Logo
Одштампајте ову страницу

Купујете или продајете бизнис – ово је сајт за вас

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bisnismberaБЕОГРАД - Размишљате да започнете неки бизнис?Шта би то могло да буде, питате се?Истражујете по интернету данима, месецима....


Међутим, свим овим мукама могао би да дође крај, једноставним кликом на портал Biznisberza.com.


Портал је настао с циљем да се заинтересованим власницима малих бизниса помогне да се лакше и брже повежу са адекватним стратешким инвеститорима и финансијерима, како би свој бизнис продали или га унапредили пронашавши најбољи модел финансирања за даљи пословни развој.


Стратегија Бизнис Берзе је да омогући брже преузимање малих бизниса, на ефикаснији начин обезбеди финансирање, те да повеже и учврсти поверење измедју предузетника и инвеститора. Повезивање малих бизниса са инвеститорима и новим каналима финансирања на модеран, брз и директан начин.


Маштате о својој посластичарници, радњи рукотворина, отварању киоска брзе хране, ресторана....Уз помоћ овог онлајн алата, сада своју машту можете и да остварите!


До сада сте имали две опције, да осмислите бизнис идеју и отворите предузеће или да преузмете нечију франшизу. Истраживања показују да више опстају фирме које су преузеле франшизу него новооснована предузећа. На крају, што не би размислили о преузимању већ готовог посла куповином локала који већ ради, а газда га продаје јер не жели више да се бави том прозводњом или је тај бизнис превазишао или се пак пребацио са својим капиталом у нову браншу.


Павле Влајчић са портала Бизнис берза каже за Кућу добрих вести да је овај сајт јединствен на нашем тржишту. Колико му је познато када је реч о региону, постоји само сличан портал у Словенији.


„Приметили смо да не постоји место са информацијом како да неко ко има одређену уштеђевину коју хоће да инвестира и тражи да купи неки разрађен посао пронађе мали бизнис у који би уложио новац, истиче он.


„Можемо рећи да је у понуди огласа највећи нагласак на трговини и уговститељству. Сходно томе и интересовање варира ка том сегменту“, додаје Влајчић.


Портал је првенствено намењен за улагање у мање бизнисе који у просеку коштају 1.000 до 200.000 евра.


Кројачка радња без наследника


Упитали смо га и како је дошао до идеје да оснује овај сајт?


„У комуникацији са занатлијама видео сам да постоји проблем наследјивања, односно настављања бизниса. Мој кројач на пример, који је имао јако пуно посла је отишао у пензију, и није нашао никог ни да му препусти бизнис, чак ни да прода. Рекао ми је сви кукају да нема посла, у ствари нико неће да ради. Видео сам одмах да је проблем у комуникацији и кругу људи са којима он комуницира. Тада сам видео да вероватно има људи који би чак и платили да преузму такав посао јер је тај предузетник годинама градио мрезу клијената јер радња није била на прометној локацији али људи нису знали за њу“, наводи Влајчић.

pavleeeee

 

„Било је неколико таквих примера, да сам почео да размишљам о тим пословима, јер никада нисам размишљао о малом бизнису и проблемима које ти предузетници имају. Када погледате статистику, ти бизниси су у ствари најбројнији послодавац у приватном сектору, веци него све ове велике компаније које су у фокусу. Са друге стране просла година је била година предузетниства, и несто ми је говорило да це се ствари у будућности кретати у том правцу“, додаје он.


Према његовим речима, могућности за ширење овог посла су велике, с обзиром да у Централној и Источној Европи не постоји конкуренција. Када размишља о ширењу бизниса, пре свега мисли на земље попут Румуније, Бугарске или Грчке.

Однедавно је тржишту понуђена још једна услуга а то је Biznisbrokeri.com. Овај портал пружа бесплатан консалтинг који укључује евалуацију вашег бизниса, избор тренутка за продау или куповину, одабир купца или бизниса у који ћете инвестирати, процену тржишта и све остале купопродајне консултације.

 

Влајчић истиче да упуштање у приватни бизнис за будућег власника може да буде једна фантастична авантура или комплетна катастрофа. Која ће се од те две опције остварити у многоме зависи од тога у којој мери (су) се он или она посветили истраживању и анализи свих појединачих аспеката у вези с бизнисом који намеравају да преузму - односно жаргонски речено, да ли су “урадили домаћи”.


У извесном смислу, предузетник који је купио постојећи бизнис је у предности у односу на оног ко почиње од нуле, највише због тога што од самог старта, по природи, има више ствари на располагању. То му међутим неће значити ништа ако не зна које су то све ствари, где да их пронађе, како да их идентификује и како да их искористи.


Уместо штедње у банци, паметно инвестирајте свој новац


Купац малог бизниса суочава се са тежим проблемом него продавац. Због тога можда делује као да су савети више намењени купцу. Међутим и за продавца је једнако битно да зна све ово, како би могао да предвиди на који начин озбиљан купац приступа преговорима. Из истог разлога, купац треба да буде упознат са специфичним проблемима с којима се сусреће продавац.


У данашње време када банке не нуде високе камате на штедњу, а ни инвестиција у некретнину није тако сигурна, опција куповине мало бизниса уопште није лоша.


Пробате са мањим сумама, па ако крене, лако ћете свој посао проширити.
Портал је оперативно отпочео рад почетком децембра 2016. године и до сада је регистровано више од 100 продаваца и 17 инвеститора. За прва два месеца рада објављено је око 70 огласа.


А понуда огласа заиста је шаролика.


Ако сада одете на сајт видећете да се тамо тренутно нуди продавница здраве хране у Новом Саду за 3000 евра, Кројачки салони у Београду за 3.500 евра, брза храна и пекаре у Новом Саду за 20.000 евра, бутик деције гардеробе за 6.999 евра, самоуслузна перионица паса за 9.000 евра, фирма за онлајн продају намештаја за 2000 евра, етно домаћинство Бањевац за 21.000 евра....

 

Протрљајте дланове и крените у акцију и остваривање својих снова!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 24 јун 2017 18:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015