Logo
Одштампајте ову страницу

Представљање биоинформатичких производа града Деђона у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dajeneПривредна делегација из jужнокорејског града Деђона (Daejeon) представиће у среду, 10. маја у Београду своје производе и технологије, као и моделе сарадње са партнерима из Србије.


У организацији Корејске агенције за промоцију трговине и инвестиција (КОТРА) биће уприличени пословни сусрети са представницима шест малих и средњих корејских предузећа из различитих индустријских сектора.


Учесници ће се у Хотелу Xyatt Regency, у сали Cristal Ballroom, у периоду од девет до 18 часова, уз присуство преводилаца, упознавати и водити пословне разговоре, наведено је у саопштењу агенције КОТРА.


У питању су компаније из области производа биомедицине, израде различитих врста РX стакала, биоинформатике и роба намењених широкој употреби - за баштованство, урбано вртларство, промотиве догађаје, едукативне активности и друго. Јужнокорејски саговорници долазе и из области производње и продаје пешкира направљених од органских материјала, те арматурних производа намењених опремању кухиње и дома.


Деђон је наведен као пети по величини мегаполис у Јужној Кореји, високоразвијеној држави у североисточној Азији. Град у централном делу земље простире се на 540 квадратних километара и према проценама за ову годину има нешто више од 1,5 милиона становника. Деђон служи као транспортно чвориште, и удаљен је 50 минута возовима велике брзине од главног града, 11-томилионског Сеула.


Деђон има 18 универзитета, укључујући и неке националне, намењене нарочито науци и технологији. Ту је и неколико важних истраживачких института, па га, и због тога, називају ,,Азијском Силиконском долином" и ,,Градом високих технологија". Специјалну зону Деђона за истраживање и развој чине 28 института које финансира држава и још 79 приватних, са око 20.000 истраживача.


Град је био домаћин светској изложби ,,Таејон Еxпо '93” и Међународној математичкој олимпијади 2000. Деђон је 1998. успоставио Светско удружење технополиса ради унапређења регионалног развоја кроз сарадњу са градовима који се баве науком (WТА) и чији је званични саветник Организација за образовање науку и културу Уједињених нација (УНЕСКО).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 13 мај 2017 23:08
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015