Logo
Одштампајте ову страницу

Сајам технике идуће недеље

Оцените овај чланак
(1 Глас)

SAJAMTEHNIKAAAAASAJAMTEHNIKAAAAAБЕОГРАД - Окосницу Сајма технике који ће од од 16. до 20. маја бити одржан на Београдском сајму, чиниће Интегра - изложба алата, процесне технике, робота, софтвера и комуникационих линија неопходних у производним процесима својственим "фабрикама за будућност", индустријској аутоматизацији...

 

 

Поставка ће бити смештена у хали један, а посетиоци ће моћи да виде од компоненти и модула за флексибилну аутоматизацију, електронских мерних инструмената и уређаја и индустријских робота, преко нумерички управљаних машина (ЦНЦ), обрадних и мерних центара, па до опреме и софтвера за пројектовање применом рачунара - ЦАД/ЦАМ или софтвера за планирање и управљање производњом (ЕРП). Уређаји за заваривање и материјали налазе се у хали 1а.


Сектор електроенергетике и термотехнике, смештен у хали 2А, укључује опрему и уређаје за производњу и дистрибуцију електричне енергије, мерење и изворе напајања, инсталације, расвету за пословне и стамбене просторе, енергетску, индустријску и кућну електронику и сл. и императивно је посвећен штедњи и коришћењу обновљивих извора енергије и заштити животне средине.


Хала 3А тематски је посвећена логистици и транспорту.Остале заступљене области функционално су распоређене по другим халама у зависности од намене опреме и намере излагача.


На Сајму ће учествовати више од 500 домаћих и страних, директних и индиректних излагача и других учесника из двадесетак земаља - Србије, Б иХ, Аустрије, Бугарске, Чешке, Хрватске, Италије, Македоније, Немачке, Русије, Словеније, Сједињених Америчких Држава, Турске, Тајвана (Народна Република Кина), Турске, Конга, Канаде, Кипра, Пољске, Шведске...


Поред појединачних излагача, посетиоцима сајма ће у Хали три бити представљене и националне изложбе - Чешке Републике, Словеније, Аустрије, Хрватске, Републике Српске, а у свим случајевима организатори су надлежна министарства и друге државне институције.


Већ традиционално на Сајму технике групно се представљају и бројне коморске и цеховске организације, а ове године најављени су групни наступи регионалних привредних комора из Пожаревца, Ваљева и Крушевца.


Излагачи и други учесници на Сајму технике најавили су више од 100 техничко-технолошких новости и иновација, - од алата и ЦНЦ машина, преко мерних технологија, аутоматике и робота различитих намена, па до индустријског и ЕРП софтвера. У иновативном сегменту већине презентованих индустрија приближно половина пријављених иновација односи се на домаће компаније.


Богат стручни пратећи програм овогодишњег Сајма технике највећим делом је посвећен неким стратешким дилемама научно-технолошког тренутка, код нас и у свету, и могућим и ултимативним правцима техничко-технолошког развоја у различитим привредним секторима.


Међу њима је и једнодневни скуп под називом "ИСЦП 2016 Ануал конференс" посвећен унапређењу економске сарадње Србије и Италије (данас водећег привредног партнера Србије) у домену развоја и примене нових производних технологија, са фокусом на предузетништво у области прерађивачке индустрије, посебно у домену мехатронике, роботике и индустријске аутоматизације.


Скуп ће бити одржан у четвртак 19. маја у свечаној сали управне зграде, а њени организатори су Академија инжењерских наука Србије (АИНС), Италијанска асоцијација за мехатронику и аутоматизацију (АИдАМ), Асоцијација италијанских и српских научника и истраживача (АИС3), Институт за индустријске технологије и аутоматику ИТИА-ЦНР, Цонфиндустриа Сербиа - Удружење италијанских привредника у Србији, УЦИМУ - Системи пер продуре - Асоцијација италијанских произвођача алатних машина и робота, Италиан Траде Агенцy - ИЦЕ Сербиа, Привредна комора Србије, Привредна комора Београда и Међународни сајам технике и техничких достигнућа.


Инжењерска комора Србије организује сет лиценцираних семинара за инжењере, а Београдски сајам и Удружење студената технике Европе (БЕСТ Београд), које је ове године домаћин европског финала највећег инжењерског такмичења студената у Европи (ЕБЕЦ),организују "Фејс д фјучер" трибину на тему "паметних градова".


Поводом 160. годишњице рођења Николе Тесле, али и јубилеја Сајма технике, у хали 2Ц биће постављено неколико изложби - "Историја роботике", са акцентом на Београдску школу роботике, "Теслин трансформатор", као и "Млади таленти на путу наших славних научника и проналазача", пројекат Савеза проналазача Србије, који обележава и властити јубилеј.

 

Програм обилује и другим садржајима, презентацијама, предавањима, демонстрацијама...

 

Иновације и нове технологије 

 

Значајна институционална или неформална помоћ и подршка надлежних државних институција, високообразовних, цеховских и коморских организација и институција, научно-истраживачких института и сл. нешто је без чега сајамска манифестација оваквог нивоа и претензија готово да није могућа.

 

Најистакнутије место међу њима припада ресорном Министарству просвете, науке и технолошког развоја, које ће, на већ традиционалном месту резервисаном за научно-истраживачки сектор, у хали 2Б Београдског сајма, представити научно-истраживачкеорганизације у Србији, које ће презентовати своје истраживачке пројекте на којима су радили протеклих пет година, а финансиране од стране овог Министарства.

 

Награда Сајма технике

 

Висококвалификовани жири доделиће велике награде и посебна признања излагачима и другим учесницима за најуспешније експонате. Уручење награда је у среду, 18. маја.

 

Б2Б

 

Пословни карактер Сајма технике подржан је сајамским веб порталом www.sajamtehnike.rs који осим информација у вези са излагачима и изложбеним и пратећим програмом, регистрованим пословним посетиоцима и излагачима омогућава једноставно аутоматизовано заказивање билатералних б2б пословних састанака те умрежавање и међусобно прегледање пословних профила, а све ради оптимизовања програма пословних састанака у предсајамском и сајамском периоду.

 

Цена улазница

 

Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте стручних техничких школа 100 динара. За паркирање путничких аутомобила плаћа се 100 динара по сату.

 

Радно време Сајма технике биће од 10 до 18 часова, а последњег дана сајма од 10 до 17.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 мај 2016 19:34
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Најновије од Гордана Дивнић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015