Logo
Одштампајте ову страницу

Договорени значајни извозни послови

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ekspoooooБЕОГРАД - Српске компаније прехрамбеног сектора, које су у организацији ПКС и Развојне агенције Србије учествовале на међународном сајму прехране „Продекспо 2016“ у Москви, према прелиминарним резултатима, договориле су нове извозне аранжмане у висини од 27,6 милиона евра.

 

Извоз прехрамбених производа у Руску Федерацију и земље Заједнице независних држава договориле су компаније у области производње и прераде меса и млека, воћа и поврћа, пецива, кондиторских и безглутенских производа, алкохолних пића, објавила је Привредна комора Србије.

 

Постигнути резултати и договорени аранжмани за руско тржиште добијају још већи значај ако се имају у виду услови пословања, отежано планирање и плаћање услед осцилација курса руске националне валуте у последњих годину и по дана.

 

По оцени Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије, успешан наступ на овом сајму, као део појачаних активности ПКС на представљању привреде Србије у иностранству, допринеће унапређењу позиције наших извозника на великом руском тржишту. Осим што су српске компаније склопиле конкретне извозне послове, резултат овогодишњег „Продекспа 2016“ су и договорени билатерални сусрети представника руских трговинских ланаца са потенцијалним добављачима из Србије. Сусрети, које организују Привредна комора Србије и град Москва, уз подршку Трговинског представништва Руске Федерације, одржаће се 11. марта у Привредној комори Србије, најавио је Чадеж. „Захваљујући доброј сарадњи са градском администрацијом Москве, коју ћемо у наредном периоду унапређивати и у другим сегментима, очекује се учешће око 25 представника руских регионалних и федералних трговинских ланаца“, најавио је председник ПКС.

 

Позитивним резултатима промоције српских компанија у РФ допринела је и синергија између новоосноване Развојне агенције Србије и ПКС, указао је Милош Петровић, вршилац дужности директора РАС. „У врло кратком периоду операционализовали смо наш рад и дали додатни квалитет услугама које пружамо српским компанијама. РАС и ПКС почели су и организацију предстојећих међународних сајмова прехрамбене индустрије – World Food Москва у септембру, као и SIAL Париз у октобру“, истакао је Петровић.

 

Успешан наступ компаније „Карнекс“

 

Изузетан успех на „Продекспу“ постигла је компанија Carnex, једини страни произвођач (ван Заједнице независних држава), награђен са чак два престижна признања. „Бити једина компанија из Србије и читавог региона, која је освојила две награде на светски познатој изложби, изузетан је успех и велико признање не само за Carnex, него и за нашу државу и потврда да као земља можемо да понудимо врхунске производе. Престижне награде су још једна потврда да квалитет производа и производног процеса представља приоритет у раду наше компаније“, изјавио је Срђан Радовановић, менаџер извоза у компанији Carnex. Крајем прошле године потписани су уговори са великим трговинским ланцима у којима пласирамо наше готове производе. „Иако су услови пословања на руском тржишту у последње време изузетно тешки, а руски потрошачи специфични и захтевни, руско тржиште видимо као важан извор раста“, додаје Радовановић.


Замрзнуто воће на цени


Прелиминарни резултати наступа компаније ITN Group, произвођача замрзнутог воћа и поврћа на сајму, такође су веома позитивни. Наступ на сајму донео је врло корисне контакте са увозницима, дистрибутерима и трговинским ланцима из Русије, Белорусије, Израела, САД и других земаља. „У оквиру директних б2б састанака, које су организовали Привредна комора Србије и Влада града Москве, имали смо прилику да разговарамо са представницима највећих руских трговинских ланаца, који све више теже директној сарадњи са произвођачима прехрамбених производа“, кажу у тој компанији. Поред сарадње на пољу приватних робних марки, руски ланци изразили су велико интересовање према замрзнутом воћу под нашим брендом „All Fresco“, који је постигао успех на домаћем тржишту. Сматрамо да је врло важно наставити промоцију српске привреде на сајмовима прехрамбене индустрије у Русији и искористити потенцијал привредне сарадње двеју земаља, наглашавају представници ITN Group.


На трговинску размену Србије и Руске Федерације у 2015. години утицале су осцилације курса рубље. Српски извоз пољопривредно-прехрамбених производа на тржиште РФ опао је за 13,3 одсто, али је раст забележен у извозу јабука, за 35 одсто, нектарина 122 одсто, брескви 93 одсто, трешања и вишања 27 одсто, као и малина - 90 одсто. Укупна вредност извезених пољопривредно - прехрамбених производа из Србије у Руску Федерацију у 2015. години износила је 270 милиона долара.


„Продекспо“, једну од најзначајнијих специјализованих изложби прехрамбене индустрије у Русији и Источној Европи, на којој се сусрећу дистрибутери и представници водећих малопродајних ланаца, посетило је око 49.000 људи из 91 земље широм света, који су имали прилику да се упознају са производним програмом 1.986 излагача из 65 држава Европе, Азије, Африке, Америке и Аустралије.


Производни програм на националном штанду Србије на овогодишњем сајму који је трајао од 8. до 12. фебруара представили су: „Александрија“ Фрушка гора, „Бамби“ Пожаревац, „Белина“ Београд, „Карнекс“ Врбас, „Имлек“ Београд, „ИТН Група“ Земун, „Мара“ Сомбор, „Мастер фриго“ Београд, „Мегле“ Крагујевац, „Мини пани“ Суботица, „Пионир“ Суботица, „Роленд“ Београд, „Рубин“ Крушевац, „Воћар“ Свилајнац и „Златиборац“ Београд.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 29 фебруар 2016 18:52
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015