Logo
Одштампајте ову страницу

Пословни форум са привредницима који долазе са Косова

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kanada124БЕОГРАД - Привредна комора Србије и Привредна комора Косова организују сутра пословни форум на коме је планирано учешће око сто педесет привредника из Србије и са Косова*, укључујући привреднике из српских средина.


Циљеви Форума који почиње у 10 часова у Ресавској 15 су повезивање и информисање привредника о условима и могућностима привређивања, унапређење привредне сарадње између компанија, и дефинисање приоритета путем секторског и регионалног повезивања привредника.


Учесницима скупа обратиће се: Марко Чадеж, председник „Привредне коморе Србије“, Сафет Грџалију, председник „Привредне коморе Косова“, Жељко Сертић, министар привреде, Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, Луси Маизлес, шеф политичког одељења британске амбасаде, Блеранд Ставилеци, министар за економски развој.


Овај привредни догађај биће одлична прилика да се постигну резултати у виду успостављања пословне сарадње компанија путем Б2Б сусрета привредника и упознавања са приликама и условима пословања.

 

Привредници ће имати прилику да се упознају са процедурама које се односе на слободан проток роба и услуга, промет лекова и медицинских средстава, царинске процедуре, фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, као и могућности за заједничка улагања и привлачење инвестиција. Један од циљева Пословног форума је да допринесе даљој нормализацији односа између Србије и Косова*.


Први форум привредника из Србије и Косова* организован је 09. маја 2015. године у Приштини и на њему је учествовало близу сто компанија и предузетника из различитих сектора.

 

Економија нема граница

 

 

Учесницима Пословног форума, у “Привредној комори Србије”, обратили су се Марко Чадеж, председник “Привредне коморе Србије”, Сафет Грџалију, председник “Привредне коморе Косова”, Жељко Сертић, министар привреде, Блеранд Ставилеци, министар за економски развој, Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију и Луси Маизлес, шеф политичког одељења Британске амбасаде.


Сарадња две привредне коморе представља велики корак у нормализацији односа Београда и Приштине, као и на унапређењу економског развоја и просперитета целог региона Западног Балкана, оцена је учесника Пословног форума.


Приоритети заједничких активности “Привредне коморе Србије” и “Привредне коморе Косова”, како је потврђено на Форуму, јесу повезивање пословних заједница, уклањање трговинских баријера, отварање могућности за реализацију заједничких пројеката у области грађевинарства, енергетике, инфраструктуре, ИТ-а, заједничка улагања и оснивање предузећа, као и учешће на тендерима и осталим тржиштима. Две привредне асоцијације добиле су снажну институционалну подршку за своје активности.


У оквиру Пословног форума, председник “Привредне коморе Србије” Марко Чадеж и председник “Привредне коморе Косова” Сафет Грџалију потписали су Споразум о сарадњи у сектору енергетике - електромашиноградње и Споразум о сарадњи у области грађевинарства и индустрије грађевинских материјала.


Одржане су и две радионице привредника – прва посвећена пословном амбијенту и инвестиционом оквиру, а друга слободном промету робе и услуга. Привредници су, од представника Управе царина, Агенције за лекове, Управе за ветерину и других надлежних институција, добили одговоре на важна питања о поједностављењу процедура неопходних за ефикасније пословање. Указано је на потребу решавања отворених питања у вези са даљим усаглашавањем ветеринарских сертификата, прометом акцизне робе, транспортом опасних материја, регистрацијом лекова и медицинских средстава и других. Њихово решавање биће у фокусу наредних састанака у оквиру међукоморског техничког дијалога.


Сафет Грџалију уручио је Марку Чадежу, Плакету захвалности “Привредној комори Србије” за допринос унапређењу регионалне сарадње, подршци економском дијалогу, убрзању интеграција региона и побољшању укупне пословне климе.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 21 децембар 2015 21:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015