Logo
Одштампајте ову страницу

Расте извоз из Србије на руско тржиште

Оцените овај чланак
(0 гласова)

srbiokjarusiajБЕОГРАД - Извоз из Србије на руско тржиште у првој половини године вредео је 471 милион долара и већи је за 24,1 одсто у односу на исти период 2016.


Очекује се да извоз премаши милијарду долара до краја 2017. године.


На руско тржише у првој половини 2017, највише смо извозили свеже јабуке, јагоде, трешње, вишње, хула хоп чарапе, хартију и картон, лекове, пнеуматске спољне гуме, центрифугалне пумпе, производе од алуминијума, објавила је Привредна комора Србије.


Извоз прехрамбених производа из Србије бележи раст у сегменту пласмана воћа од 11 одсто, млечних производа 6,5 одсто, поврћа 10,5 одсто, меса и прерађевина за чак 186 одсто и пића 36 одсто, рекао је Дејан Делић, директор представништва ПКС у Русији.


Увоз из Руске Федерације од јануара до краја јуна бележи раст од 1,6 одсто. Увезено је робе за 809,4 милиона долара, највише сирове нафте, природног гаса, алуминијума, руде гвожђа, жице од рафинисаног бакра.


Укупна трговинска размена Србије и Русије у првом полугођу износила је скоро 1,3 милијарде долара.


Руска Федерација је трећи трговински партнер Србији, а пласман српских производа на руско тржиште карактерише стартна, ценовна, конкурентна предност у односу на друге, увозне производе захваљујући јединственом, преференцијалном трговинском споразуму и бесцаринском извозу на тржиште од преко 144 милиона становника.


О значају резултата српског извоза у Русију свакако говори и фактор удаљености од преко 2200 километара, који и поред високих транспортних трошкова и утицаја на финалну цену производа, не ограничава тражњу јер је српски производ цењен, препознат као квалитетан, има купца.


Тај тренд, како оцењују привредници, треба задржати и унапредити сарадњу јер потенцијал није ни издалека исцрпљен.

 

Извор: Кућа добрих вести
    


Последњи пут измењено недеља, 17 септембар 2017 14:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015