A+ A A-

Година отворених врата италијанске привреде

Оцените овај чланак
(2 гласова)

promak2Под покровитељством Амбасаде Италије у Србији и подршку Конфиндустриа Сербиа (Confindustria Serbia)- удружења италијанских индустријалаца у Србији,у четвртак, петог октобра 2017. у Великој Плани обележено је десет година успешног пословања италијанске компаније Промек, која, у два производна погона у том месту, за прецизну обраду метала и за обраду лимова, у нашој земљи запошљава 70 радника. Свечаност је организована у оквиру иницијативе под називом ,,Година отворених врата италијанске привреде”.


Овај значајан јубилеј, Конфиндустрија Сербиа реализује у сарадњи са компанијом Промек из Велике Плане, општином Велика Плана, Средњом техничком школом ,,Никола Тесла”, а уз покровитељство Амбасаде републике Италије у Београду. Италијанска компанија Промек је породична фирма породице Nanetti настала као резултат визије оснивача господина Енција Нанетија коју су, у складу са породичном традицијом, наставили да граде његови синови Лука и Даниеле Нанети.


,,Промек" из Велике Плане представља пример породичног пословања и добре иностране инвестиције без државних субвенција, која ангажује локалну радну снагу. Осим што је обележен јубилеј компаније,  отворена је и техничка лабораторија ,,ПромекЛАБ” при Средњој техничкој школи ,,Никола Тесла”. Реч је о донацији компаније Промек овој школи, а италијански породични бизнис Промек је на основу споразума са техничком школом ,,Никола Тесла” из Велике Плане осмислио и програм плаћене праксе у трајању од четрдесет дана за најбоље ђаке завршних разреда а производни погони Промек су већ протеклог лета били практичне учионице за прву групу ђака стажиста.

 

 promak2

 

На свечаности поводом годишњице присутнима се обратио Фабрицио Косими, економски аташе амбасаде Италије у Београду који је нагласио да је у првих седам месеци 2017. Италија потврдила водећу позицију као први економски партнер Србије, а удео извоза Италије ка Србији је порастао за 7,7% у односу на исти период претходне године.

 

„Влада Србије дала је велику важност дуалном образовању и у ту сврху, како би пружила младима прилику за специјализацију, издвојила и буџетска средства, штоје значајно за генерације које ће бити носилац будућег развоја, додао је Косими“.“Иницијатива “Година отворених врата италијанске привреде” коју је покренула Цонфиндустриа Сербиа заједно са италијанским компанијама и са српским општинама, представља значајан и конкретан допринос дуалном образовању. Он је закључио да се нада да ће убудуће све већи број компанија креирати програме који ће за циљ имати стручно оспособљавање и формирање младих стручњака као што то италијанска компанија Промек чини данас”.

 

Помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић изјавила је између осталог да је компанија Промек овим потезом показала да подржава стратешки важан задатак уводјења дуалног образовања у Србији, а да је ова савремено опремљена учионица доказ који иде у користе томе.

 

Директорка техничке школе “Никола Тесла”  у Великој Плани Мирјана Шљиванчанин је изјавила да ће отварање ове нове лабораторије омогућити ученицима прилику да користе најсавременија средства и да обогате своје знање, подсећајући да су, захваљујући пракси у Промеку, поједини ученици већ добили стално запослење.

Председник Скупштине општине Велика ПланаИгор Матковић је на отварању Промеклаб рекао како му је част што је на челу општине на чијој територији послује једна тако успешна компанија као што је Сипла са својим представништвом Промек у Србији.

 promak1

Директор компаније Промек, Лука Нанети је на церемонији пресецања врпце Промек Лаб изјавио да је веома поносан на сарадњу Промек-а са Средњом техничком школом у Великој Плани по питању стручних пракси, стипендија та да је управо та веома успешна сарадња довела до идеје да се креира Промек Лаб.

 

О компанији Промек
Компанија Промек која већ десет година успешно послује у Србији има два производна погона у Великој Плани, за прецизну обраду метала и за обраду лимова и део је италијанске групације СИПЛА из Болоње која ове године обележава четрдесет година успешног пословања. Основан 1977. године, овај успешни италијански породични бизнис познат је по пројектовању и производњи машина за паковање. Тренутно раде за велике компаније као што су Цоесиа, Има е Тетра Пак итд. Група Сипла има 170 запослених у Италији а чак 70 запослених имају управо у Србији у Великој плани.

 

О пројекту “Година отворених врата италијанске привреде“
Пројекат “Година отворених врата италијанске привреде“ покренула је Конфиндустриа Сербиа, као део мреже најзанчајнијег удружења италијанских производних и услужних предузећа са циљем подстицања боље сарадње измедју привредног и образовног амбијента у Србији.


Последњи пут измењено субота, 07 октобар 2017 11:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани