Кућа Добрих Вести

Login

Нови закон о платним услугама – бројне повољности за грађане

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bankomatttttБЕОГРАД - Данас је ступио на снагу Закон о платним услугама, по коме ће банке клијентима морати да образложе све трошкове и накнаде које им зарачунавају, а клијенти ће о сваком поскупљењу трансакција бити писмено обавештени најмање два месеца раније.


Сваки клијент банке у Србији добијаће обавезни извод са свог текућег или штедног рачуна, уз детаљно наведене трошкове и накнаде које му банка зарачунава.


Уз то, ако банка планира да поскупи неку услугу, о томе ће клијента морати да обавести писменим путем бар два месеца раније. Ово су само неке од измена које ће се директно односити на клијенте банака од данашњег дана.


Новим прописом створени су услови за још ефикаснији платни промет. Поред тога, Закон обезбеђује и већу транспарентност, јер све накнаде које се клијенту наплаћују морају бити појединачно представљене на изводу по рачуну. Измене које доноси нови закон неће утицати на повећање трошкова одржавања текућих и штедних рачуна.


Од данас би требало да буде олакшано и примање новца из иностранства, пошто ће грађани девизне трансакције моћи да обављају и ван банака код којих имају отворен девизни рачун.


Кредити у мењачницама


Осим у банкама, грађани Србије ускоро ће моћи кредите да подижу и у мењачницама као и у фирмама које буду добиле дозволу Народне банке Србије (НБС), а на основу Закона о платним услугама који данас ступа на снагу.


Грађани ће ове позајмице у институцијама које нису банке, моћи да подижу само у динарима. Предност ће имати они грађани који имају дугове, попут неплаћених рачуна за струју и других комуналија или минус у банци. Одобраваће се и кредити за куповину роба.
Све позајмице биће краткорочне односно грађани ће позајмицу морати да врате у року од годину дана.


Све одредбе о Закону о платним услугама можете погледати на сајту Народне банке Србије.



Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 01 октобар 2015 22:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија