Кућа Добрих Вести

Login

Боља камата на динаре, али ипак штедимо у еврима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pareeeeeИако је камата на депозите у динарима и до седам пута већа, штедише највише поверења имају у евро, проценат учешћа ове валуте у укупној иностраној штедњи је 91.5 одсто, штедња у америчким доларима 4 одсто, а у швајцарским францима 3,7 одсто.


Поред атрактивних камата на динарску штедњу заступљеност штедње у националној валути у укупној штедњи износи 3.9%, док осталих 96.1% чини штедња у иностраним валутама. Према подацима Народне банке Србије, крајем септембра, динарска штедња је износила 42 милијарде динара, док је девизна износила 8.6 милијарде евра.

 

Из Народне банке подсећају, да је штедња у банкама ипак најсигурнији вид штедње и да су штедни улози грађана заштићени до 50.000,00 евра у динарској противвредности. Они не очекују да ће доћи до повлачење депозита из банака, јер и поред симболичникх камата поверење у банкарски систем Србије из године у годину расте.

 

“Последњих година све више штедиша опредељује се за штедњу у домаћој валути. Динарска штедња бележи константан раст, а томе је допринела атрактивна каматна стопа, ниска инфлација и стабилан курс националне валуте као и чињеница да се на динарску штедњу не плаћа порез на добит који се плаћа код штедње у иностаним валутама”, кажу у Народној банци Србије.

“Динар вреди онолико колико верујемо у њега. Уколико сваки пут када имамо новац намењен штедњи, одемо у мењачницу – поткопаваћемо основе његове стабилности. Додатно, сваки грађанин свакодневно утиче на стабилност и вредност динара својим навикама у продавници. Свака куповина производа из увоза га слаби и свака куповина домаћих производа га ојачава. Нажалост, томе нас не уче нигде па је једино објашњење грађана непредвидљивост која је основ неповерења.” изјавио је директор финансијског портала Каматица Душан Узелац.

 

Ексклузивне камате у оквиру недеље штедње се неће давати па је прогноза да ће камата на штедњу у динарима бити око 7%, док у еврима највећа камата би могла бити око 1,5% на годишњем нивоу.

 

Иако је дугорочније гледано штедња у динарима исплативија, штедња у иностраној валути је заступљенија. Сличан тренд се очекује и у оквиру недеље штедње.

 

С обзиром на јаку конкуренцију банака у понуди штедних улога, могуће је да и као предходних година дође до извесног пребацивања девизне штедње, из једне у другу банку, у зависности од висине каматних стопа на штедњу у банкама или промене валутне структуре депозита.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 31 октобар 2015 16:17
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија