Logo
Одштампајте ову страницу

Међународни дани енергетике и инвестиција

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajameeenregeБЕОГРАД - Сајамска година на Новосадском сајму, почеће Међународним данима енергетике и инвестиција, који ће бити одржани у четвртак, 10. и петак, 11. марта.


На манифестацији, коју организују Централно европски форум за развој - ЦЕДЕФ, Секретаријат за енергетику и минералне сировине АПВ, Колор Прес Група и Новосадски сајам, биће обрађене све најактуелније теме из области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, грађевинарства и заштите животне средине.


“У организовању Међународних дана енергетике и инвестиција, ове године отишли смо корак даље, Град Нови Сад је Град партнер. Поред тога, долазак су потврдили и министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић, представници Европске уније, амбасаде Сједињених Америчких Држава, покрајинске и градске власти, као и сви велики привредни субјекти у области енергетике”, рекао је на данашњој конференцији за новинаре генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић.

 

Он је додао, да постоје и новитети у самом концепту приредбе. У сарадњи са Факултетом техничких наука, струковним удружењима и привредним представницима уведен је сегмент грађевинарства на Дане енергетике и инвестиција, који подразума и излагачки и конгресни наступ учесника.


Богат стручни и изложбени програм


Богат стручни и изложбени програм најавио је покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић. “Покрајински секретаријат ће имати штанд где ће локалне самоуправе представити пројекте за привлачење домаћих и страних инвеститора, а Секретаријат ће представити три пројекта која је финансирао прошле године”, рекао је Станковић. Према његовим речима то су Студија о геотермалном потенцијалу на територији АПВ, Студија убирања, складиштења и прераде кукурузовине за коришћење као енергента и сировине за биогорива и Софтвер за аутоматску категоризацију објеката на основу критеријума енергетске ефикасности.


Како је најавила проф. др Ана Бован, председник ЦЕДЕФ-а, поред енергетске ефикасности на конференција и скуповима биће речи и о зеленој енергији, чистим технологијама и борби против климатских промена. “Први пут ће бити промовисан Климатски панел Србије, биће одржано више од 30 стручних скупова, конференција, јавних дијалога и радионица, што ће бити од изузетног значаја за све локане самоуправе које размишљају о инвестицијама. Имаће увид у начине финансирања, јавно – приватна партнерства, ЕСЦО и друге моделе”, истакла је Бован и додала да је и ове године укључена Инжењерска комора Србије.

 

direktoer

 

Регионална конференција у организацији Колор Прес Групе


Колор Прес Група у петак, 11. марта организује Регионалну конференцију "Енергетске перспективе и изазови", која ће окупити велики број експерата из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и дипломатског кора. Према речима председника Колор прес групе Роберта Чобана, конференција ће бити окренута гео-политичким и гео-стратешким аспектима енергетике, а панели ће бити посвећени нафти, електричној енергији, обновљивим изворима енергије и гасу.


Град партнер Међународних дана енергетике и инвестиција је Град Нови Сад. Према речима проф. др Маријана Дукић – Мијатовић, шефа Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада, биће представљени потенцијали у областима енергетике и инвестиција. Једна од главних тема биће успостављање регионалног система управљања отпадом, али и пројекат Самогрејне еколошке куће. Када је реч о инвестицијама, у фокусу презентације биће слободне локације за инвеститоре с акцентом на проширење радих зона, односно уређење радне зоне Север 4 и изузетни резултати рада на привлачењу инвестиција у претходном периоду.
Стратешки партнер Новосадског сајма Компанија “Генерали осигурање Србија” подржала је организацију Међународних дана енергетике и инвестиција. Како је истакао директор Регионалног центра Војводина Леонид Бабић, осигурање је неопходно у свим темама о којима ће се говорити 10. и 11. марта на Новосадском сајму, у инвестицијама, климатским променама, грађевинарству и енергетици.


Међународни дани енергетике и инвестиција биће одржани у Конгресном центру “Мастер” Новосадског сајма. Радно време је од 10 до 17 часова, а улаз је бесплатан.

 

Извор: Кућа добрих вести/Новосадски сајам


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015