Logo
Одштампајте ову страницу

Конференција "Привреде Кореје и Србије"

Оцените овај чланак
(4 гласова)

AmbLeeDohoon4dfdfУ Београду ће сутра бити одржана конференција “Привреде Кореје и Србије: Путеви за могућу сарадњу и поделу знања и искустава”.


Организатори скупа, амбасада Републике Кореје (РоК) И Центар за високе економске студије (ЦЕВЕС) из Београда су најавили да ће на конференцији говорити, поред осталих, Кори Удовички, потпредседница Владе Србије И министарка државне и локалне управе и Дехенг Ким, представник Међународног монетарног фонда у Србији.

 

Из Сеула су тим поводом дошли Гонгпил Чои, виши саветник у Корејском институту за финансије ((КИФ), Санг ЂЈон Ли, професор Универзитета Кукмин и сарадник Еконоимског института мултинанционалне корпорације Самсунг, те Чан-кил Парк, представник Корејске агенције за промоцију трговине и улагања (КОТРА).


Један од говорника ће бити и амбасадор РоК у Србији Доун Ли. Амбасадор Ли је за Кућу Добрих Вести казао да две земље имају много сличности у привредном развоју. “Кореја је много претрпела због велике финансијске кризе 1997, пошто је претходно успела да из основа обнови привреду потпуно разорену током Корејског рата између 1950. и 1953.


Конференцију организујемо како би поделили искуства у вези са кризом и њеним превладавањем, као и да представимо како смо успели да утврдимо наше политике у индустрији И финансијама,” казао је Ли.


Ова конференција је један у низу скупова које је организовала протеклих месеци амбасада Јужне Кореје?


Амбасада је, у сарадњи са партнерима из Србије, поред осталих, оранизовала семинар из области образовања. То је била прилика за подробније упознавање са корејским образовним системом и политикама у тој сфери. Прошлог месеца смо организовали семинар “Изградња поверења на Корејском полустрву и на Балкану” који је био веома користан како за наше две државе, тако и академске раднике и стручњаке у њима.
Настојимо да искористимо начине за унапређење сарадње не само у областима привреде И политике, већ И културе И образовања и при томе се ослањамо на искусне професионалце, али и младе људе и јавност уопште.

AmbLeeDohoon2dfdfdf

 

Да ли таквим активностима РоК, поред осталог, јача свој углед средње силе у светским економским и допломатским односима?


Кореја нисе суперсила, али није ни сиромашна земља. Ми смо пре 60-так година били сиромашна земља, али смо успели да развијемо економију која је тренутно 15. у свету, да постигнемо финансијску стабилност и обезбедимо демократију која игра важну улогу у савременом друштву.
У остваривању тих циљева сматрамо да савремена Кореја, као средња сила, поседује потенцијал да дели властита искуства са осталим државама средње величине у свету. Чврсто верујем да је у томе Србија веома добар партнер.

 

Како би оценили садашње стање билатералних односа РоК и Србије?


Влада Кореје је у потпуности задовољна сарадњом са Србијом. Моја влада захвална је српској на подршци у нашим великим подухватима, као шту су Иницијатива о миру у и сарадњи у Североисточној Азији (НАПЦИ) и Иницијатива ЕУРАСИА, за повезивање енергетске и логистичке инфраструктуре у Азији и Европи.


Неколико корејских компанија је инвестирало у привреду Србији. Један од највећих инвеститора је Јура корпорација, која запошљава преко 5.000 радника, а такође постоје могућности за даљим улагањима. Очекујемо скоро отварање канцеларије КОТРА која ће бити корисна како за корејске тако и за српске компаније у оснаживању и унапређењу сарадње и трговинске размене.


Такође, на сеулском Универзитету Ханкук за стране студије постоји катедра за српски језик и са задовољством бисмо отворили одсек за корејски језик на универзитетима у Београду, Новом Саду и Нишу.


Наша билатерална сарадња је чврста и плодна. Уверен сам да ћемо наставити са њеном изградњом у годинама које долазе.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 октобар 2015 23:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015