Logo
Одштампајте ову страницу

Година успеха за Удружење пословних жена Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sanja12324БЕОГРАД - Удружење пословних жена Србије има разлога да се похвали постигнутим резултатима, реализованим пројектима и низом активности које су за циљ имале развој женског предузетништва у години која је за нама.


Ово Удружење радило је на побољшању услова пословања за МСП кроз јавно заговарање, на учвршћивању сарадње са локалним удружењима, јачању и проширењу регионалне сарадње, промоцији и едукацији младих предузетница.


Јавно заговарање


Потписан је Протокол о сарадњи са Координационим телом за родну равноправност и Привредном комором Србије са циљем да се у компанијама настави добра пракса спровођења УН принципа оснаживања жена, са посебним акцентом на укључивање жена у ланац добављача.


Настављена је сарадња са Женском парламентарном мрежом, а наш Одбор за јавно заговарање био је активан у оквиру Националног конвента, и то Преговарачког поглавља 20, за предузетништво и индустријску политику. Препоруке нашег Одбора су интегрисане у финални документ.


УПЖ Србије се прикључило Форуму за развој женског предузетништва које је настало при Европском покрету у Србији, у марту, и тиме је проширена платформа за јавно заговарање.


Веома је значајно истаћи да је УПЖ Србије идентификовано као носилац активности едукације за предузетништво у Акционом плану Стратегије за МСП и конкурентност, који је ове године објављен.

udru123234

 

Пројекти


У протеклој години Удружење пословних жена Србије је комплетирало пет различитих пројеката економског оснаживања жена у Србији и у региону.
Пројектом „Развој услуга за промоцију женских старт-уп предузећа“ који смо реализовали уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) наставили смо едукативне програме, посебно за младе предузетнице. Пројекат је обухватио три циклуса обука, а завршни догађај било је Такмичење у иновацијама. Кориснице пројекта биле су из Београда, Суботице и Ваљева, које су студенткиње - потенцијалне предузетнице, као и жене које су отпочеле бизнис у последње три године, које су кроз учешће у пројекту савладале вештине, знања, различите технике и алате за брже и успешније започињање и развој бизниса.


„Подстичемо женско предузетништво у Србији“, имао је за циљ јачање лидерских и предузетничких капацитета младих жена кроз програм менторства. Пројекат је реализован уз подршку Центра за интернационална приватна предузећа - ЦИПЕ из Вашингтона, САД. Пројекат, започет 2014. године спроведен је у 5 градова (Ваљево, Чачак, Суботица, Зајечар и Београд).


Пројектом „Промоција женског предузетништва у Југоисточној Србији“, који је реализован уз подршку Амбасаде САД у Београду, настављено је оснаживање и ширење мреже УПЖ Србије. Тако је основано Удружење пословних жена Врање крајем 2014, а током 2015. године је реализовало бројне активности у сарадњи са УПЖ Србије и самостално.


Такође, уз подршку Амбасаде САД у Београду реализован је пројекат „Погледај моју причу и постани предузетница“. Кроз путујућу изложбу у 5 градова у Србији (Врање, Нови Пазар,Суботица, Зајечар и Београд), мотивационе панеле и радионице „Бити или не бити предузетница“, представљене су успешне предузетнице из целе Србије, у циљу оснаживања и подстицања жена да покрену сопствени бизнис. Изложба 16 успешних предузетничких профила имала је завршницу на церемонији „Цвет успеха за жену змаја“, у Опери и Театру „Мадленијанум“.
Са Форумом младих са инвалидитетом започета је реализација пројекта „Активацијом до инклузије у запошљавању“ чији је циљ унапређење запошљавања младих са инвалидитетом кроз информисање, активацију, неформалну обуку, радну праксу и изградњу одрживе сарадње са послодавцима. Активности пројекта реализују се у Београду, Новом Саду и Нишу.

zeneupz

 

Едукације и сарадња са локалном заједницом


У сарадњи са ДОБА факултетом из Марибора, осмишљен је и лансиран on line модул предузетничке едукације под називом „Развој женског предузетништва“ који обухвата знања, која су према истраживању тржишта српским предузетницама најпотребнија.


