио да је Београд отворен за сарадњу, а да је Влада Србије донела читав низ стратешких закона за промену пословног амбијента. Он је истакао да развој предузетништва и малих и средњих привредних друштава представља замајац укупног привредног развоја и извоза српске привреде.


Председник Привредне коморе Београда указао је на значај споразума о слободној трговини са другим земљама, а посебно онај са Руском Федерацијом због чега је Србија пожељан партнер. Он је подсетио да је Словенија један од најзначајнијих инвеститора и да је у Србију од 2000.године уложила око милијарду евра које запошљавају око 35.000 радника.


Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић оценио је да ће посета државно-привредне делегације Марибора допринети продубљивању односа са Словенијом и бољој пословној сарадњи компанија две земље.

 

Он је истакао да је град 2013. године кренуо у темељне реформе чији је фокус финансијска консолидација буџета и јавних предузећа и навео да је буџетски дефицит Београда за годину дана преполовљен и да је у 2014. износио десет одсто, а да је планирано да ове године буде само три одсто. Милосављевић је додао да су сва градска јавна предузећа из минуса прешла у плус, осим јавног превоза чија консолидација тек предстоји.

 

Милосављевић је навео да је Београд спреман за инвестициони бум и да је то резултат политике проактивног односа и интерактивне комуникације са потенцијалним инвеститорима, чему ће допринети и одржавање форума Београдски инвестициони дани, 21. и 22. септембра, у сарадњи са Привредном комором Београда, на који су сви добродошли. Три кључна стуба развоја Београда су пројекти инфраструктуре, гринфилд инвестиције и пројекти из реактивиране приватизације, рекао је помоћник градоначелника Београда и најавио одлуку Скупштине града 15. септембра о оснивању прве слободне зоне у главном граду. Он је додао да са Словенијом имамо добре односе, а да је за нас је посебно важно преузимање добре словеначке европске праксе.

 

Градоначелник Марибора Андреј Фиштравец рекао је да је Словенија спремна да подели своја искуства на европском путу и да помогне Србији да избегне грешке. Он је истакао да је плтаформа Марибора и Београда у односу на инвеститоре веома слична и да отварање града није апстрактно, већ да градоначелник путује тамо где иду и привредници, о чему сведочи и 12 посета Кини у протекле две године.

 


Свет је глобалан и морамо ширити сарадњу, а за нас је Београд велико тржиште, истакао је градоначелник Марибора. Он је оценио да цео регион има шансу уколико наступа заједно, а прилика да се то докаже у пракси биће и и најављени летови Ер Србије у Америку.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 13 септембар 2015 20:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија