Logo
Одштампајте ову страницу

Објављени јавни позиви и конкурси за активне мере запошљавања

Оцените овај чланак
(3 гласова)

aci9erere545454Национална служба за запошљавање данас је објавила 11 јавних позива и конкурса за реализацију активних мера запошљавања у 2017. години.

 

Сви текстови са пратећом документацијом доступни су на сајту Националне службе - www.nsz.gov.rs  у свим филијалама НСЗ, као и у публикацији Послови бр. 712.

 

Подстицању предузетништва намењени су јавни позиви задоделу субвенција за самозапошљавање и самозапошљавање незапослених ромске националности. Износ субвенција за самозапошљавање који се додељује једнократно је 180.000 динара, а 200.000 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених и 220.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом, што представља новину у односу на претходну годину.

 

Последњи рок за подношење захтева са бизнис планом за самозапошљавање је 10. април.


Јавни позив за послодавце за доделу субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима отворен је до утрошка средстава, односно најкасније до 30. новембра 2017. године, а висина субвенције се креће од 150.000 до 300.000 динара.


НСЗ је расписала и јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима ће бити ангажовано 5.000 незапослених. Посебан конкурс намењен је реализацији јавних радова на којима ће бити ангажовано 1.850 незапослених особа са инвалидитетом, уз новину да се ове године радови организују и у области културе.


Расписани су и јавни позиви за реализацију програма стручне праксе, стицања практичних знања за неквалификована лица, стицања практичних знања за вишкове запослених и дугорочно незапослена лица која су на евиденцији НСЗ дуже од 18 месеци, као и обуке на захтев послодавца, које ће моћи да користе и предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.


Запошљавању особа са инвалидитетом намењени су и јавни конкурси за субвенцију зараде за особе са инвалидитетом без радног искуства и за рефундацију трошкова подршке особама са инвалидитетом које се запошљавају под посебним условима.


Акционим планом запошљавања за 2017. годину, који је усвојила Влада Србије, предвиђено је да за активне мере запошљавања ове године буде издвојено 2,8 милијарди динара из средстава Националне службе, каои додатних 550 милиона динара за особе са инвалидитетом.

 

Потписан Споразум о учинку за 2017. годину

 

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић потписали су данас Споразум о учинку НСЗ за 2017. годину.Како је након потписивања нагласио Мартиновић, свих 26 тачака овогодишњег Споразума о учинку даје задатак Националној служби који је захтевнији у односу на претходну годину.


Када је у питању реализација плана из 2016. године, директор НСЗ је истакао да је мерама активне политике запошљавања била обухваћена 131.000 незапослених лица, шта је план и за ову годину.


„Прошле године у активне мере укључили смо 146.000 лица, што је знатно изнад плана. Од овог броја, у различите мере запошљавања било је укључено 8.200 особа са инвалидитетом. Када је у питању конкретан учинак пласирања средстава НСЗ, 22.600 лица било је укључено у различите врсте обука или се запослило уз помоћ подстицаја које пружамо незапосленима и послодавцима. Готово у свим програмима имали смо већу реализацију у односу на задати план. Ипак, постоје и програми који нису остварили стопостотни учинак, а то су углавном они које се односе на мере за особе са инвалидитетом. Мера која је прошле године дала добар резултат је субвенција зарадаза особе са инвалидитетом. Имали смо план да у меру укључимо 350 ОСИ без радног искуства, а укључили смо око 450“, истакао је Зоран Мартиновић.


Међутим, интересовање послодаваца за друге програме који омогућавају запошљавање ОСИ, попут персоналног асистента за ОСИ на радном месту или опремање и прилагођавање радног места, није дало очекиване резултате. По речима директора НСЗ, годинама се реализује само око 50 одсто од предвиђеног плана.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 фебруар 2017 21:32
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Најновије од Рада Севић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015