Logo
Одштампајте ову страницу

Пољопривредни сајам у Новом Саду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

poljosajammmmmНОВИ САД - Најзначајнија сајамска манифестација југоисточне Европе у области аграра - Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду биће отворена 14. маја, а на њему ће се до 20. маја представити око 1.500 излагача из 60 земаља.


Како је најављено на конференцији за новинаре која је протекле седмице одржана у Палати Италија, која је земља партнер овогодишњег сајма, излагачи ће доћи из целе Европе, али и са других континената. 

 

Директор Новосадског сајма Слободан Цветковић је рекао да ће посетиоци моћи да виде, али и да уз сајамске попусте набаве разне производе, механизацију, хемију, заштитна средства и органску храну.


Он је напоменуо да ће најсавременија механизација заизети 53 одсто отвореног излагачког простора, где ће бити приказано 1.500 машина најпознатијих светских произвођача.

 

Посетиоцима ће по први пут бити свакодневно демонстриран рад тих машина на Агрополигону.


Цветковић је навео да ће ове године бити велико учешће излагача из Кине, чак 30 компанија ће обједињено од 16. маја, у Хали четири приказати своје врхунске производе.


На Националној изложби стоке, која се одржава под покровитељством Министартва пољопривреде, биће приказано 1.300 грла, а очекује се и долазак бика, тешког две тоне. За 17. мај је предвиђен Дан коња, а биће одржана и два коњичка такмичења.


Италијаснки амбасадор Ђизепе Манцо је рекао да ће се за земља представити у Хали један, са 16 предузећа, додајући да је Италија лане била пријатељ, а сада је партер овог значајног догађаја. Он је подсетио да је у току заједничка сарадња на два твининг пројекта о коришћењу пестицида и маркирању вина.


Амбасадор је навео да Италија годишње извози аграрних производа у вредности од 37 милијарди евра, а циљ је да до 2020. Године достигне 50 милијарди. „Ми смо први произвођачи вина у свету, у 2015. Години произведено је 49 милионахектолитара“, казао је Манцо, додајући да ће на сајму бити организован Дан италијаских вина, али и разни културни програми, манифестације, дегустације и презентације, у сарадњи са Италијанским институтом за спољну трговину из Београда.


Он је подсетио да је Италија припремила повољне кредите за оне који одлуче да за производњу набаве машине из те земље.


Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић је истакла да Минситарство, поред изложбе стоке, која је највећа на Балкану, финансијски подржава и изложбе органске прољопривреде и производа са географским пореклом, јер су то производи са додатном вредношћу, који се квалификују за добијање ознака.


Она је истакла и да ја за нас сада изузетно важно партнерство са италијанским компанијама, па ће 14. маја бити организована велика конференција „Италија-Србија-партнерство у агробизнису.“ Предвиђен је и низ билатералних сусрета са министрима из региона, који су најавили свој долазак. Министарка је најавила да ће током сајма Министарство имати свој штанд, као и да ће бити започета презентација рада Минситарства измедђу два сајма.


Директор Италијанског института за спољну трговину Ђовани Мафода је најавио да ће италијански стручњаци за органску храну, током сајма, одржати и курс за студенте наших главних угоститељских виших школа и факултета. Он је најавио и организован долазак делегације од 50 привредника из свих земаља балканског региона, како би се ширила сарадња.


Генерални директор Ђенерали осигурања Бошко Петровић је навео да та фирма покрива 50 одсто учешћа у осигурању усева – код губитка количине и квалитета због града и олује. Он је истакао да ће они једини током сајма имати у понуди и осигурање од суше, додајући да раде и осигурање животиња од свих ризика.


Петровић је додао да ће по први пут бити представљено и коришћење дронова у осигурању пољопривреде.


Сајам ће бити пропраћен бројним стручним скуповима, а новина је и беплатан вај фај и мобила апликација у кругу сајма.

 

Радно време је сваког дана од 9.00 до 19 сати.

 

За посетиоце Сајма је предвиђено и наградно извачење, а главна награда је трактор „беларус 422“, који дарује „Агропанонка“.

 

Цена појединачне улазнице је 500 динара, групне 350, а за колективне посете ђака и студената, као и пензионера 200 динара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 10 мај 2016 08:43
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Најновије од Гордана Дивнић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015