Logo
Одштампајте ову страницу

У којој валути штедети?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kasicaaaaaКако се ближи почетак недеље штедње ово питање постаје све учесталије. Грађани чији депозити ускоро истичу у недоумици су, у којој валути штедети ове године.


Штедња представља најсигурнији начин очувања вредности новца, који гарантује благо увећање вредности у складу са висином инфлације. То значи да се оправданост штедње може утврдити искључиво уколико упоредите висину остварене каматне стопе са висином инфлације у земљи у којој је валута у којој штедите матична валута, објављује портал Каматица.


Инфлација у Србији тренутно износи 2.1% док је циљана до 4.0%. Што се тиче инфлације у ЕУ ту је циљана инфлација за ову годину -0.16%.
Када је штедња у страним валутама у питању, поред инфлације, морате урачунати и то да држава Србија наплаћује додатни порез од 15 одсто на зараду остварену штедњом у страној валути. Тако ћете тако ако штедите у еврима на сваких сто евра камате држави морати да дате 15 евра.


Високе камате на штедњу су давно заборављене како на динарску тако и на штедњу у другим валутама. Штедња по виђењу у еврима тренутно износи 0,1% на годишњем нивоу, док је камата на динарску око 7,00%.
Главни недостатак штедње у динарима – неизвестан курс


Код класичне орочене штедње, камате на штедњу у динарима су у протеклих пар дана смањене у зависности од банке до банке у просеку од 0,5 до 1,00%, па је износ камате коју можете добити до 8,00% док је код штедње у еврима камата сведена на максимално 1,53%.


Тренутно је на тржишту динарска штедња атрактивнија од штедње у еврима. Главни недостатак штедње у домаћој валути је неизвестан курс динара према евру.


Сваки вид штедње има предности и мане, па тако не би требали да јуримо за каматом него да тип штедње прилагодимо својим потребама и могућностима. Предност динарске штедње је знатно виша каматна стопа у односу на остале валуте и неопорезива остварена камата. Морате да имате у виду да је ово једина врста штедње код које ћете сигурно имати већу каматну стопу на уложена средства у односу на инфлацију.


Динарска штедња није препоручљива само онима који штеде са сврхом куповине производа и услуга који се плаћају у страној валути, а за све остале намене, ово би могла бити исплативија опција од девизне штедње.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 10 октобар 2015 17:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015