Logo
Одштампајте ову страницу

У шта инвестирати у 2016. години?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

investtttttБЕОГРАД - У шта инвестирати у 2016. години?Након бурне 2015. године у којој је CHF нагло ојачао, а цена нафте пала додатних 25 одсто, следи нам још једна неизвесна година у којој су могући значајни помаци вредности енергената, валута, деоница и осталих финансијских инструмената.


Валуте


Економска ситуација у најважнијим економијама света се вероватно неће значајно променити. Америчка привреда ће расти умереним темпом док ће привреде Кине, Јапана и еврозоне расти спорије од очекивања и жеља привредника и влада наведених земаља. Због тога ће, за разлику од већине централних банака које ће и даље спроводити врло лабаву монетарну политику, америчка централна банка у току године каматне стопе подићи још неколико пута. То ће вероватно узроковати додатно јачање америчког долара у односу на већину других валута, а поготово у односу на евро јер се нагађа да ће Европска централна банка морати додатно спуштати већ рекордно ниске каматне стопе. Могуће је да ће у току године амерички долар барем на кратко постати јачи од евра.
Будући да је стопа инфлације у Швајцарској врло ниска и прети дефлација, могуће је да ће швајцарска централна банка бити присиљена агресивније деловати како би ослабила и даље прецењени CHF Аналитичари Адмирал Маркетса сматрају да је наизгледнији сценарио кретања курса CHF слабљење од неколико посто.


Деонице


Након 2015. године коју је амерички SP500 индекс завршио на исто нивоу који је почео, вероватно нас очекује добра година. Разлог изостанку раста је била прилагођавање на престанак убизгавања новца у финансијски систем и страх од последица првог подизања каматних стопа након готово целе деценије. Но управо је подизање каматних стопа знак да је сада чак и претерано опрезна америчка централна банка уверена да је америчка привреда у добром стању и да ће у овој години ситуација наставити поправљати. На основу тога очекује се раст вредности главних америчких индекса од барем 5-10 одсто. Деонице на развијеним европским тржиштима би могле порасти за нијансу више на основу лабаве монетарне политике у Европи.


Злато


Са наставном подизања каматних стопа у САД-у чување вредности у злату, које не доноси никакав принос, постајаће све мање привлачно. Многи власници злата одлучиваће се на продају и улагање капитала у друге инвестиционе класе што ће вероватно узроковати пад цене злата са садашњих 1074 долара на испод 1000 долара по унци.


Нафта


Већ неколико недеља цена БРЕНТ нафте не успева пасти испод нивоа од приближно 35 долара што можда указује скори завршетак падајућег тренда. За сада нафте на тржишту још увек има превише те је увек могућ додатни пад цене од неколико посто, но инвеститори и шпекуланти увек посматрају дуги рок те би врло брзо могли поновно масовно куповати нафту. Наиме, на глобалном нивоу производни капацитети су само неколико посто већи од тренутне потражње која из године у годину стабилно расте. У таквој ситуацији пад капиталних улагања у нафте бушотине и осталу инфраструктуру од 30% у 2015. години и очекивани пад од додатних 20-30% у овој години ће пре или касије узроковати несташицу и нагли раст цене црног злата. Аналитичари Адмирал Маркетса сматрају да би на основу очекиване несташице у будућности врло брзо могло доћи до значајније куповине нафтних уговора што би могло узроковати раст цене од чак неколико десетина посто у току године.

 

Извор: Кућа добрих вести/Economy.rs


Последњи пут измењено понедељак, 11 јануар 2016 19:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015