Logo
Одштампајте ову страницу

Идете на одмор, осигурајте имовину

Оцените овај чланак
(1 Глас)

imovinaaaaaБЕОГРАД - Осигурање имовине обухвата осигурање од ризика који могу да угрозе вашу покретну и непокретну имовину. Направили смо мини водич који вам може помоћи приликом избора правог осигурања.


Општа правила осигурања имовине:


- то је, по правилу, добровољно осигурање,
- сума осигурања мора бити реално утврђена,
- износ накнаде из уговора о осигурању не може бити већи од стварне штете,
- износ накнаде не може бити већи од назначеног износа на полиси (сума осигурања) чак и ако је стварна штета већа од тог износа,
- право из уговора о осигурању може имати само лице које је у тренутку настанка штете имало интерес да се штета не догоди.


Шта може бити предмет осигурања:


- грађевински објекат у власништву осигураника (породична кућа, стан, помоћни објекти, економски објекти, викенд-кућа, као и подне и зидне облоге, стакла на вратима и прозорима, уграђене инсталације, котлови и каљеве пећи, бојлери и санитарни уређаји у тим објектима),
- објекти у изградњи и објекти и опрема у монтажи (сав материјал, опрема и сви радови објекта у изградњи и машине, уређаји и инсталације које се монтирају),
- ствари домаћинства, новац и драгоцености, уметнички предмети и сл.,
- имовина правних лица и предузетника (објекти, постројења, опрема, залихе и новац).


Од којих ризика се можете осигурати


Најчешће су покривени ризици од пожара, удара грома, експлозије, олује, града, поплаве или бујице, изливања из водоводних или канализационих цеви, клизања тла, одроњавања земљишта, снежне лавине, провалне крађе и разбојништва, јавних манифестација и демонстрација.


Друштва за осигурање нуде различите комбинације и нивое покрића по наведеним ризицима.


На домаћем тржишту, у оквиру осигурања имовине међу становништвом највише је заступљено комбиновано осигурање ствари домаћинства. Тим осигурањем се обезбеђује накнада по основу штете настале услед уништења или оштећења стана, као и покретних ствари и драгоцености (нпр. уметничке слике, новац и сл.) које се налазе у стану, односно кући.


Да бисте остварили право на надокнаду по основу уговора о осигурању, потребно је:


- да се штета десила у периоду за који имате покриће по конкретној полиси,
- да пријавите штету друштву за осигурање што пре, а најкасније у року предвиђеном условима осигурања,
- да предузмете мере да ограничите штетне последице (отклоните и смањите штету),
- да обавестите надлежни орган (полицију, ватрогасце итд.) о настанку осигураног случаја,
- да пружите доказ о претрпљеној штети,
- да се према осигураној имовини понашате пажљиво.


Размотрите колику премију осигурања плаћате, који ризици су обухваћени и колику ће вам накнаду за евентуално насталу штету исплатити друштво за осигурање.


Друштво за осигурање има обавезу:


- да изврши увиђај и процену штете по вашем позиву,
- да обрачуна штету и исплати накнаду из уговора о осигурању у року предвиђеном условима осигурања или законом, а најкасније у року од 14 дана.


Информишите се када ваша полиса почиње да важи.


Осигурање стана: луксуз или потреба?


Премија коју бисте плаћали на годишњем нивоу за стан од око 50 квадрата, креће се зависно од дела града у којме живите, спрата на којем је ваш стан, у просеку се креће од 70,00 еур до 110,00 еур за 100 одсто накнаде штетног догађаја.
Осигурање дома можете плаћати: месечно, квартално, полугодишње или годишње.


Висина премије зависи од вредности Ваше имовине и изабраног пакета покрића. То би значило да за само 1000,00 дин месечно Ви сте покрили ризике:


-пожара и удар грома,
-експлозије,
-олује,
-града,
-удара сопственог моторног возила и сопствене покретне радне машине у осигурани грађевински објекат,
-пада летелице,
-манифестација и демонстрација.

 

Шта можете да осигурате?

 

- Стамбене објекте (куће),
- Помоћне објекте (подрум, гаража, шупа, летња кухиња),
- Стакла на објекту,
- Ствар и домаћинства. Како бисте обезбедили потпуну заштиту своје покретне и непокретне имовине, постоје и могућност уговарања и додатних ризика:
- поплаве, бујице и високе воде,
- изливање воде из водоводних и канализационих цеви,
- земљотреса,
- провалне крађе и разбојништва,
- лома стакла.


У свој дом сте уложили своје време, новац, знање и љубав. Планирање, финансирање и опремање дома представља једну од највећих животних инвестиција. Понекад је тешко поверовати да уложени труд и новац могу да нестану за трен. Можда то не можете спречити, али можете избећи велике трошкове и надокнадити штету на својој имовини.

 

Извор: Кућа добрих вести/Каматица


Последњи пут измењено понедељак, 11 јануар 2016 19:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015