Logo
Одштампајте ову страницу

Како избећи грешке приликом куповине некретнине

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nekretnineБЕОГРАД - Куповина некретнине је велики корак, зато у овај процес треба пажљиво ући. 

 

Грешке приликом куповине некретнине могу битно утицати на наше животе као и на наше финансијско стање. Зато, пре коначне одлуке одвојите довољно времена и упознајте некретнину са свих битних аспеката. Тек се након тога одлучите за куповину.


Изаберите локацију на којој желите да живите


Размотрите предности и мане свих локација које долазе у обзир имајући у виду Ваш животни стил. Локација не утиче само на цену некретнине већ и на режијске трошкове у вези с њом, а од тога ће зависити и Ваше не/задовољство.


Истражите понуду некретнина

 

Брижно прегледајте понуду некретнина на локацијама које сте изабрали. Тако ћемо стећи бољи осећај за цену и бољу основу за преговарање.


Детаљно прегледајте објекат као целину као и сам стан


Приликом куповине и старије и новије градње, детаљно прегледајте унутрашњост стана. Нарочито треба водити рачуна о:


- уграђеним материјалима (треба ли их заменити у догледно време?);
- плафону (постоје ли трагови влаге или буђи – то може указивати на недостатке у конструкцији које, највероватније, нећемо моћи тако брзо отклонити);
- надстандардним додацима (да ли је цена заиста вредна тога и да ли нам је уопште потребан додатак, као и да ли можемо себи приуштити његово одржавање?);
- грејању (који је систем грејања уграђен и колики су његови трошкови?).
Препоручујемо да ангажујете грађевинског стручњака и затражите стручно мишљење. Осим спољног изгледа зграде, битна је и позиција стана у самој згради.


Приликом куповине новоградње обвезно морамо проверити инвеститора – продавца


У привредним регистрима проверите капацитет продавца или инвеститора коме плаћате цену. Од продавца захтевајте гаранцију за видљиве или скривене недостатке.


Проверите правно стање некретнине


Погледајте земљишне књиге у којима можете видети податке о власништву имовине, као и да ли је у претходном периоду било закључивања продаје. У случају било какве сумње посаветујте се са правним стручњаком.


Поштујте жеље и очекивања осталих чланова Ваше породице


При избору стана не смемо пребрзо подлећи властитим жељама. Како би сви чланови породице на крају били задовољни избором, морамо поштовати и њихова очекивања јер ће и они живети у том стану.


Одвојите довољно времена


Стање на тржишту некретнина се мења и за само неколико дана се може појавити боља опција која Вам одговара. Исто тако и цена може бити повољнија. Међутим, када пронађете праву некретнину не одлажите њену куповину. Иако куповина некретнина доноси са собом и финансијске обавезе, осећај да живите у сопственој кући или стану је непроцењив.

 

Извор: Кућа добрих вести/Каматица


Последњи пут измењено среда, 14 децембар 2016 14:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015