A+ A A-

Истраживање: Колико кошта текући рачун?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

racn4444БЕОГРАД - Банке су најавиле подизање накнада за одржавање и вођење текућих рачуна, али колико тренутно таква услуга банака кошта истражио је финансијски портал Каматица.


Како текући рачун има велики број грађана, банке на основу накнаде за ову услугу зарађују поприлично.


Уколико погледамо у појединим банкама ова услуга је бесплатна, па не можемо да не приметимо да је у другим за ово потребно издвојити и до 610 динара. Одржавање рачуна не наплаћује само пар банака, али се може десити да су ови рачуни везани за студенте и младе, док за старосну границу преко 27 година ова услуга кошта у већини банака.


Већа цена одржавања углавном би требала да обезбеди одређени бенефит, али основне ствари попут мбанкинга, е-банкинга, подизање новца на банкомату, трајних налога и смс обавештења имају у оквиру скоро свих пакета, па зашто се онда цена ове услуге разликује толико?


Поједине банке су високе накнаде за вођење рачуна оправдале бесплатним девизним рачунима, али и осигурањем од злоупотребе одузете картице, скимминга, трошкова блокирања и замене картице и незаконитог коришћења мобилног телефона од стране трећих лица.


Банкари ће свакако уз текући рачун клијентима понудити и одређене платне картице, понекад оне имају одређене бенефите попут куповине на рате без камате, условљавају клијенте да отворе одређени текући рачун, а већина ових картица захтева додатни трошак на месечном нивоу на име чланарине.


Колико ови бенефити користе, а колико нас уствари коштају најбоље сведочи чињеница да је број корисника дозвољеног минуса велики, иако је ово најскупљи вид задуживања, али је један од основних видова кредитирања везан за текући рачун. Није непозната ни чињеница да банке уз поједине готовинске кредите са нижим каматним стопама везују обавезно отварање одређеног типа текућег рачуна.


Висина накнаде коју клијенти плаћају у великој мери нису директно везани са бенефитима које тај текући рачун са собом носи, али је за већину корисника банке прихватљивије плаћање и већих месечних трошкова од промене банке, а то је једна од карата на које банке играју.


Детаљну табелу накнада које за одржавање рачуна наплаћују поједине банке можете погледати ОВДЕ.



Извор: Каматица


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани