Logo
Одштампајте ову страницу

Како се у Израелу развија женско предузетништво

Оцените овај чланак
(3 гласова)

upБЕОГРАД - У "стартап нацији" у којој нове бизнис иницијативе настају на основу познанстава из војске, издваја се један coworking простор.


Мерав Орен, гошћа овогодишњег Belgrade Venture Foruma, себе назива серијском предузетницом.


Своју прву агенцију за маркетинг “Below The Line” основала са 24 године, да би је четири године касније продала McCann-у.
Организацију Агора води од 2007. године, реализујући бројне успешне пројекте, међу којима је и WMN, јединствени coworking hub у Тел Авиву, основан пре мало више од годину дана.


Специфичан је по томе што угошћава искључиво стартапе међу чијим оснивачима или директорима мора бити најмање једна жена.
На идеју за пројекат дошла је радећи у многим хaбовима у Тел Авиву, који се вртоглаво пење на листи стартап престоница света у последњих шест година. У самом граду налази се 26 coworking простора и 950 стартапа. Стартапе започињу актери из сва три сектора, јавног, приватног и невладиног, као и бројне глобалне компаније попут Facebooka и Googla.


Стартапи из “вреће за спавање”


Као и у другим традиционално оријентисаним културама, и у Израелу се предузетништвом чешће баве мушкарци него жене. Већину стартапа оснивају мушкарци који се упознају током служења трогодишњег војног рока. Спавајући у истој “врећи за спавање” током овог периода, остварују доживотна познанства која има помажу да, по завршетку војног рока, започну заједнички бизнис.
Иако постоји војна обавеза за жене у Израелу, оне се чешће налазе у администрацији и ретко се удружују по том основу. Стога је Мерав увидела потребу за покретањем нетwоркинг простора која ће надоместити прилике које мушкарци имају у војсци и оснивањем WMN.


Радећи у оваквом граду, Мерав је убрзо схватила да је у свом окружењу имала готово исклучиво мушке колеге. Стога је одлучила да стартап сцени у Израелу помогне стварајући мали еко-систем који ће помагати младим женама да покрену сопствене стартапе.
Међу покретачима стартапа у Израелу налази се око пет oдсто жена и Мерав је одлучна у намери да створи добру климу за повећање овог процента. WMN није конципиран као место на коме се окупљају једино жене, већ као место где се окупљају стартапи који имају бар једну жену као оснивача или директора.


То доводи до изједначеног броја мушкараца и жена у цоwоркинг простору, што чини радну атмосферу забавном. Месечни закуп радног места је четвртина просечне цене радног места у другим coworking просторима у Тел Авиву (ccа 100 долара у односу на 400 долара).

 

21c36e7

 

Када је Мерав започињала ову иницијативу пре три године, било јој је било тешко да пронађе начин да се повеже са потенцијалним сарадницима. Данас је већ другачија прича и посећују је потенцијални партнери из целог света. Занимљиво је да је само ове године била у контакту са три различите делегације жена из Кине које су желеле да инвестирају у израелску стартап сцену.


Почетницама препоручује да прочитају “Startup Nation: The Story of Israels’s Economic Miracle”, као и да се баве активнијим ПР-ом, да разговарају са што више људи, учествују на што више конференција и подигну што више буке могу.


Крилатица којом се водим је “Проследи даље” (“Pay it forward”), принцип по коме помажем почетницима, као што су мени помагали док сам почињала.

 

                                              wmn

 

Женско предузетништво у Израелу


Стартапи који се могу пронаћи у WMN-у су: Make My Plate (апликација која помаже при здравој исхрани), Museloop (интерактивније посете музејима), Impact Investing Israel (платформа за развој инвеститорских активности), Coto (игра која децу учи основама математике), Open Reastaurants (посетиоци залазе у кухиње израелских ресторана), Blink (апликација за спонтану интеракцију међу младима), OWBA (консултанти за организациону психологију), Dojesta (платформа за позајмљивање новца од породице и пријатеља), RealFace (апликација заснована на софтверу за препознавање лица)…

 

israelstartupmap8989

 

Друге иницијативе које се баве родном равноправношћу у Израелу су: “She codes” иницијатива Рут Полачек за 10.000 жена које студирају програмирање, “Yazamiyot“ Хиле Овил Бренер, група за повезивање предузетница, “EVA Ventures”, фондација која помаже женама да оснују своје стартапе и “Supersonas” Хане Радо организација која се залаже за равноправност у професионалном свету.

 

Извор: Кућа добрих вести/Startit.rs


Последњи пут измењено уторак, 13 децембар 2016 15:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015