Logo
Одштампајте ову страницу

Српско-мађарски скуп о женском предузетништву

Оцените овај чланак
(2 гласова)

qwwo343445454БЕОГРАД - У Привредној комори Србије одржана је конференција "Женско предузетништво као неискоришћени потенцијал централне и источне Европе“ посвећена већем учешћу жена у привредним активностима, на којој су учествовале бројне предузетнице из Србије и Мађарске, представници амбасаде Мађарске и Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије.

 

Главне теме сусрета мађарских и српских предузетница и званичника су међусобно јачање и умрежавање као и повезивање тржишта кроз истицање добрих примера и праксе.

 

Поздрављајући велики број присутних предузетница, Нермина Љубовић, заменица генералног секретара ПКС истакла је најпре значај привредне сарадње Србије и Мађарске, односно позицију коју суседна земља има за српску привреду с обзиром на величину и обим пословне сарадње, због чега је Мађарска међу најважнијим земљама и тржиштима за домаћу екомонију.

 

"Робна размена две земље у последњем периоду је интензивирана, чак упетостручена од 2001, године. Према оствареном обиму спољнотрговинске размене Мађарска се налази у групи петнаест најважнијих партнера Србије, а према приливу директних страних инвестиција - у групи петнаест водећих страних инвеститора у Србију. Простор за даље унапређење сарадње је и даље велики, чему желимо да допринесемо и овом конференцијом, посебно из угла женског предузетништва. Желимо да видимо колико женско предузетништво може да подстакне економски раст у Централној и Источној Европи", истакла је Нермина Љубовић.

 

Говорећи о позицији жена у привредним и социјалним активностима, заменица генералног секретара ПКС је указала да данас у Србији међу издржаваним лицима жене чине чак 57,6% док је учешће жена у радно активном становништву 43,6%. "Запослено је око 50% радно способних жена при чему предузетнице чине тек четвртину укупног броја привредника у Србији, тачније 26% активних приватних привредних друштава и радњи је у рукама предузетница. Препреке за пословање свакако једнако погађају и жене и мушкарце, међутим, постоје неке препреке које додатно оптерећују само жене. То су родна дискриминација и стереотипи, недовољно развијена брига о деци, потреба да се уклађују породичне и пословне обавезе, и као најважнија чињеница јесте то да жене имају много мање некретнина уписаних на своје име услед чега нису у позицији да добију изворе финансирања код пословних банака" указала је представница ПКС на конференцији Нермина Љубовић.

 

О неопходности промена у статусу некретнина и досадашњем стању у коме се жене у евиденцији катастра непокретности Републичког геодетског завода (РГЗ) масовно не воде као власнице или сувласнице, што је стварало непремостиву препреку за добијање кредитних линија код пословних банака за започињање сопственог посла, говорила је и Бранка Драшковић, представница Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије. Она је истакла нове мере које се примењују од 9. јануара о једнаком праву оба супружника над имовином где таква ситуација сада омогућава женама да се лакше отисну у предузетничке активности јер могу да прибаве адекватна финансијска средства по основу кредитирања.

 

"Бити жена предузетник у Србији данас значи бити део једне мањине која се усудила да се упусти у бизнис претежно резервисан за мушкарце. Жене у Србији у предузетништво улазе касније, без жеље и зато што немају другог избора, тешко остају у бизнису, а ако остану онда су углавном то мала предузећа. Предузетница у Србији има између 36 и 55 година живота иако статистика каже да је најбоље време за улазак у посао у касним двадесетим. У овај подухват 65% посто њих се упушта из нужде, а не из предузетничког духа и жеље", рекла је Бранка Драшковић.

 

Амбасадор Мађарске у Србији, Аттила Пинтéр, истакао је значај одличних међусобних односа две државе и подсетио на обим мађарских инвестиција у Србији. "Посебно ценимо напоре српске владе и надлежних тела за побољшање правног оквира и целокупне климе услед чега је могуће све веће инвестирање мађарских компанија у Србији", рекао је амбасадор, подсећајући на примере неколико мађарских компанија које управо покрећу производњу у Србији попут фабрике стаклених влакана у Суботици у коју је уложено 8,5 милиона евра и у којој ће се отворити преко 200 радних места.

 

У наставку конференције одржано је више панел дискусија на теме развоја женских предузећа, презентације годишњих тематских програма и улоге Удружења пословних жена у Србији при побољшању пословног окружења за сва микро, мала и средња предузећа и жене предузетнице, односно, представљене су успешне предузетничке приче у постојећим оквирима и округли сто "Размена пословних искустава Мађарске и Србије у области женског предузетништва"


Последњи пут измењено уторак, 14 фебруар 2017 13:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015