Logo
Одштампајте ову страницу

После Форума Београдски инвестициони дани први споразум са Кинезима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

privredakinaУ Београду су данас одржани Београдски инвестициони дани, скуп чија је намера била да се представе српски пројекти потенцијалним инвеститорима.


Одмах по завршетку Београдских инвестиционих дана у Привредној комори Београда која је један од организатора овог форума данас је договорен први посао вредан 20 милиона долара.

 

Споразум о сарадњи потписан између кинеске компаније Шингуоду (Xinguodu) и домаће фирме Arsblue отвориће врата српским произвођачима софтвера на велико кинеско тржиште, али и заједнички наступ на другим тржиштима у свету.

 

Иако је у питању сарадња Давида и Голијата јер је кинеска компанија Шингуоду као произвођач ПОС терминала за прихват платних картица шеста у свету у тој области оно што нуди српска компанија која запошљава 45 инжењера подједнако је важно јер су у питању софтвреска решења у картичарству и електронском плаћању.

 

Српска памет и кинеска технологија удружиће се у производњи 100.000 терминала за платне картице са српским софтвером који ће се у наредне три године продавати у Европи, пре свега на екс ју тржиштима, али и у Азији и Африци, најавила је директорка компаније Шингуоду, Заниа Чанг (Zania Chang).

 

У питању је класична индустријска кооперација, а у успостављању контакта са кинеским партнерима помогла нам је Привредна комора Београда, рекао је партнер и директор у компанији Арсблуе, Слободан Пауновић. Он је најавио и први заједнички посао у оквиру споразума о сарадњи са кинеским партнерима и то на афричком континенту. Радимо заједно пројекат за Лутрију Нигерије, рекао је Пауновић.

 

Председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић који је приуствовао потписивању споразума рекао је да је ова Комора препозната као партнер који може да допринесе развоју малих и средњих предузећа као мотора развоја српске привреде, али и као координатор привредне сарадње са Кином.

 

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић оценио је да су Београдски инвестициони дани чији су суорганизатори Град Београд и Централноевроски форум за развој ЦЕДЕФ испунио циљ непуна 24 сата после завршетка форума и да је то добар знак јер се најављују бројни слични пословни уговори.


Представљени и други пројекти


Београдски инвестициони дани, пословни форум одржан у Београду, привукао је представнике 300 компанија из 20 земаља света. На скупу су представљени пројекти за чију реализацију су потребне стране инвестиције, преко потребне и за повећање привредног раста.

 

Прогнозе Владе Србије говоре да ће раст бруто домаћег производа у овој години бити најмање један одсто, а у наредној већи и од два одсто. Сређивање јавних финансија као и усвајање реформских закона, као озбиљан корак ка попралвјању пословног амбијента препознају и страни инвеститори, учлесници инвестиционог форума у Београду. Они су, како кажу, заинтересовани за улагања у област инфраструктуре, енергетике и пољопривреде.

 

“Ми у Србији имамо 500 предузећа. Најборјији смо међу страним компанијама, и сада желимо да повећамо улагања, и то пре свега у агробизнис, енергетику и инфраструктруне пројекте”, каже председник Коморе италијанско-српских привредника Клаудио Ћезарио.

 

На форуму су учествовали и представници највећег произвођача трактора у Кини, који су, како кажу, заинтересовани за улагање у пољопривреду и приватизацију Индустрије мотора и трактора (ИМТ).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 23 септембар 2015 23:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015