Logo
Одштампајте ову страницу

Награђени најбољи у МСП сектору

Оцените овај чланак
(1 Глас)

priznanja16БЕОГРАД – Привредна комора Србије је, у сарадњи са компанијом Кофас (COFACE) и стратешким партнерима протекле седмице наградила носиоце електронског сертификата Excellent SМЕ - најбоља мала и средња предузећа која су, по речима Марка Чадежа, председника Коморе, прва лига српског предузетништва.


Мала и средња предузећа, носиоци електронског сертификата Еxцеллент СМЕ представљају прву лигу предузетништва у Србији – здраво језгро привреде, које успешно послује и има потенцијал за раст и развој, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС. Истичући да, у стварању новог пословног окружења, ПКС има визију да се не може радити данашњи посао јучерашњим методама у бизнису сутрашњице, Чадеж је поручио привредницима, да ће Комора бити снажна подршка предузетничким идејама да постану стварност.


“Имате на располагању наша представништва у иностранству, али и 117 представништава нашег стратешког партнера - Привредне коморе Аустрије. ПКС никада више не сме бити организација довољна сама себи, а на грбачи оних који праве посао“, навео је Чадеж и указао на чињеницу да, када данас видимо успешан бизнис обично заборављамо да је неко, у једном тренутку, донео веома храбру одлуку да започне нови посао.


Србија ће, по оцени премијера Вучића, који је присуствовао додели награда, имати сјајну будућност када мала и средња предузећа буду носила 50 одсто БДП, истичући и да је велики успех што данас тај сектор креира 30 одсто нашег БДП.


Подршка MСП кроз повољне кредите и субвенције


“Тек кад мала и средња предузећа буду носила 50 одсто БДП, знаћемо да више не зависимо од гиганата из прошлости и садашњости, већ од много људи који брину, раде, посвећени су и одговорни“, рекао је Вучић и најавио подршку малим и средњим предузећима кроз повољне кредите и субвенције. Подсетивши да је 2016. година предузетништва, премијер је рекао да је држава издвојила више новца за почетнике у бизнису и да је за стартапове определила 50 одсто бесповратне помоћи.


Ђорђе Живановић, директор Кофас Србија, светског лидера у осигуравању потраживања предочио је да та компанија ради на стварању бољег пословног амбијента у Србији, да помаже малим и средњим предузећима у свим фазама развоја, и да наша земља, као кандидат за чланство у Европској унији представља веома важно, стратешко тржиште за то предузеће.


Честитке најбољима стигле су и од генералног директора Сименса Београд Уда Ајхлингера, који је поручио да је компанија посвећена даљем успеху и развоју у Србији. Охрабрио је представнике малих и средњих предузећа да унапреде конкурентност и квалитет производа, повећају производњу и омогуће отварање нових радних места.


За директора Глобалне продаје компаније Ер Србија Ђорђа Вукотића, мала и средња предузећа су најдинамичнији и најагилнији део српске привреде који подстиче будући развој Србије. Ер Србија препознала је да кроз пројекат електронског сертификата може да помогне развој малих и средњих предузећа у Србији, рекао је Вукотић и уручио четири ваучера за лет до Њујорка најбољим предузећима.


Међу најбољима „Крибоне из Чачка“


“Уверени смо да ће ова ваздушна веза остварити пословне, туристичке, културне везе између Србије и САД, што ће допринети развоју малих и средњих предузећа у Србији, али, имајући у виду да је то једини директан лет према САД на простору некадашње Југославије, да ће се ефекти те линије осетити у ширем региону”, нагласио је представник Ер Србија.


За АXА осигурање сектор малих и средњих предузећа је од стратешког значаја, јер препознајемо да је најбрже растући део српске економије. Користећи глобална искуства и најбољу праксу развијамо другачији, специјализован приступ. Желимо да будемо не само њихов осигуравач, него и поуздан пословни партнер, који ће им пружити савете и моћи да их едукује. Носиоцима сертификата SME Excellent пружићемо бесплатну детаљну анализу ризика, рекао је Адамантиос Хаџистилис, генерални директор АXА осигурања.


У прошлој години најбоље резултате, према оцени ПКС, Кофаса, АXA осигурања, Ер Србије и Сименса, остварили су Крибоне из Чачка, Принц леатхер из Пожеге, Сигма из Куле, Metadata из Београда, Млекара Моравица из Ариља, Кон-транс из Београда, Био шпајз из Београда, Еxцелсиор из Београда, Резерват Увац, Општа болница Bel medic из Београда, Студио Берар из Новог Сада, Дубес из Београда и В-Тац из Београда.


Почетком 2016. сертификат Ecellence SME носи 617 малих и средњих привредних субјеката, који су остварили укупан годишњи промет већи од 800 милиона евра и који располажу капиталом од 140 милиона евра. Та предузећа остварују скоро 60 милиона евра профита годишње и запошљавају око 13.000 радника.


На свечаности у ПКС промовисана и нова коморска услуга „Проверите“, која омогућава да се на брз и ефикасан начин провери пословање било ког привредног субјекта у Србији и свету.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015