УПЖ Србије показало се као поуздан партнер у спровођењу различитих пројеката за оснаживање и подршку женског предузетништва, па је било активно укључено у припрему, а пружа и подршку у имплементацији програма „Жене у бизнису“, који су осмислиле Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Банка Интеса.


Регионално и локално умрежавање


Протеклу годину обележило је и регионално умрежавање. Под окриљем Европске мреже предузетништва (ЕЕН) одржани су пословни сусрети у Београду на Међународној конференцији удружења пословних жена и предузетница под именом „Предузетнице за ново доба: нове могућности за оживљавање привреде у региону“, али и у Будви на Јадранском сајму. Предузетнице су се сусретале и сарађивале и на конференцијама у Сарајеву и Опатији. Ове пословне сусрете у региону подржали су RCC- Савет за регионалну сарадњу и SEECEL - Центар за развој предузетничких компетенција југоисточне Европе.


Није изостало ни локално умрежавање, коме је домаћин било наше партнерско удружење „Надежда Петровић“ из Чачка.


Охрабрene су и две нове иницијативе за оснивање локалних удружења у Зрењанину и Вршцу и радили на јачању других, попут Удружења у Врању.

 

Цвет успеха за жену змаја 2015


По девети пут Удружење је доделило признање „Цвет успеха за жену змаја“ најуспешњим предузетницама у Србији. У најужи избор за награде ушло је 30 кандидаткиња, а њих 11 понело је титулу „жена змај“!


Награде


УПЖ Србије добитник је признања „Стваратељи за стољећа“ за допринос развоју предузетништва у југоисточној Европи за 2014. годину, које нам је уручено у марту 2015. године. Од 340 предложених кандидата, УПЖ Србије се нашло међу 63 лауреата, а награде су додељене на посебној свечаности крајем марта 2015. у Дубровнику. Ово је била одлука чланова комисије из 5 земаља у оквиру пројекта Промоције и награђивања најзаслужнијих за развој предузетништва на подручју Југоисточне Европе.


Радовале су се успесима и признањима, која нису изостала и када је реч о нашим чланицама, као и колегиница из партнерских Удружења из целе Србије. Више о наградама чланица УПЖ Србије можете прочитати ОВДЕ.


Хуманитарни рад


Чланице Удружења пословних жена Србије организовале су и подржале различите хуманитарне акције, попут Хуманитарне изложбе ликовних радова штићеника Установе за децу и младе „Сремчица“, Хуманитарне аукције јаја, Добротворне аукције торти, Међународне недеље толеранције, итд.

zeneupz3333

 

Развој услуга и промоција УПЖ Србије


Удружење је радило пре свега, на развоју услуга, као и капацитета за самофинансирање. У томе нам је велику помоћ пружила америчка експерткиња за развој пословних асоцијација, госпођа Сусан Сарфати, извршна директорка компаније Хигх Перформанце Стратегиес, која је кроз менторски рад са Управним одбором, чланством и запосленима у Удружењу дала корисне смернице за рад и даљи развој. Управни одбор усвојио је још једну категорију чланства „Пријатељи УПЖ Србије“, у оквиру које је развијен посебан пакет услуга. Циљна група су компаније које нису у власништву жена, али којима су мала и средња предузећа чије су власнице чланице УПЖ Србије интересантна за пословну сарадњу, и којима желе да се обрате кроз комуникационе канале УПЖ Србије.


У 2015. години било је 147 медијских објава о Удружењу и његовим чланицама, 103 објаве на свом сајту, 90 нових видео прилога постављено је на You Tube каналу, који су имали укупно 19.551 преглед, а Фејсбук страница броји више од 3.500 фанова.


Како је значај друштвених мрежа од велике важности ове године УПЖ покренуло је и Инстаграм платфому. У последњих годину дана вебсајт Удружења је посетило је 41.403 људи.


Током 2015. године, Удружењу се прикључило и 68 нових чланица.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 03 јануар 2016 20:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015